JOSIPDOLAC
Član
- Tu od
- 30 Srp 2014
- Poruka
- 141
Nisam neki stručnjak za zaštitu od bolesti ali nešto ću napisati ali to primite sa rezervom . Kod nas se godinama sadi češnjak za potrebe kućanstva .Sadi se na malim površinama . Klima i vrijeme je sada promjenljivo kao što je naveo i Mijo . Kod mene nitko ne šprica jer muhe možda i nema . Pošto sam počeo malo više saditi bojim se da velika količina ne privuče muhu . Čuo sam ili negdje pročitao da je dobro preventivno kada zatopli pošpricati češnjak sa 2% otopinom šećera . Tako sam ja prošle godine na 100 litara vode stavio 2 kg. šećera i preventivno pošpricao češnjak . Neznam dali sam spriječio muhu da ostavi jajašca ili je ni je ni bilo .Čitao sam da neke žene luk i češnjak špricaju sa 3% otopinom soli neki pišu da i rasol od zelja razređen sa vodom koriste . naglašujem da je sve ovo PREVENTIVNO .Ako neko bolje zna neka nešto napiše o ovoj metodi . Ovo sa žutim pločama je u redu ali ove ploče služe da se vidi koliko i kakvih se muha zaljepilo znači ako na pločama ima muha treba češnjak špricati kako je neko naveo sa Rogorom tu ne pomaže ni šećer ni sol.Svaki kraj je specifičan zato svako u svom kraju najbolje zna što i kada napraviti . NAJBOLJE SE DRŽATI PLODOREDA 4GODINE NIKAKO NA ISTU POVRŠINU . Kada se češnjak bere sve se miče sa njive i čišćenje češnjaka radi van njive . Na njivi nesmije ostati ni lišća ni korijena .Treba pratiti i susjeda gdje i kako on sadi nikako blizu . jer spore bolesti se mogu proširiti zrakom . Ispričavam se malo sam previše pisao ali sam se držao teme pa mi nećete zamjeriti .Pozzz svim proizvođačima češnjaka gdje god bili .