Re: Agrofarm 100
Bubu kaže:
Sada vec kvarimo temu o Agrofarm-u ali sta je,tu je. Sporohodni dizel motori sa ili bez turbo punjaca imaju specificnu potrosnju od 190 do 250 g/kWh. Moj 577 ima 51,5 kW pri 2000 o/min (zanemarimo da moj ima 2800 o/min a da ja orem na 2300 o/min) sto dodje da bi moj trebao pri 2000 o/min pri punom opterecenju da trosi oko 10l/h. Napomenuo sam da orem na vise obrtaja i nikako nisam uspeo da potrosim vise od 8l/h. Mislim da je podatak o specificnoj potrosnji maximalna moguca vrednost do koje se tesko moze doci. Recimo u berbi,pri 2000 o/min trosi 5l/h. Ali opet sve mnogo zavisi i od vozaca. Recimo u oranju razlika od 0,5 - 1 km/h u brzini moze da bude fatalna za potrosnju (ako recimo vozis brze nego sto moze traktor,on je tada pod konstantnim prevelikim opterecenjem i trosi vise a samo za nijansu sporije da ide-potrosnja je manja. Dokazano u praksi) Mi smo krivi jer vidim da vecina nas mladih poljoprivrednika ima TESKU nogu na gasu,sto je bio razlog vise da se ja poigram sa bosch pumpom hehe
Ipak,IMAJTE LJUDI MILOSTI PREMA TRAKTORU!!!
Krivo! Nisu okretaji toliko važni koliko je važan teret. Dodaj jednu brazdu više i radi na istim okretajima. Nek vas sve skupa ne bune okretaji, jer pri istim okretajima motor može razvijati različitu snagu, već prema potrebi tereta.
ALI, pri 2300 okretaja je veći raspon snage koji motor može dati, nego pri recimo, 1700 okretaja. I kaj radimo? Oremo na 1700 okretaja i kad počnu okretaji padati šaltamo brzinu niže-znači smanjujemo predanu snagu. No, nemojte zaboraviti da je snaga = rad u vremenu. Ak tak razmišljate, mogli ste kupiti 25% slabiji traktor. Potrošnja bi ostala ista.
Pa to isto polje se nekad oralo s traktorima 13-15-20ks, a danas s 100-200ks. Normalno je da veći više troši na sat, no kad se to podijeli s vremenom potrebnim da se posel obavi, onda se tek dobije pravi podatak.
Meni svejedno troši li traktor 60 litri na sat ili 6 litri, kad mi za jednu ral treba recimo 15 litri. Samo s prvim bum radil 1/4 ure, a s drugim 2.5 ure. I kaj znači potrošnja u l/h???
Zapamtite još jednom: ono kaj je važno je
broj litara po jutru (hektaru), a ne broj litara po satu!!!
I još nekaj: krivulje potrošnje koje spominjete daju se obično za punu snagu, jer su to krivulje minimalne specifične potrošnje goriva. Za djelomično opterećeni motor, te krivulje su samo više, tak da potrošnju od 200gr/kWh možete samo sanjati u praksi, već je bolje uzeti 200gr/ks/h. No ne zaboravite da je to masa, a za pretvorbu u litre je cca 10% više. No nećete puno pogriješiti ako u račun uzmete 2 dcl/ks/h.
Što je motor veći (veće snage), potrošnja mu je manja (po ks), pa lako možete dobiti podatak da se bolje isplati, recimo 20 rali, izorati s 200ks traktorom nego s 3 (ili jednim, svejedno) po 70 ks.