• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Češnjak / bijeli luk

JOSIPDOLAC

Član
Tu od
30 Srp 2014
Poruka
141
Nisam neki stručnjak za zaštitu od bolesti ali nešto ću napisati ali to primite sa rezervom . Kod nas se godinama sadi češnjak za potrebe kućanstva .Sadi se na malim površinama . Klima i vrijeme je sada promjenljivo kao što je naveo i Mijo . Kod mene nitko ne šprica jer muhe možda i nema . Pošto sam počeo malo više saditi bojim se da velika količina ne privuče muhu . Čuo sam ili negdje pročitao da je dobro preventivno kada zatopli pošpricati češnjak sa 2% otopinom šećera . Tako sam ja prošle godine na 100 litara vode stavio 2 kg. šećera i preventivno pošpricao češnjak . Neznam dali sam spriječio muhu da ostavi jajašca ili je ni je ni bilo .Čitao sam da neke žene luk i češnjak špricaju sa 3% otopinom soli neki pišu da i rasol od zelja razređen sa vodom koriste . naglašujem da je sve ovo PREVENTIVNO .Ako neko bolje zna neka nešto napiše o ovoj metodi . Ovo sa žutim pločama je u redu ali ove ploče služe da se vidi koliko i kakvih se muha zaljepilo znači ako na pločama ima muha treba češnjak špricati kako je neko naveo sa Rogorom tu ne pomaže ni šećer ni sol.Svaki kraj je specifičan zato svako u svom kraju najbolje zna što i kada napraviti . NAJBOLJE SE DRŽATI PLODOREDA 4GODINE NIKAKO NA ISTU POVRŠINU . Kada se češnjak bere sve se miče sa njive i čišćenje češnjaka radi van njive . Na njivi nesmije ostati ni lišća ni korijena .Treba pratiti i susjeda gdje i kako on sadi nikako blizu . jer spore bolesti se mogu proširiti zrakom . Ispričavam se malo sam previše pisao ali sam se držao teme pa mi nećete zamjeriti .Pozzz svim proizvođačima češnjaka gdje god bili .
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Korisnih informacija nikad dosta i nije predugačko ako je korisno kao tvoje. :icon_super:
 

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
247
Josipdolac , i kod mene je bilo kao i kod tebe ,nikad muhe u okolici ,jer su ljudi sadili gredicu - dvije za sebe i u tom kuršlusu od sveg ostalog povrća ,muha ga nije nanjušila . Ali kad sam ja posijao veću parcelu ,beštija je nanjušila i došla . Kažu da veću parcelu nanjuši izdaleka . Zato u najboljoj namjeri savjetujem da pripaziš . Ak primjetiš da je unutarnji tj. najmlađi list omlohavio ili se deformirao ,iščupaj taj primjerak i vidjećeš da je vjerojatno crv unutra . Tad moraš ići insekticidom . Za one koji sade samo za sebe ,naravno da je bolje izbjeći kemikalije ,mislim da je dobro probati ono što je kolega iz Vinkovaca rekao prošle godine - list bazge natopiti 24h u vodi i s tim prskati ,jer miris bazge sakrije miris luka i prevari muhu . Takođe se sade neven i kadifica po češnjaku ,čiji miris tjera muhu.
I ja se ispričavam zbog podužeg posta !
 

adan

Član
Tu od
5 Sij 2013
Poruka
410
Prirodne metode zaštite uvijek je dobro isprobati pogotovo oni koji sade za svoje potrebe, pa ako ne pomogne nije velika šteta. Otopina šećera, bazgin list ok, ali otopina soli ili rasol kupusa to se nebi usudila po biljci ni pored nje. Jel netko to probao ili samo kao što kolega kaže čuo za to.
 

zvonac99

Novi član
Tu od
21 Ožu 2016
Poruka
4
Pozdrav svim forumašima, ja i frend planiramo.zasaditi bijeli luk na jesen, zemljište je blago nakošeno pa nebi trebalo biti problema u slučaju obilnijih padalina, malo smo se informirali i saznali da zemljište treba početi pripremati od 05.mj (špricanje protiv jednogodišnjeg korova itd..) također se nadam da će nam puno i ova tema pomoći, za sada toliko i još vas sve jednom pozdravljam i u slučaju dodatnih pitanja ili informacija priupitam ;)

Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
 

JOSIPDOLAC

Član
Tu od
30 Srp 2014
Poruka
141
Jednostavne alatke za pravljenje redov i vađenje češnjaka
 

Prilozi

  • 20160321_152141.jpg
    20160321_152141.jpg
    48.4 KB · Pregleda: 174
  • 20160321_152840.jpg
    20160321_152840.jpg
    45.2 KB · Pregleda: 177

Vinkovci

Član
Tu od
10 Velj 2013
Poruka
147
Dragi moji, kod mene se pojavila muha!! Našao sam oštečenu bilku i na žutim tablama pa vas želim upozoriti da je vrijeme za tretman s Rogorom čim se bude moglo uči u polje!!!!
Lp
Pero
 
Posljednje uređivanje:

sveps

Novi član
Tu od
26 Velj 2016
Poruka
17
ekipa ... jel ovo žutilo vrhova zimskih listova neki problem? fala

picture.php
 

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
247
Ima na forumu boljih znalaca od mene ,ali možda mu fali nekog hranjiva ako nisi ničim gnojio .Bilo bi dobro da pažljivo otkopaš najlošiji primjerak i pogledaš ima li kakvih gljivica oko korijena i donjeg dijela ,mada je za razvoj gljivičnih oboljenja još relativno rano.
 

usorasvilaj12

Novi član
Tu od
12 Stu 2015
Poruka
1
Da li žutilo na vrhu listova znači da je muha unutra ili može biti i nešto drugo

Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk
 

kils

Član
Tu od
15 Svi 2011
Poruka
326
mene muha opet preduhitrila,špricao rogorom pred uskrs par dana a jučer da ponovim a ono na pola ima već crv,hoće li se to oporavit
 

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
247
Mogao bi se oporaviti . Mislim da bi ga sad ,nakon napada muhe trebalo prihraniti da malo ojača. E ,sad po pitanju prihrane ima puuno različitih mišljenja . Netko bi tekućim gnojivom ,netko granuliranim ,ovakvim ,onakvim ,pa je najbolje prolistati staro štivo ,ovdje na forumu pa izvući neki zaključak.
 

Najnoviji postovi

Na vrh