Ja sam naručila taj bicikl iz Vrgorca, iz njihove poljoapoteke (Jamatva). Srećom imaju svoj dućan i u Zadru, pa sam ga tamo predigla. Sa 3 noža i plugom, sve skupa oko 380kn. Mislim da nije puno obzirom koliko posla napravi. Za dogodine ću kupiti još bar 1 tako da možemo muž i ja udvoje. Najvažnije je da je zemlja rahla i da nema previše korova. Ove godine smo sadili u nedovoljno dobro pripremljenu zemlju, a konstantne kiše su nam onemogućile pravovremenu primjenu alata, pa smo se malo izmučili dok smo doveli njivu u kakvo-takvo stanje, ali dogodine ćemo bolje voditi računa o tim stvarima. Zemlja je toliko tvrda da smo iskrivili nož na biciklu, ali opet, ne bismo mogli bez te napravice.
A sad nova briga, nakon što smo uočili crva, pojavila se i hrđa. Jedva sam nabavila Dithane Neotec, pa danas pumpu na ramena i u boj protiv te najnovije nepogode. A sve je to, bojim se radi ovakve zime kakva nas je zadesila - mokra i topla...
I tek sam prije neki dan saznala da se ne smije koristiti od zaštite ništa što nije registrirano baš za određenu kulturu, jer kazne su pozamašne. I da se po novom mora strogo voditi evidencija o primjeni sredstava za zaštitu, bez obzira jel OPG ekološki ili ne. Evo, pa ako neko nije još upoznat sa tim stvarima, nadam se da sam pomogla.
Manjo, kasno je za sadnju bilo kojeg češnjaka, ništa prije jeseni. Postoji razlika između jesenskog i proljetnog. Jesenski se sadi u devetom/desetom mjesecu, a proljetni se može saditi isto u jesen ali i u proljeće, u drugom mjesecu. Ako se jesenski sadi u proljeće, ne stigne se razviti, pa je važno da se zna koje je sjeme u pitanju. Jesenski je isplativiji jer ima veću glavicu, više režnjeva, pa je prinos skoro duplo veći nego kod proljetnog, ali proljetni dulje traje, pa ko želi imati češnjak čitavu godinu, bilo bi dobro saditi i jedan i drugi. Jesenski se bere u petom/šestom mjesecu, a proljetni oko mjesec, mjesec ipo dana kasnije. Ali mislim da imaš dosta tih informacija na forumu od puno iskusnijih uzgajivača nego što sam ja. Tako da imaš vremena do jeseni sve pročitati, a sad se eventualno možeš kod nekoga predbilježiti za sjeme, ako je u pitanju veća količina.
Mi smo ove godine posadili za početak 400kg samo jesenskog, ali mislim da je bolje kombinirati.