JOSIPDOLAC
Član
- Tu od
- 30 Srp 2014
- Poruka
- 141
Nisam  neki  stručnjak  za  zaštitu  od  bolesti  ali  nešto  ću  napisati  ali  to  primite  sa  rezervom . Kod  nas  se  godinama  sadi  češnjak  za  potrebe  kućanstva  .Sadi  se  na  malim  površinama . Klima  i vrijeme  je  sada  promjenljivo  kao  što  je  naveo   i  Mijo  . Kod  mene  nitko  ne  šprica  jer  muhe   možda  i  nema . Pošto  sam  počeo  malo  više  saditi  bojim  se  da  velika  količina  ne  privuče  muhu . Čuo  sam  ili  negdje  pročitao  da  je  dobro  preventivno   kada  zatopli  pošpricati  češnjak  sa  2%  otopinom  šećera  . Tako  sam ja  prošle  godine  na  100  litara  vode  stavio  2  kg. šećera  i  preventivno  pošpricao  češnjak . Neznam  dali  sam  spriječio muhu  da  ostavi  jajašca  ili  je  ni je  ni  bilo .Čitao  sam  da  neke  žene  luk  i  češnjak  špricaju  sa  3%  otopinom  soli  neki  pišu  da i  rasol  od  zelja  razređen  sa  vodom  koriste  . naglašujem  da  je  sve  ovo  PREVENTIVNO .Ako  neko  bolje  zna  neka  nešto  napiše  o  ovoj  metodi . Ovo  sa  žutim  pločama  je  u  redu  ali  ove  ploče  služe  da  se  vidi  koliko  i  kakvih  se  muha  zaljepilo  znači  ako  na  pločama  ima  muha  treba  češnjak  špricati  kako  je  neko  naveo  sa  Rogorom tu  ne  pomaže  ni  šećer  ni  sol.Svaki  kraj  je  specifičan  zato  svako  u  svom  kraju  najbolje  zna  što  i  kada  napraviti . NAJBOLJE  SE  DRŽATI  PLODOREDA 4GODINE  NIKAKO  NA  ISTU  POVRŠINU . Kada  se  češnjak  bere  sve   se  miče  sa  njive  i  čišćenje  češnjaka  radi  van  njive . Na  njivi  nesmije    ostati  ni  lišća  ni  korijena  .Treba  pratiti  i  susjeda  gdje  i  kako  on  sadi  nikako  blizu . jer  spore  bolesti  se  mogu  proširiti  zrakom . Ispričavam se  malo  sam  previše  pisao  ali  sam  se  držao  teme  pa  mi nećete  zamjeriti .Pozzz svim  proizvođačima  češnjaka  gdje  god  bili .