• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Češnjak / bijeli luk

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
624
@Marko355: kad si ga posadio, to je proljetni? Dobro izgleda.

Evo i mojih danas slikani, redom rani, srednjerani te na kraju proljetni:





 

NinaTr

Novi član
Tu od
28 Velj 2016
Poruka
1
Pozdrav. Neko vrijeme vas pratim i pored redovnog čitanja foruma i ostalih linkova po internetu i dalje izgleda nisam uhvatila osnove sadnje bijelog luka.

Naime, zanima me kako da prepoznam i tražim razliku između proljetnog i jesenjeg luka za sadnju. Da li ima neka sorta od koje se recimo od proljetne sadnje moze ostaviti rasad za jesenju sadnju ili su to totalno razlicite sorte??

Drugo kod vas na slikama vidim da nema korova i trave da li se korov ručno plijevi, ili ima neka mehanizacija ili ima neko sredstvo. Ako je u pitanju sredstvo da li se ono pršće odma pri sadnji jer ako mi korov več izraste predpostavljam da ga svakako moram odstraniti ručno

I na kraju me zanima konkretno kakvo vam je tržište?? Da li je patnja sa prodajom poslije ili se ipak uz neki optimalan trud moze pronaci kupac

Unaprijed hvala na odgovorima koji cu trebati jos :)
 

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
624
Proljetnog se može saditi i na jesen, obratno ne. E sad kako ga prepoznati to je malo teže za objasniti. Neke njegove karakteristike su uvijek mekana stabljika, bijel izvana, ovojnice su mu brojnije i sjajnije nego u jesenskog, klica bi mu u ovom periodu trebala biti još koliko-toliko unutar češnja...
Postoji dosta herbicida koji se mogu koristiti u češnjaku ali najčešće je Stomp dovoljan, poslije sadnje a prije nicanja se radi njime u češnjaku.
Tržište kao i za svaku ostalu kulturu, kako se izboriš, centri ga traže ali lošije plaćaju, najbolje su cijene u veleprodaji postižu po veletržnicama.
Uglavnom, sve već piše u temi pa je pročitaj, nije velika...
 

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,590
@goran1985, to je proljetni, ali sađen je jesenas, nekada u 11. mjesecu.

Poslano sa mog V7A koristeći Tapatalk
 

laganini

Novi član
Tu od
22 Stu 2015
Poruka
5
 

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,590
Ekipa, trebao bih jedan savjet.

Čim stanu ove kiše i čim se zemlja prosuši da se može prirediti, planiram saditi...

Treba mi preporuka za prvu gnojidbu. Pod brazdu nije ništa bacano, pretkultura je soja, slama je zaorana, prilično kvalitetno i duboko poorano.

Što baciti na brazdu prije pripreme i u kojoj količini?
 

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
624
Hydrocomplex ili Eurofertil plus 37, 50-75kg/1000m2.
Zašto nisi sve sadio na jesen? I kad kažeš "na brazdu", je li se to koliko toliko poravnalo od mraza i kiše ove zime? Jer nema smisla u češnjaku duboko gnojiti, najbolje bi bilo to isfrezati, baciti gnojivo pa opet uplitko isfrezati...
 

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,590
Hvala, Gorane!

Eurofertil ima manje dušika, ali ima ostalih elemenata. Jel možda bolje njega, ili je to zanemarivo?

Nisam sadio sve u jesen zbog toga što je proljetni češnjak kvalitetniji, a i tržište jesenskog bude puno, dok ovaj proljetni dođe malo kasnije i ne bude ga toliko.
 

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
624
Ono što je bitno je da su oba sulfatna, a ako možeš naći Eurofertil rađe njega jer ima i kalcija, često se njega zanemaruje u gnojidbi češnjaka.
Evo što piše na bobostarovoj stranici: link.

, to je proljetni, ali sađen je jesenas, nekada u 11. mjesecu.

Poslano sa mog V7A koristeći Tapatalk

Sad si me zbunio jer mi nije jasno jel ovaj posađeni i ovaj kojeg ćeš tek saditi isti ali Marko, jednako će kvalitetan on biti kad god da ga sadiš, razlika u vremenu vađenja će biti maksimalno 15 dana a rok trajanja isti.
Kada ćeš saditi proljetnog vodi se isključivo po onome kada ti je lakše pripremiti zemlju, na jesen ili proljeće. A prinos će biti veći na onom sađenom na jesen, vidit ćeš.
 
Posljednje uređivanje:

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,590
Da, ovaj posadeni i taj sto cu saditi su isti.

Ovaj sto smo sada sadili u jesen, njega se ne moze vise saditi u proljece, je li tako?

Zar nije proljetni trajniji?

Poslano sa mog V7A koristeći Tapatalk
 

JOSIPDOLAC

Član
Tu od
30 Srp 2014
Poruka
141
Marko 355
Sada si i mene zbunio svojim pisanjem . Kažeš da je isti češnjak koji si sadio jesenas i koji ćeš sada saditi . Opet pišeš da toga kojeg si sadio ne možeš sada saditi . Ako je šala onda zbilja ono što si već posadio ne možeš ponovo saditi ali ako nije šala onda nešto ne štima . Goran ti je sve dobro objasnio . Proljetni je vrsta češnjaka . Možeš ti sada posaditi i jesenskog samo će prinos biti manji . sada jedno pitanje : koju si vrstu sadio jesenas ako si sadio proljetnog zašto nisi posadio sve . Zašto si ostavio za sada . pitaš kako đubriti kako si đubrio onog jesenas .
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
624
@Marko355:
Nije tako. Tj. proljetni je naravno veće tajnosti od jesenskog. Ali proljetni sađen na jesen je i dalje proljetni i uvijek ga možeš saditi kad god želiš i jednako će trajati kao da si ga posadio na proljeće.
Jedna i druga sadnja imaju svoje prednosti i nedostatke: prednost proljetne sadnje proljetnog češnjaka je u kracoj vegetaciji, bude manje korova znači ajmo reći manje potrebnih tretiranja a prednost jesenske je lakša priprema zemlje (bar meni) i veće glavice tj. prinos.
No glavni razlog zašto se on sadi većinom na proljeće je najmanja otpornost na niske temperature od svih vrsta češnjaka. Negdje između -15°C i -20°C bi se mogla pojaviti oštećenja na njemu a za jesenski je to još desetak stupnjeva niže. Sad sam vidi koliko su česte tako niske temperature kod vas pa da ubuduće planiraš sadnju ali i evo dobro je da si tu istu vrstu sadio i na jesen i na proljeće pa ćeš vidjeti sam iz iskustva koje su prednosti i nedostaci.
 

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,590
Zbilja se ne možemo sporazumiti :icon_mrgreen:

Prošle godine (sezone) sam imao samo proljetni češnjak. Jedan dio tog proljetnog (30 kg) smo posadili sada u jesen, da vidimo kakav će biti, a sve ostalo sjemena što imamo ćemo posaditi sada u proljeće.

Sada ste vi mene zbunili...
Ovaj što sam sadio jesenas, kada ga povadim, on bi opet trebao trajati do proljeća i može se saditi u proljeće? :^):
 

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
624
:icon_weed:Tako je!


take a screenshot
Evo da opet stavim ovaj grafikon sa mađarske stranice, ovaj Arno i Christo su njihovi proljetni češnjaci, plava boja označava vrijeme sadnje a žuta vrijeme vađenja u zreloj fazi (zelena boja vrijeme vađenja u zelenijoj fazi).
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

kils

Član
Tu od
15 Svi 2011
Poruka
326
Kad radite zaštitu jesenskog češnjaka od muhe, i sa čime radite zaštitu ,ja sam prošle godine imao velike štete ,zakasnio sa špricanjem
 

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
247
Kad radite zaštitu jesenskog češnjaka od muhe, i sa čime radite zaštitu ,ja sam prošle godine imao velike štete ,zakasnio sa špricanjem

Neka pravila kažu da se zaštita radi u 4 i 6-om mjesecu ,ali to bi bilo u situaciji stabilnih vremenskih prilika ,dakle ,prava zima i pravo proljeće . No , no kako su temperature stvarno nestabilne ,ni sam nisam siguran dali bi već trebalo prskati . Ali sigurno treba čim se ustali toplije vrijeme . Možda se javi Goran ,on ipak ima više iskustva . Kažeš da si imao velike štete , Rogor 40 je vrlo efikasan čak i kad muha napravi svoje ako na vrijeme primjetiš a primjetićeš tako što vidiš da se unutarnji listovi počnu deformirati ,znači crv je već unutra ,ali Rogor ga ubije i luk se oporavi.
 

Najnoviji postovi

Na vrh