Za rokove u dalmaciji ne znam.
Moj sad ima tri lista. Jedan planiram skinuti za mjesec dana, a jedan u rano proljeće. Majski srebrenjak sad upravo niče i on bi trebao stići kasnije. Sadio sam krupnije lukovice Stuttgarter-a koji treba stići kasno u jesen. To mi je onako radi fore uz jesensku slatu, valjda će narod uz salatu kupiti i koji stručić luka. :mrgreen:
Kako god da planiraš, krupnije lukovice ti stižu prije samo što njih imaš manje za isto para kad ulažeš pare u sadni materijal.
Ja ga iz sjemena nisam radio tako da ti tu nemam šta reći.
Što se tiče tvog klimatskog reona, mislim da bi tebi nešto više od dva mjeseca bilo botrebno od sadnje do berbe, s tim da ne čupaš previše mlad i lagan luk kao što sam ja nekada jer se to ne isplati.
Na ovaj rok sam mislio ako ga sadiš u plastenik kao što ja radim. Na otvorenom još nisam.
Kako god da planiraš pri niskim temperaturama ne raste ništa pa ni luk.
Oko količine lukovica je isto diskutabilno.
Ja sam recimo na gredicu 0,8x30m potrošio 25kg. krupnijih lukovica, dok je 25kg. Majskog srebrenjaka (sitnije lukovice) stalo na gredicu 0,8x60m. sklop je otprilike 10-15cm između redova i oko 5cm u redu. Ako planiraš da mu produžiš vegetaciju (kao što si rekao ako ne uspiješ prodati kao mladi) onda sklop mora biti dosta rijeđi, samo što ti se to ne isplati jer moraš obrađivati veću površinu nego je potrebna ako se čupa kao mladi. Može još i fora da ga pročupavaš (svaki drugi, treći) i tako ostaviš mjesta da se ono što ostane razvije u zrelu lukovicu.