N
nikolalon
Guest
Evo kako smo mi pripremili zemlju,poslje je jos napravljeno gredica i uređene su malo ljepše...Uglavnom ovo je negdje na pola posla sa pripremom zemlje gnjoj je tu vec ufrezano i pocete gredice...
do kada je rok za sadnju češnjaka?
Recimo mi nismo tretirali protiv muhe i bolesti jer sadimo vec par godina češnjak za doma i nije nikad bilo bolesti ni muhe...A ja sam dobio informacije da mora zemlja biti odignuta (visoka gredica) da bi bila ocjedita.Mi smo 25kg posadili otislo nam je oko 500-550 kvadrata na toliko.Bio je dosta krupan a najvaznije da je bio domaći slavonac.Ako nam ne nikne barem znamo koga cemo trazit ali lijepo je isklijo nisam iso vec par dana na njivu da vidim jel iznico iz zemlje...Dragi moji vidim imate muke po češnjaku ???
mi smo posadili oko 4oo m2 jer smo toliko imali sjemena domaćeg vlastitog oko 7 kg baka ga godinama već sadi i obnavlja sama u vrtu, jedna glavica ima 10-12 dkg a jedan režanj oko 1-2 dkg! ovo što smo kupili isto domaći dosta sitniji ali dobar. zemlja mora biti u nagibu, prije sadnje tretirati češnjak fungicidom za lukovu muhu i još neke bolesti. Sadnja isključivo ručno a također i branje. Pratiti plodored tj. svakih 6 godina na isto mjesto saditi češnjak ne prije jer češnjak sve kvalitetno izvuće iz zemlje a ostavi loše, dobro je iza češnjaka posaditi rotkvicu jer opće je poznato da rotkvica pokupi sve štetno iz zemlje što znači ne jesti rotkvicu iz dućana već samo iz svog vrta!. Češnjak tretirati fungicidom još u proljeće svakako! Na 1 ha ide 800-1000kg češnja a prinos po ha je 5-8t.
Prije sadnje zemlju na ispitivanje da bi se vidjelo što fali od minerala i hranjiva te dodati umj. gnoj 7-20-30 a još bolji je 7-14-21 i to na 1ha 5oo kg.
Imamo prijatelje na agronomskom f. u Zg. pa smo dobili savjete za naše podneblje.
LJudi pokušaju i dode lukova muha ili kojekakve gljivice i sve propadne.....
ja planiram ovaj tjedan posadit bijeli luk u plastenik. jel to kasno?
Kod nas još nije proklijao kažu bake da je to normalno ipak one znaju najbolje jer imaju iskustvo u tome bar 40 god. što se tiće muhe bolje sprijećiti dok nije kasno.
Nadam se da ćemo imati svi sreće sa češnjakom kako god da je tko sadio !! :supz:
Zagrijavanjem plastenika se stvaraju se umjetni klimatski uvjeti tako da će se list vjerovatno ranije razviti, jer češnjak, tek kada završi sa fazom razvoja lista kreće u formiranje glavice češnjaka.hvala na odgovoru.Sadim ga u plastenik da mi prije dodje mladi luk jel ce vrijedit sta da se i grije plastenik?
Zagrijavanjem plastenika se stvaraju se umjetni klimatski uvjeti tako da će se list vjerovatno ranije razviti, jer češnjak, tek kada završi sa fazom razvoja lista kreće u formiranje glavice češnjaka.
Zagrijavati plastenik zbog bjelog luka zar to nije malo preskupo.