Eh, da je tako samo u Rusiji....
Ima toga posvuda.
A ima zato jer je ljude veoma lako prevariti. Devedeset posto mojih međimuraca uopće ne prati niti težinu robe na vagi, a niti si ne pokušava izračunati koliko mora platiti. Čekaju da prodavač kaže iznos, i bez pogovora izrečeno plačaju.
Ja se trudim svakome reći težinu, iako se ona na elektronskoj vagi uvijek vidi - ali ne znaju je svi pročitati, isto kao i iznos koliko to košta.
Zapravo sam skužila da se u brzini, kada imam više kupaca odjednom koji uzimaju više vrsta povrća lako zabunim kod zbrajanja iznosa. Dogodi se da izaberu paradajz, ja ga izvažem i velim kolko to košta, ali onda se odluče još i za papriku, a umeđuvremenu drugi kupac traži da mu izvažem njegovo, i ne mogu zbrajanje odraditi na vagi. Onda ja te iznose zbrajam u glavi...pa, pošto sam se par puta skockala, pokušala sam drugu metodu - glasno govorim, zbrajam pred njima, kako bi me mogli pratiti i provjeriti jesam li rekla točan iznos - ali, ne vrijedi - malo tko to napravi, čekaju da izračunam, i kolko velim, tolko plate. Sada ponekada, kada sam premorena od puno posla uzmem papir i olovku i zapišem i zbrajam.
Zapravo mi otežava i to što ja računam i na lipe - ako nešto košta dvadeset sedam kuna i šezdeset lipa, ja tako i naplatim, i kada tako imam tri vrste robe za zbrojiti, malo mi je teže na brzinu bez papira to napraviti.
Prostora za prijavare ko eldorado, ali ponos neda. A drago mi je i to što su ljudi to primjetili, pa mi sada, ako skuže da sam naplatila na svoju štetu, vrate. Naime, već sam par puta u gužvi i brzini vratila deset kuna više nego je trebalo.
Ali mi je zato jedan fini godspodin uzeo pedeset kuna i kilu i pol paprike - vidjela sam mu blijesak u očima dok sam mu vračala novce - plačao mi je sa dvijesto kuna, a meni ponestalo desetki, dvadesetica i pedesetica, pa sam mu vratila dio, , a onad išla promijeniti dvijesto kuna. I dala mu nakon toga pedeset kuna praviše. Skužila sam čim je otišao - on je skužio odmah. I dao petama vjetra.
Sad mi žao što mu nisam dala bar jednu papriku koju je gricnuo puž.
giggle):