• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

cijena kukuruza 2008

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430
lani je sušenje s 30% na 14 % koštalo preko 2000kn za vagon a i skladištenje se čestito naplačuje,samo da nemam obavezu prema kombinatu ja bi ga ostavio u polju i šta mu bog da.Do proljeća ako ne bude bolja cijena bar će biti suh a za mikotoksine se zasad ne pita.Po cijeni od 50 lipa ja moram dati 30 vagona samo za dug,što znači nemalo sav kukuruz,jedino ostane poticaj koji će vjerojatno biti umanjen jer je nasijano kukuruza ko šuge.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Bobo kaže:
Kad sam vec spomenuo susenje, nisam do nedavno znao da se pri susenju kukuruza uopce ne pali susara, vec da ga samo protjeraju preko puznica i uzmjesaju, te da je dovoljno suh za skladistenje. Jedan otkupljivac je prije par godina rekao da je naplacivanje susenja kukuruza najveca pljacka koju si silos moze dopustiti... Istina ili ne, nemam pojma, no zanimljiva teorija u svakom slucaju.

totalno krivo, to što si ti spomenuo je provjetravanje več uskladištenog kukuruza koji je smješten u silo čeliji i u kojoj se zbog staničnog disanja štetnika došlo do slojevitog zagrijavanja mase :!: :!: :!: da se ako je u manjem obimu ne bi provodila fumigacija radi se prventivno prozračivanje mase iz jedne u drugu siločeliju

u silosu nikad ama baš nikad ne smiju biti pune sve silo čelije

sušenje kukuruza se vrši dvofazno, spuštanje vlage ispod 20% i dosušivanje do skladišne vlage, i uvjek rade sušare, samo je različit protok tokom sata kroz sušaru i temperatura na kojoj se to vrši.

inače kukuruz je među najgadnijim kulturama za skladištenje, npr ako je bio mraz stjenke zrna poprime caklavi oblik koji na izgled ima suhočui ali poslije otpušta vlagu i ima još toga .

znam točno u velikim silosima kako se vrši sušenje i skladištenje zrnatog ratarskog proizvoda, čak točno kud sve zrno ide od kad je vama isipano iz prikolice, u pol noči da me neko probudi moram znat temperaturu sušenja za sjemensku robu.....

S

seljaček

Guest
Ja bi predložio da standard bude 50 lipa i to samo od biranih ljudi da se kupuje . Dal je netko vidio kukuruz prema podravini KC i Đurđevac sve je poleglo bar ljudi neče imat troška za kombajn.

B

bok123

Guest
Dok sam otvarao temu nisam očekivao da od 1,60kn bude ostala samo 0,5o kn. Ja ne živim od prodaje kukuruza ali ta cijena je toliko žalosna, podcijenjivačka, bezobrazna i nadasve kriminalna da bi u saboru trebale letit glave. Ne sa ramena nego sa položaja. Kako smiješno zvuči - tržište je krivo - . Kako smiješno zvuči - a šta ga sadiš kad je jeftin-.
A krediti lijepo dolaze na naplatu. A gnojivo poskupilo i još će.

Riječ -PROSVJED- i ne izgleda tako nemoguća i bezvezna kao u proljeće.

A šta drugo nego ih podržati, ili možda stati u red na otkupu i kao zadnji jadnici moliti da otkup ne prestane jer šta onda?

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
seljaček kaže:
Ja bi predložio da standard bude 50 lipa i to samo od biranih ljudi da se kupuje . Dal je netko vidio kukuruz prema podravini KC i Đurđevac sve je poleglo bar ljudi neče imat troška za kombajn.
Čuj, ljutiš me. To što neki ne uzgajaju svoje kulture kako bi trebalo, nebi sve podravce trebalo omalovažavati. Morat ću staviti sliku koju sam slikao danas na svom kukuruzu da demantiram tvrdnje da kod nas nema dobrog kukuruza.
Usput, u podravini je pred tri dana bilo olujnog vjetra koji je dosta kukuruza sravnio sa zemljom.

M

Markolino

Guest
Prošle jeseni imao sam tehničkih problema sa sijanjem žita te sam svu nadu uložio u kukuruz.nisam bio preoptimističan s 1.60 kn , mislio ono , kuna mokra i svi zadovoljni.
A prema ovoj cijeni izgubio sam za jedan agrotron 130 .eto ako imaš puno , puno spušiš,
a pšenice će se vjerojatno brdo posijati i onda eto ti u ljetu 2009 pšenica po 95 lipa.SJETITE SE DRUGE GODINE !
Baš iz inata ću posijati istu količinu kukuruza
Al će IVICA omastiti brk.to je on sjebel cijenu
AJMO NA CESTE;ZATVORIMO GRANICE!!!! :evil: :x :x :x

B

Bobo

Guest
Ja svoj kukuruz skidam iduci tjedan (ako ne bude vlazno) i sav u klipu ide na cuvanje kod kuce. nije da imamo nesto puno, ali opet, necu sad nista prodavati, nego cekati s njima godinu dana, pa cemo vidjeti kako ce se radnja odvijati. Ako bude povoljno prodati, prodat cu, a ako ne, kokosi ce to sve lijepo pojest ;)

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
koliko onda imas kokosi?? :))

ja sam totalno razocaran ali uvijek sam optimist!
Ja planiram od 23 H 13 povrsit a ostalo nek ceka proljece...ma mora bit bolja cijena ali i da nebude bar cu susenje zaradit!

A zna l tko kada nam ministarstvo missli platiti postocaj za proslu sjetvu psenice i ostalih kultura??
ja mislim da bi bilo vrijeme!
Pocinje sjetva psenice a mi praznih depova-cast onima koji imaju al njih nema!

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
zsolin kaže:
Pocinje sjetva psenice a mi praznih depova-cast onima koji imaju al njih nema!
Tako je, ja sam prisiljen tražiti od firme kojoj prodajem poveće da mi iskompenzira sjeme pšenice, jer mi moju robu nisu platili već 3 mjeseca. Nekako do sjemena moram...

K

kingletic

Guest
koliko sam cuo da je kod nas u Rumi jedna od jacih firmi "Zitopromet" izasla sa ponudom od 7 din za kukuruz... prosle godine je cena bila 17 din. moj tast je odusevljen proslogodisnjom cenom predlozio da posejemo minimum 150h kukuruza.. sad se hvata za glavu.. doduse mi jos ni soju nismo skinuli sa njive posto kisa nije dozvoljavala.. u zadnji cas smo uradili suncokret..

B

bok123

Guest
napravio sam prosjeku. vlaga Bc 408-b je oko 35%.

Prosvjed - da, da, da!

Ili neka dižu cijenu ili neka smanjuju input(gnojivo,sjeme itd) Pa i nagodinu se mora živjeti. Ako idemo u kredite još moramo i kamatu platiti i tonemo sve više i više.

trebamo organizaciju s kojom se mora računati. stranke su preopasne. one se za čas prodaju.

breza

Član
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
744
oko 18 sati na cesti sam susrel kamion od belja os registracija pun kukuruza u zrnu išao je iz pravca vrbovečke dubrave i otišel je za farmu u poljanskom lugu koja je naravno todoričeva

S

seljaček

Guest
A ko bi pametan plačo prevoz za kukuruz ako ga ima za kupit u svojoj okolici

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
i onda sta stvarno planirate sa kukuruzom?
Prodaja ili sta?

B

Bobo

Guest
Nesto se prica da ce se cijene dizati, na nekih 80 lipa, no to jos nista nije sigurno... Treba hodati okolo i raspitivati se sto ce na kraju biti s kukuruzima i sto s njima. ja te brige nemam, ali bih predlozio da pazljivo dajete kukuruz u otkup, jer da bude pol kune...

J

johndeere

Guest
Alen kaže:
Ratarstvo Bjelovar počelo otkup ovogodišnjeg kukuruza u zrnu.... Cijena 0.80 kn....

E sad svi koji ste htjeli zaradit..... Izgubili ste... :lol:

pa gdje si to cuo ja sam ih danas zvao vele ništa do daljnjeg

Najnoviji postovi

Na vrh