Pozdrav forumaši. Dali bi mi neko mogo dati savjet što se tiće ovogodišnje sijetve bijelog luka ? Ja sam pripremio parcelu za sadnju bijelog luka ali problem je ovogodišnji vremenski uvjeti hoće li biti kasno saditi u ćetvrtom mjesecu i to sve zavisi još od vlažnosti ako bude i četvrti mjesec. :s:
Ja ću ga proizvodit dok ne padne ispod 10kn/kg, na toj cijeni će se izjednacit sa većinom kultura ako se gleda ulog-dobitak...
A koje su ti alternative? Jedino da prodas taj cesnjak koji mislis saditi. Sto ga god kasnije posadis kasnije ce mu se glavica razvijat (najvjerovatnije kad budu ljetne suše). Ako imas mogucnost navodnjavanja nemas brige, bit ce dobro.
Nego kako li je samo Petar uspio pripemit zemlju za proljetnju sadnju uz ovakvu kisnu i snjeznu godinu. :icon_pray: Petre, vidio sam slike sa fbooka, jeli sadilica rucni rad? Nisam odavno svratio na forum a ono sto si napisao da cesnjak ne voli dusik treba posebno naglasit i postavit na prvu stranicu.
Moj Gorane bilo je dan -noć i taman kad smo pošpricali "stompom " padne kiša clap): posadili smo cca 2.2 ha nešto jesenskog a većinu proljetnog!! (inaće onaj tvoj se za sada pokazao izvanredan ! Samo nemoj sada da nam krila dobiješ i rušiš nam cijene , zatvorit čemo mi granice pa i ti budeš mogao po realnim cijenama tržiti luk!!! ):mur:
Ma slažem se ja, samo sam želio napisat da nije smak svijeta ako se padne i na tu cijenu. Imaš ljudi koji su (ne toliko ove godine kao što su lani) kupili sjeme po 70+kn/kg i kad su vidjeli da ja prodajem po 25 bili su ljuti kao kuga na mene i čude se što ne mogu prodavat opet po 70kn. Ja se uvijek orjentiram prema trenutnom stanju na tržnicama kakvo god ono bilo da bilo, bilo da ljudima treba za sjeme ili konzumaciju... Moja pretpostavka je da cu sad polovicom svibnja kad ga počnem vadit prodavat po 20kn/kg a poslije lagano dizat cijenu.
A što se tiče onog mog, rekao sam ti ako se sjećaš koju veličinu može doseći pa ga ne forsiraj previše. Poslat cu ti kad izvadim za probe još dvije vrste od kojih je jedna provjereno obnavljana od 1957. pa da vidiš kako se one ponašaju kod vas.
Ne zanosim se ja nažalost snom o zatvaranju istočnih granica, dok ne bude Schengenska granica ja ne smatram da smo mi u EU.[/QU Održi ga zdravim i nemaš brige , prodat če se sve!! Dođi kod nas u udrugu pa će ti biti lakše :icon_e_wink: Želim ti dobar prinos u ovoj godini ! Pozz i čujemo se !!!
Mi ne smijemo spuštati cijene jedni drugima i neče pasti ispod 10kn!!! Ta cijena nije nikako realna ali ju mnogi priželjkuju !!!!
ako može pomoć
vrhovi na češnjaku koji je jesenas sađen su mi počeli smeđit
ako ko zna šta bi bilo ili sa čim da zaštitim ili ...
tražim po forumu ali mi ne ide
evo i slikica
Uploaded with ImageShack.us
Nisam nasao temu,pa otvaram ovu.
Planiram ove godine nesto cesnjaka posaditi u vrtu.
Sad me zanima dali je cesnjak moguce samo vegetativno saditi ili i nekim kupovnim sjemenkama?
Da nemoram jest onaj kineski
Nisam nasao temu,pa otvaram ovu.
Planiram ove godine nesto cesnjaka posaditi u vrtu.
Sad me zanima dali je cesnjak moguce samo vegetativno saditi ili i nekim kupovnim sjemenkama?
Da nemoram jest onaj kineski
dali netko zna gdje se moze kupiti sadilica za luk
hvala
tako sam si i nešto mislio
a sa čime ga prihraniti
Kan 200kg/ha ali dobro pazi kako ga bacaš , da ne upadne između lista ! Ili folijarno sa nekim od tih gnojiva ali pazi na kolićinu dušika jer ga češnjak NE VOLI!!