• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

crveni luk (mladi)

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Ma kakva infekcija, ne vjerujem u to jer u životu nisam imao problema s lukovicama.

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
Iskreno, i kod mene je tako bilo do sada.. Ni spinat ni luk mi nikad nikakva bolesti nije napala. Cak ni paradajz ni papriku osim biljne vasi. Ali mi je ovo sad malo cudno, nadam se da ce ga makar polovina prezivjeti.

fusher

Član
Tu od
28 Lip 2013
Poruka
85
Kod nas (Istra)se za Uskrs koristi drukčija vrsta luka (kapula zovemo ono što je luk, a ovo zovemo baš luk) Biljka ne stvara zadebljanje , dostigne debljinu olovke možda koji mm više, raste u hrpama kao vlasac puno je aromatičniji, ikusniji i...skuplji! prodaje se u macićima (stručak, cca 15-20 komada) po 20ak kuna. Dali netko zna pravilan naziv ili botaničko ime? Kopanjem po netu nisam našao ama baš ništa..
Presađuje se tako što se busen iskopa i rastrese negdje oko 9 mjeseca i nakon što se biljke prosuše (nitko ni od starijih nezna zašto se ih ostavlja prosušiti, meni je isto ispalo bez tog prosušivanja), sadi komad po komad na razmak od cca 10 cm, treba mu oko 3-4 godine da zagusti i zadeblja na veličinu pogodnu za prodaju. Ne napada ga niti jedan nametnik niti bolest. Barem nikad nisam čuo za takav slučaj.

Uslikam kad budem na njivi.

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
Kako vam izgleda ovaj moj mladi luk? Otprilike je ovakav sav, mada oni koji kasne sa rastom tj. koji su sitniji su uglavnom zuckasti i truli.
IMG_4547.jpg

Posljednje uređivanje:

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Moraš to bolje zemlju obradit, izfrejzat, posadit dublje i gušće. Ovako ćeš imat glavu i kratak bijeli dio sa puno lišća.

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
Sadio sam tri leje. Ova je najmanje gusta. Na 25 kvadratnih metara je utroseno oko 1000 lukovica. Druge dve leje su dosta gusce, oko 1300 lukovica na 20 kvadrata.
Sadio sam ih rucno, gurao u zemlju koliko sam mogao, pa kontam da to nije plitko (mozda nekih 4-5 cm).
Znaci, recept za duzi bijeli dio, a samim tim i za povecanje mase je dobro isfreziranaa zemlja i duboka sadnja?

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Negdi oko 10cm ti je optimum, kanal povučeš i ubodeš da bude uspravno.

8-10 tisuća lukovica na 100kv, pod uvjetom da se lukovice sortiraju u grupe, preberu od trulih...

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
ej, dječaci, jel to ipak ne traje malo predugo...mislim na vremenski ciklus uzgoja zimskog luka iz lučice...bem mu miša, pa kod mene to 6 mjeseci traje...

nego, ako oćete mladi luk za berbu za 30 dana, znam kako...:icon_wink:

stjepanović, mišjakinja je isto jestiva, sve ono uz najlon možeš na salatu napravit...:eek::

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@DARIJUS

Hehe, nisam stigao da pocupam travu sa strane, ali mi za sada i ne smeta. A mozda i u salati zavrsi.
Ja ocekujem pocetak berbe svog luka do kraja drugog mjeseca jer je vrijeme vrhunsko, vec nekoliko dana temp. u plasteniku u toku dana je od 17-22 stepena, a raste mi tako da bi bebra mogla trajati mozda i mjesec dana. Krajem 11. mjeseca sam ga posadio u plastenik.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
berba krajem 3. mjeseca, a ne 2.
ma znam da sam ja svog sadio u polovici 10. mjeseca i ne giba nikamo...ali možda je moja mikroklima sličnija Londonu...između Kupe i Dobre, magla je redovita pojava, nizina (sunce rano zađe iza brijega), ravnica (povuku mi plastenici puno vode)...i još sto problema...

zato ja posadim par stotina kila starog luka, i sad berem taj za mladi...izjuri za mjesec dana...

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
Ne, ne .. dobro sam ti napisao.. Vec krajem drugog mjeseca ce se moci nesto ubrati. U drugom plasteniku sa manjkom svjetla mnogo slabije napreduje. Ovaj je odlicno osvjetljen. Luk mnogo voli sunce..

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
berba krajem 3. mjeseca, a ne 2.
ma znam da sam ja svog sadio u polovici 10. mjeseca i ne giba nikamo...ali možda je moja mikroklima sličnija Londonu...između Kupe i Dobre, magla je redovita pojava, nizina (sunce rano zađe iza brijega), ravnica (povuku mi plastenici puno vode)...i još sto problema...

zato ja posadim par stotina kila starog luka, i sad berem taj za mladi...izjuri za mjesec dana...

Bit ce da je do klime. Sjetva 27.9. , pocetak berbe 20.11.

A od mladog luka dobijem vise novaca nego od rajcice i paprike. Tako da za pravo sjeme ne treba skrtarit i u konacnici imat losiji proizvod kada se on najvise cijeni i trazi i kad ti najvise treba novac. Zato srebrenac za mladi i nikakve kemije oko crvenog i slicno.

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
Samko, kako sebi proizvesti sjeme tj. arpadzik mladog luka? Znaci, mislim kako proizvesti sjemenske glavicice mladog luka?

adviser

Član
Tu od
23 Lis 2009
Poruka
148
tako to izgleda u proleče kad siješ svoje sjeme iz domače sorte :

Prilozi

• 1781986_10202313282570353_7825491052788199068_n.jpg
    1781986_10202313282570353_7825491052788199068_n.jpg
    67.1 KB · Pregleda: 199
Posljednje uređivanje od moderatora:
Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@adviser

Koja je ovo sorta luka?
Znaci, bitno je samo da bude gust sklop, da bi se proizveo arpadzik? Koliko ide gusto?

adviser

Član
Tu od
23 Lis 2009
Poruka
148
siješ gusto tako da je debljina , barem 70% uroda , 8-20mm prema standardu .
napraviš što finije posteljicu , siješ (ja to ručno ) gusto kao i travu za okučnicu , i samo povaljaš da sjeme udje u zemju sjeme nesmije dublje od 5- 10mm .jer onda kasnije klije . protiv korova možeš tretirati odmah posle sjetve sa 50% doziranja ali kasnije širokolisni ide samo - ručno plevenje .
Što se sorte tiče je moja domača , poreklo iz mog sela upisana na sortni listi - Slovenije -EU sa imenom ** Belokranjka ** , takav oblik :
http://www.dolenjskilist.si/media/objave/slike/v/novice/2014/01/19/cebula_belokranjka_zm.jpg

posebni oblik ,OKUS ali i ka tome paše i specijalna cjena :) koju postižem na tržnicama i na kučnom pragu ........... . Specijalitet pored janjetine ili odojka --pečenog naravno :) :) neki kažu , da je bolji naš luk nego pečenje . :) :)

Prilozi

• S7000205 - Kopija.jpg
    S7000205 - Kopija.jpg
    57.4 KB · Pregleda: 155
  • Slika0391.jpg
    Slika0391.jpg
    54.7 KB · Pregleda: 130
Posljednje uređivanje od moderatora:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
pa dobro, sad da je baš bolji o pečenja...:x:
ali da je drugačiji od dostupnih lukova na tržištu, to je istina...
blaga aroma, više sladak nego ljut, moj kolega s čirem na želucu nije imao nikakvih problema...
ja ga probao prošli tjedan, i još sam živ!

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@adviser

A vidi ovo, danas mi opet nisu znali kazati koju sortu mladog luka sam kupovao kod njih u apoteci. Poenta je da se moj mladi luk ne moze uglaviciti, kao da je selekcionisan samo za salatu. Jednostavno, ima samo bijeli dio i zelena pera. Imaju oni u apoteci i majski srebrenjak, imaju i holandski zuti, ali imaju i taj arpadzik mladog luka. Ja sad nisam nacisto koja je sorta mog luka i da li jos neko zna da postoji mladi luk koji je iskljucivo bez formiranja glavice?!

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@adviser

Bravo drug. Prvi si do sada koji me je skontao o cemu pricam. Uglavnom ljudi misle da pricam o klasicno crvenom (crnom) luku koji se ubere prije nego sto se formira glavica i pojede se kao mladi luk. Medjutim, moji lukovi su zimski lukovi. E sada, gdje bih mogao pronaci sjeme ovog luka, pa da ga onda posadim gusto za arpadzik, da bih na jesen imao sve spremno. Mnogo hvala na trudu.

Najnoviji postovi

Na vrh