• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Češnjak / bijeli luk

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
246
I ja sam razmišljao da će trebati zaštita prije zime . Pretoplo je ,kod mene se još čak ,nađe i pokoji komarac ,a kamoli muha .
 

SanjaLucija

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2015
Poruka
286
Jeste li spremni za muhu?
Kome je sav češnjak niknuo savjetujem da odradi zaštitu od muhe.

Muha? Sad? Ja sam mislila posaditi danas, sad se premišljam da li da sačekam još koji dan?

Da li opasnost od muhe kreće tek kad češnjak nikne iz zemlje ili? Mislila sam ga prekriti mrežom za komarce na proljeće, a sve si mislim da to odradim odmah (imam mali vrt pa mogu).
 
Posljednje uređivanje:

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
246
Opasnost počinje kad nikne iz zemlje ,ali ak ga npr. posadiš danas i padne malo kišice a temperature ostanu visoke , za par dana on već može izaći iz zemlje. Mada ,ako sadiš malo a pogotovo dok je luk mali ,može biti i da ga muha zaobiđe . Veće parcele nikad ne fulaju ali manje mogu 😀
 

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,558
Večeras sam orao njivu gdje je bio češnjak, a puno ga ima samoniklog jer je sav sitni ostavljan na njivi.
Muhe ima da se gledat neda, u oči ulaze!
 

Ante23

Aktivni član
Tu od
9 Lip 2018
Poruka
691
Nakon sadnje, u roku od par dana. Nema potrebe čekati da češnjak nikne.

Jeste li spremni za muhu? Gledajući prognozu, moglo bi biti veselo. Ako je kod vas kao i kod mene, dakle toplo, zemlja suha pa češnjak niče nejednako, stvar je prilično zeznuta a problemi zagarantirani.
Kome je sav češnjak niknuo savjetujem da odradi zaštitu od muhe.
Čime bi sada trebalo ići protiv muhe?
 

SanjaLucija

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2015
Poruka
286
Zahladilo je. Postoji li dalje opasnost od muhe? Češnjak počeo nicati, da ga prekrijem mrežicom?
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,181
Evo da se priključim temi, ove godine pokušavamo podići proizvodnju svega pa tako i češnjaka ili luka (u idućim postovima samo luk), posadilo se je što bi mi dalmatinci rekli 20 rešta savka je imala cca20-25glavica.Sadnja je bila u dvije ture u razmaku od 7dana, sadilo se na parceli na kojoj se je sijao ječam dvije godine za redom tako da je zemlja prilično očišćena od korova, a zemlja je crvena škaljovita pomiješana i jednom dijelu pjeskuljom, priprema plitko i duboko oranje, granule stajnjaka i NPK 7-20-30 te sve skupa zafrezano u zemlju te sadnja, e sad pitanje s čim prskati od korova i kad, te s čim prskati od uboda mušice i kad HVALA.
 

N6ia6

Član
Tu od
25 Lip 2015
Poruka
139
Evo mojeg na danasnji dan IMG_20191105_143733.jpg

Proslo je malo vise od 2 tjedna od prskanja stompom aqua ali se korov nije poceo susiti.Prvi put radim s njim pa ne znam koliko mu treba da djeluje.
 

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
246
@Viduka OPG ,protiv korova prskas odmah nakon sadnje ,obično se koristi Stomp ,sad se pojavio Stomp Aqua ,navodno efikasniji . Protiv muhe se najčešće koristi Rogor 40 , a po mom mišlenju treba prskati kad je luk iznikao a temperatura zraka prelazi 15 stupnjeva ,par dana.
 

Daky5555

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2019
Poruka
221
Ja odmah nakon sadnje prskam sa stompom ili dost, kasnije ina proljece neki prskaju i goalom kad trava vec dobro pocme rasti.
 

Ante2

Član
Tu od
12 Tra 2012
Poruka
161
@Viduka OPG Protiv muhe se najčešće koristi Rogor 40 , a po mom mišlenju treba prskati kad je luk iznikao a temperatura zraka prelazi 15 stupnjeva ,par dana.

Muha bi trebala napadati pri temp od 0°C do 2°C dok je lukova muha u proljece drugcija prica.
 

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
246
Iskreno ,nikad čuo za taj napad muhe pri temperaturi od 0 do 2 stupnja C . Zar na 0 stupnjeva ima muha po vani?
 

Ante2

Član
Tu od
12 Tra 2012
Poruka
161
Ma tako sam procitao na stranici koja opisuje stetnike cesnjaka, evo slicna stranica Različiti uzročnici „crvljivosti“ lukovičastog povrća | Gospodarski list tu kazu da se pojavljuje u rasponu od 4C do 10C, izgleda da ima vise informacija sto se tice same temp neki cak kazu povise 10 C (Entomologija) tako da..

Evo jos jedan tekst - 5.2.2. Češnjakova muha (Suilia lurida) Kukac češnjakova muha uzročnik je gospodarski značajne štete na češnjaku. Odrasla muha duga je 8 - 10 mm i smeđeg je tijela. Štetu radi ličinka bijele boje, bez nogu, dužine do 12 mm. Ličinka živi u mladoj biljci, hraneći se njenim sadržajem. Na mjestima hranjenja naseljavaju se različiti uzročnici gljivičnih bolesti, koji dodatno izazivaju trulež zaraženih Slika 6. Pregrižena mlada biljka češnjaka i ličinka sovice pozemljuše 30 biljaka. Kod napadnutih biljaka središnji list požuti i počinje se sušiti, tzv. lažna stabljika je na dodir meka, prazna a takva je i lukovica. U stabljici zaražene biljke nalazi se samo jedna ličinka češnjakove muhe. Biologija: Štetnik ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava odrasla muha. Počinje odlagati jaja krajem zime, već u veljači, na temperaturama oko 0°C, kada biljke ozimih populacija imaju dva do tri razvijena lista. Najčešće polaže jaja na najrazvijenijim biljkama, u osnovu lažne stabljike ili na okolno tlo. Izrazito bijela jaja lako se uočavaju na zemlji ili na listovima češnjaka. Nakon završenog embrionalnog razvoja, tek ispiljena ličinka se ubušuje u biljku, prvo u zoni srednjeg lista, potom u stabljiku te konačno prelazi u samu glavicu, čijim se sadržajem hrani. Napadnute biljke slabe i u većini slučajeva trajno propadaju. Odrasla ličinka napušta lukovicu i odlazi u zemlju na kukuljenje, na dubinu 10 - 15 cm. Ponekad se zakukulji i u lukovici. Krajem svibnja iz kukuljice izlijeće muha, koja po mišljenju nekih autora prezimljuje a prema drugima daje drugu, jesensku generaciju koja se održava na biljkama srodnim češnjaku. Ozimi je češnjak manje pogođen ovim štetnikom od jarog.

Izvor teksta: https://bib.irb.hr/datoteka/758246.luk_arci_zadnja.pdf
 
Posljednje uređivanje:

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
246
Eto ,uvijek se može nešto naučiti . Kako piše da muha polaže jaja u Veljači (pri temperaturama od 0 do 2) ipak ne vjerujem da se te ličinke izlegu iz jaja prije proljeća tj. porasta temperature .
Općenito se u zaštiti od muhe ne treba striktno držati naputaka već se voditi praksom .
Npr. Savjetodavna služba preporučuje zaštitu od muhe u četvrtom i šestom mjesecu ,što se pokazalo prekasno ,jer su zime sve toplije .
Tak da ja prskam već u trećem mjesecu a ako je veljača topla ,onda i ranije . Također ako su Studeni i Prosinac topli kao sad ,treba špricati već kad je luk 10-15 centimetara visok . Ustvari ,kad su Studeni i Prosinac ovako topli ,treba špricati svakako ,bez obzira na veličinu stabljike .
U najgorem slučaju ,tko ima dovoljno iskustva ,prepozna već prve znakove na listu ,koji sugeriraju da se ličinka ubušila u luk i čak i tad je prskanje učinkovito 90% .
 

Ante2

Član
Tu od
12 Tra 2012
Poruka
161
Da u praksi se najbolje uci al opet nije svugdje isto ja isto prskam kada se pojave simptomi na luku jer sam stavljao zute ploce pa mi se ulovi svega i svacega a muhu od oka neznam pripoznat jer nema normalne slike na internetu gdje se moze vidjet.
Meuđutim zanima me kod plemenjace dali žućenje lisca pocimlje od vrha prema dole ili obrnuto jer mi je poceo luk malo zutit od vrha al opet neizgleda da je oparen od slane dok nebi rekao da jos baca na plemenjacu al eto manja je povrsina pa nebi prskao bespotrebno.
 

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
246
Ako kod tebe ima mraza ,žutilo vrhova lista je normalna pojava za mraz ,pa čak i za veliku vlagu ,kakva sada jest . Ali ,mislim na žutilo koje nije veće od 1-2cm od vrha . Najbolje da uslikaš pa metneš sliku ovdje ,ima dosta iskusnih uzgajivača koji ti po slici mogu reći jel bolest ili nije .
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
878
Evo baš sam htio pitati za žutilo, kod mene su svi listovi nekako žućkasti dok su u sredini još zeleni. Danas sam izvadio jedan luk i češanj je bijel i zdrav. Kiše je bilo kao i svake godine u ovo doba ali nisam primjetio prošlih godina da su listovi bili tako žućkasti.
 

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
246
Pa ,npr. kod mene je žutilo većeg dijela listova normalna pojava krajem zime ,pogotovo kad se snijeg otopi s njega . Za ovaj tvoj slučaj ne znam ovako napamet . Ako se javi Goran ,on je enciklopedija za češnjak ...
 
Na vrh