• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Cisterne Creina

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Ulja natočiš do vrha i to bi trebalo bit dostatno za jedno vrijeme rada, postoji mjerač pa svako malo prekotroliraš. Trebao bi imat jedan ventil sa kojim reguliraš količinu ulja koje pumpa uzima za podmazivanje.
Tu čašu slobodno isprazni.
Budem pogledao jel imam još negdje uputstva od svoje pa ak hoćeš ti pošaljem.

karlo.bozic

Član
Tu od
27 Svi 2011
Poruka
703
Ako nadjes, bio bi jako zahvalan.
Ako ne nadjes, kako postelati kolicinu ulja koju uzima pumpa i koja to kolicina mora biti?
Ovo su vjerojatno banalna pitanja. Ali bolje da pitam nego da se razbije nekaj.
Da li ulje mora biti neko posebno ili se moze iskoristiti motorno, ili hipenol ili nekaj trece?

Poslano sa mog GT-N7100 koristeći Tapatalk

Posljednje uređivanje:

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Mislim da je 60-70 kapi u minuti za ulje. A ono isprazni i uvjek drži da je prazno, to ti je sifon koji čuva pumpu od nečistoća iz cisterne.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Ulje obično motorno koristim oduvijek. Količinu sam odoka onak određival, ne sjećam se jel postoji neko mjerilo kolko ga treba trošit. Malo otvoriš ventil da ono lagano ide u pumpu dok radi i to je to.

karlo.bozic

Član
Tu od
27 Svi 2011
Poruka
703
Oke, vodit cu brige oko toga.
Naisao sam na savjet da se u ulje doda nafta u omjeru 1:3 u korist ulja. Kao da tada teze dolazi do sljepljivanja lopatica za rotor. Sta mislite o tome?
Druga stvar, cisterna trenutno ima samo manometar pritiska u cisterni. Da li bi bilo mozda bolje staviti manometar koji mjeri i vakuum, kao zastita od nedaj Boze pljostenja cisterne?

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Ovo za naftu nisam još čuo.
Znači manometar ima samo od nule pa iznad brojke, ispod nule nema? Bilo bi dobro da ima jedno i drugo, nije višak u svakom slučaju.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Ja 18 godina samo ulje koristim, jednom sam samo isprao sa naftom.

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Ako ne nadjes, kako postelati kolicinu ulja koju uzima pumpa i koja to kolicina mora biti?

Da li ulje mora biti neko posebno ili se moze iskoristiti motorno, ili hipenol ili nekaj trece?

Mislim da je 60-70 kapi u minuti za ulje.

MrSima ti je lijepo odgovorio, bilo bi pozeljno da svake sekunde kapne kap jer je to dovoljno da bi pumpa bila dobro podmazana odnosno da bolje dihta i vuce,,,

Naisao sam na savjet da se u ulje doda nafta u omjeru 1:3 u korist ulja. Kao da tada teze dolazi do sljepljivanja lopatica za rotor. Sta mislite o tome?
Druga stvar, cisterna trenutno ima samo manometar pritiska u cisterni. Da li bi bilo mozda bolje staviti manometar koji mjeri i vakuum, kao zastita od nedaj Boze pljostenja cisterne?

Motorno ulje je bolje od hipenola jer se od hipenola znaju zalijepiti letvice pa to stvara problem i pumpa ne vuce,,,
za Hipenol bi mozda bilo vjerovatno da se razrijeđuje sa naftom dok sa motornim neces imati problema niti sa ljepljenjem a niti sa reguliranjem protoka,,,
Manometar je jako dobro imati jos je bolje kad je isti ispravan,,,:(wasntme):
Po meni bilo bi dobro imati i sigurnosni vakum ventil,,,

6fad96169138834.jpg

Ovo je pod obavezno za one sa slabijim sluhom,,,

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Meni je u uputama pisalo hipenol.

Moja na crijevu prije ulaza u pumpu ima ventil za regulaciju protoka ulja i prozirno oko tako da se može poštelovati i kako piše u uputama jedna kap u sekundi.

Niste mi odgovorili zašto mi se ponekada pumpa grije.

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Pumpa se zna grijati ako ostane bez podmazivanja pa uslijed povecanog trenja dolazi i do povecanog zagrijavanja,,,
Pregrijavati se zna ukoliko je osjetno veci broj okretaja od normalnog,,,
Pregrijavati se zna i ukoliko je pumpa pod velikim opterecenjem, citaj, ako je zacepljen dovod ili ako je smanjen slobodan protok kroz crijevo, primjerice ako se crijevo zabije u zemljano dno ili ukoliko crijevo ili cijev nemaju pravilno oblikovan zavrsetak,,,

bozic.hrvoje

Aktivni član
Tu od
1 Lis 2013
Poruka
320
dečki, jedno pitanje - unazad dva dana mi se događa da mi na odušak na pumpi počne bacati van gnojnicu, a cisterna nije puna. Danas sam pumpao, i cisterna je bila jako blago nagnuta prema nazad i kada je gnojnica došla do polovice onoga okna počela pumpa drugačije nekako raditi i na odušak bacati to van? kada sam ju ispumpao i opet pokušao upumpavati nije se više dešavalo dok opet nije došlo do polovice okna. zna li netko gdje bi mogao biti problem i što pogledati?

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
Otvori cisternu, na onom otvoru na vrhu bi trebala biti plastična lopta, možda ti je istrunul držač pa lopta pliva bez veze po cisterni, barem je tak kod mene bilo.

bozic.hrvoje

Aktivni član
Tu od
1 Lis 2013
Poruka
320
na kojem otvoru na vrhu? ta plastična lopta bi znači treba biti u samoj cisterni?

Posljednje uređivanje od moderatora:

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
Da ispod poklopca na vrhu bi trebala biti lopta, a ti otvori i vidi di ti je jednostavnije!

bozic.hrvoje

Aktivni član
Tu od
1 Lis 2013
Poruka
320
Ja na vrhu nemam nikakv poklopac.Jedino di mogu otvoriti cisterni je na straznjok strani

Poslano sa mog GT-I9300 koristeći Tapatalk

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
Ak je ovakva cisterna onda se može otvoriti i odozgora (zaokruženo crnom bojom)

Prilozi

• cisterna.jpg
    cisterna.jpg
    55.3 KB · Pregleda: 119

bozic.hrvoje

Aktivni član
Tu od
1 Lis 2013
Poruka
320
Imam i ja tu gore neki otvor, ali je na ogroman sraf :( ..znaci, tu nutra bi morao biti taj neki drzac sa tom nekon loptom? Cemu to tocno sluzi?

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Lopta ima ulogu ventila. Prije nego se potpuno napuni cisterna, tekućina u cisterni podigne loptu, i ona zatvori usis. Time sprečava da tekućina iz cisterne dođe u pumpu. Obično istrune *kavez* koji drži loptu, pa ona ispadne dolje u cisternu, onda se događa to kao kod tebe.

bozic.hrvoje

Aktivni član
Tu od
1 Lis 2013
Poruka
320
Onda je vjerojatno to taj problem..sutra imam za odvoziti par cisterni pa cemo otvoriti i vidjeti..da li se taj kavez moze nabaviti negdje u trgovinama?

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Kad je otvoriš, vidjet ćeš, nema taj kavez za kupiti, to sam napraviš od 2 flaha zavinutih u obliku slova "U" i lopta mora imati slobodan prostor, bar 15 cm prema dolje, inače se dešava ako su jake pumpe da je podtlak sam povuče. Ako radiš bez nje, pazi na razinu, tj, nemoj puniti cisternu do vrha, da ti pumpa ne povlači vodu.

Najnoviji postovi

Na vrh