Ma preumorna sam bila....
A gledaj, jedno je markentiški pristup, a drugo bezobraštiona i pravljenje budala od ljudi.
Radi se o tome da će ta cijena privući čovjeka izdaleka jer ja jako vidljivo istaknuta. On računa na psihološki momenat - kada kupac pročita cijenu deset kuna, on većinom dalje ne gleda, ne vidii ono - 500 g pola kile,i traži i više nego jer imao namjere kupiti jer je cijena "jako povoljna". Računa i na to da će mu, kada shvati biti neugodno ostaviti izvagano i da će prešutno platiti i uzeti. Tako i je - svi tako naprave. E, to je čista prijevara.
Sada, gdje sam sada tu ja?
Ja prodajem nasuprot njega, na dva metra ispred. Gubim kupce, jer tko jednom kupi, taj dan neće više kupiti.
Rakla bih da ljudi koji na taj način kupe, i zavrijeđuju da radi bedake od njih, jer ponos čovjeka bi trebao izazvati reakciju i bilo bi normalno kada shvatiš da te netko namjerno napravio budalom ostaviš robu i odeš. Ali baš ta ljudska psihologija to ne dopušta, čovijek podsvijesno sebe okrivi što se našao u takvoj situaciji, čak ga je i sram pred prodavačem, plača bez pogovora i uzima robu.
E, ovakva konkurencija je čisti bezobrazluk, radi bedake i od nas, drugih prodavača. Nisam reagirala na one njegove cijene - 19, 99, jer tu isto nitko ne pročita 20, nego uvijek 19 - sa cijenom od dvije kune razlike u njegovu korist ja ću uvijek prodati više robe nego on, ali sa deset kuna nemam šanse - čak i moji vjerni kupci će se zamisliti, i ako ne shvate prije odluke za kupnju podvalu, uzeti će od njega.
Ja tako ne želim raditi, niti na 19, 99, niti na 500g - neda mi nešto u meni, ali ću se od njega zaštititi onako kako najbolje znam i mogu. On dolazi svaki vikend, i nije mi svejedno hoće li mi ostati u subotu robe.
Danas bude mali psihološki rat, fizički ne bude, samo sam se šalila, ali dati ću sve od sebe da tu papriku koju sam si nabrala prodam po dvadeset kuna, nasuprot njegovih istaknutih deset.
Vjerujem da hoću.
Nije meni bitno koliko će on prodati - meni je bitno da ja prodam ono što dopeljam na plac, oko sebe ne gledam, ne mjerim, i ne zanimam me.
Ali samo u poštenom duelu. U prljavoj igri igram prljavo i ja, ali nikada preko leđa i na štetu kupaca.
Ajde da vidimo kako će danas to ispasti - jučer je imao istu taktiku na drugom prodajnom mjestu gdje je bio i moj muž, i jako dobro mu je išlo, a on je dopeljao dvadeset kila paprike kući.