Mi smo jedna od rijetkih zemalja gdje se ne isplati bavljenje sa selekcijom i rasplodnim materijalom,ja znadem nekoliko vrhunskih uzgajivača ovaca i svinja(landras,pietren,itd),koji imaju niz odlikovanja,bave se godinama sa selekcijom,niti sada im nitko ne osporava kvalitet,ali nemaju kupaca,kod nas se poistovjećuje cijenovno merkantila sa rasplodom,ljudi su primorani prodavati rasplod na kile po cijeni merkantile... To ih je dovelo na ivicu propasti,al šta da se radi,umjesto da država zaštiti kvalitetu i ljude koji pravilno rade,na način da kažu poticaj na krmače imaju samo oni koji ili kupuju sjeme i rade umjetno osjemenjivanje ili imaju testiranog mužjaka,oni daju poticaj isti za umatičenu krmaču pod selekcijom i za neke divljake na koje možda skače divlji vepar i usput širi brucelozu,nema tu pomoći,sve je krivo od samog početka...
Recimo jedan primjer kako funkcionira mozak nekih naših seljaka i koji je to mentalni sklop: -kad sam kupio nekoliko ovaca ovaca Ile de france i kad sam rekao koliko sam ih platio,meni su par njih rekli da nisam normalan,jer sam dao tolke pare i još išao tako daleko po njih i da oni to nikad nebi dali,jer sam za te pare mogao kupiti od tamo nekog više nego duplo više komada,ja kažem al nije to ta pasmina,ma veli još su bolje,znači moje još i ne valjaju,ali kroz neko vrijeme ti isti su me napadali da im prodam janje za rasplod ili mijenjam sa njima za neko tamo poludivlje,znači sad bi i njemu bilo dobro,bez ikakvog srama, nevjerovatno,omalovažavanje i šta reći,a tako je bilo i sa svinjama,pa šta ti to treba,pa ti te ružne crne,masne,kratke toliko puno plaćaš,a na sajmu ovi lijepe bijele dugačke,mesnate prodaju po 10 kuna kilu, -ma svašta sam čuo i doživio i digao sam ruke od svega i ne nadam se da će to sve skupa biti isplativo,al se nedam zajebavat nikom,ja rađe sve to pokoljem i podijelim prijateljima nego takvima da dam ispod cijene...