OPG HORVAT
Član
- Tu od
- 24 Ožu 2011
- Poruka
- 696
I mi posadili par kg česnjaka sprican je bio poclje sadnje ali sad vidim da bude trave?? Dali ima kakvo sredstvo
I mi posadili par kg česnjaka sprican je bio poclje sadnje ali sad vidim da bude trave?? Dali ima kakvo sredstvo
Pozdrav Gorane !! Vidim da ti je češnjak u zavidnoj formi y): Što se tiće Slavonije ; mislim da nije naš češnjak baš toliko lošiji od vašeg, a isto tako opće je poznato da Dalmatinsko "tlo" pogoduje češnjaku(zbog toga to je zatvorena tema)!!! Udrugu smo osnovali i vrlo brzo budemo sadili zavidne površine u koliko ne naletimo na ZID !! HRVATSKA TRENUTNO UVOZI 1800 t ČEŠNJAKA i molim vas lijepo nemojte naš-vaš nego sadite ljudi i tjerajte strani češnjak iz Hrvatske:icon_thumright:
za sve postoje herbicidi , pa tako i za upotrebu u češnjaku!!! Sve ovisi o vrsti korova.....:icon_scratch:
A za par posadjenih kila postoji motika. Ja neću sad na proljeće ni sa čime trtirat, goal mi ga je malo na jesen "ugrizao" a F. Forte mi lani ništa nije rješio. Može li se znati s čime ćete vi tretirat, još nisam naišao na pouzdan selektivni herbicid za proljetne korove?
Ma potpisujem i ja sve napisano. S time da znas da ja kineski ne smatram konkurencijom jer je smeće, uz normalne cijene domaćeg on nema šta tražit kod nas, samo ga treba proizvest dovoljno. Uvoz iz Srbije i Bih (što polu-legalni što ilegalni) je problem, da se to rješi ne bi nam bilo kraja.
Srbija i Bosna su našim ulaskom u EU iza nas !!!
Vjerujte da bi većina proizvođača iz BiH, bez obzira na ono robe što se izvozi u okruženje, više voljela da Bosna nikad i nije potpisala sporazum CEFTA.
Pozz
Imam pitanje i molim vas za savjet ?!!
U vrtu posadim cesnjaka za osobnu potrebu. Ne tretiram ga nikakvim sretstvima !! Dogadja mi se da nakon nekog vremena, kad je ubran, počne mi trunuti !!
Što da radim da mi se to ne dogdadja ??
HVALA
Što ti to znaći amaterski??? Češnjak jesenski sadiš u jesen , proljetni se sadi u proljeće clap): Na netu se nađe sve o tome (naćin sadnje, vrste i dr)Pozdrav ekipa!
Pratim vec duze forum, ali tek sad se ukljucujem jer planiramo nekakvu probnu, amatersku poljoprivredicu od ove godine.
Jedna od stvari koja nas zanima jest i cesnjak.
Konkretno pitanje...
Koliko sam razumio, postoje dvije sadnje - proljetna i jesenska. Jesenska je glavna.
Medjutim, ono sto mene zanima, da li se ista vrsta moze saditi i u jesen i na proljece ili se radi o razlicitim vrstama?
Pitam jer bismo u tom slucaju uzeli nesto materijala i posadili sad na proljece cisto da si povecamo bazu za sadnju na jesen. Ima li to smisla?
Unaprijed hvala!
Bok svima! Imam pitanje, kako zaštititi luk od lukove muhe?
Dali namakanjem lućica u neki insekticid ili špricanjem, ili nešto treće?
Ako netko zna molim da mi odgovori. Hvala!
Što ti to znaći amaterski???
Češnjak jesenski sadiš u jesen , proljetni se sadi u proljeće clap): Na netu se nađe sve o tome (naćin sadnje, vrste i dr)
Ajde PočetnikZg,malo su te naribali,ali nema ti tu nikakve velike mudrosti.postoje dva genotipa domačeg češnjaka-jesenski,koji se u pravilu sadi na jesen i proljetni koji se sadi i na jesen i na proljeće,s time da je jesenska sadnja povoljnija jer se biljka ukorijeni i ima startni brzi porast na proljeće,bolje iskoristi zimsku vlagu i uvijek ima veći prinos od proljetne sadnje.Ne znam reći kako izgleda jesenski a kako proljetni češnjak,ali mislim da se može raspoznati po tome što jesenski genotip na proljeće stvara na vrhu biljke vazdušaste lukovice(onako,u glavici ili "batiču"na vrhu,zapravo to izgleda kao loptica,a u njoj je puno malih kuglica-tako nekako,baš se ne mogu sjetiti,a sjećam se da sam ih kupila i spremala.nema veze,hoću reći da se te male lukovice mogu saditi,ali u sadnoj godini neće dati glavicu češnjaka nego jednu okruglu lukovicu.Eh sada,znam da ta lukovica naraste,ali nisam sigurna,a opet mi se čini-nisam probala dalje saditi,ali sam čitala,da ako se posadi još jednu godinu dobije se normalna glavica sa češnjevima.Ako misliš sada saditi češnjak,sadi,ne čekaj,svaki dan zakašnjenja ti umanjuje prinos zbog ljetnih vručina.
I samo ti pitaj što te zanima,ali i prolistaj temu unatrag,imaš već dosta toga napisanoga.