• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Deutz-Fahr Agrofarm 100

N

nejc

Guest
Re: Agrofarm 100

potrošnja ja tudi zame zelo pomembna, pri 1000 sat na leto, se pozna razlika, če jedan traktor troši 9l/sat, drugi pa 10/sat.
zašto sem kupio SAME ;)

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939

ZJ kaže:
Mario, zakaj uvijek pitaš za tu potrošnju? Ko da je to važno! To ti ovisi o teretu i osobinama motora.
Pri punoj snazi bi moral trošiti do 20 lit/satu.

I te kako je bitna potrošnja.
A 20 litara agrofarm nema šanse da troši. Teško će iznad 10.
Gle na 1000 sati neka bude razlika 5 litara - znači 5000 više je 25 000 kuna.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480

Gle Mario,
potrošnja (satna) ti je stvar tereta koji pogoniš.

Imam brošuru o homologaciji mojeg traktora (Same Argon 70) i pri punoj snazi koju je daval (68ks na kardanu), potrošnja je bila 14.7kg/h. Podijeli to s 0.9 (gustoća nafte), pa buš dobil oko 16.5 litri na sat. Ne vidim zakaj traktor od 100ks nebi trošil blizu 20 litri.

Druga ti je stvar potrošnja u brazdi ili na nekom drugom poslu, koji nije konstantnog karaktera.
Evo npr. meni je isti traktor trošil 32-33 litre na dan pri berbi s dvorednim beračem, istina neznam koliko je to sati. Štore je potrošil 18-19 litri na dan s jednorednim beračem.

Eto ti još jedan podatak: vožnja s 2x80km po cesti, 90% vremena gas do kraja (znači oko 2350-2400rpm), 19 litri Eurodizela. To je bilo oko 4 sata, neznam koliko radnih. Traktor je bil prazan (natrag je nosil frezu. Relacije Križevci-Grubišno Polje i natrag.

Još nekaj: Same broji vremenske sate, a ne radne (vezane za okretaje motora, tak da je jako teško uspoređivati potrošnju po radnom satu. Zato ti pokušavam reći da ti ovakva pitanja nemaju smisla. Imaju smisla samo ako imaš ugrađen bord-computor, tak da taj podatak možeš pročitati, jer ovak ti je on potpuno netočan.

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939

Ima itekako smisla pitat čovjeka koji radi s traktorom nego vjerovat tvorničkim podacima.

Gle ovo što piše tvojem tvornički 16.5 litri je u praksi nemoguće, probaj to postić, nećeš uspjet, tvoj ne ide iznad 10 po satu nikako.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480

Mario, ne budi nevjerni Toma.
Napisal sam ti potrošnju mjerenu na dinamometru, znači konstantni teret na punoj snazi.
Ako ne troši toliko onda ne daje snagu.
Za neko grubo računanje uzmi 2dcl po ks na sat, pa računaj.

Pogledaj potrošnju na Ratarkovom MF-u po bord compu, nekih 39 lit/h., a traktor je oko 200ks (200x0.2=40). I kaj tu ne štima?
Gledati prosječnu potrošnju koja je manja znači da traktor ne radi opterećen.

Za djelomično opterećenje ti je najekonomičniji Deutz 912 i 913 motor, dok ovi turbaci (kao i moj) na vozikanju gutaju bez veze. Tek kad ga opteretiš postane ekonomičan.

Kad ulovim malo vremena, poslat ću ti linkove s mjerenjima, pa zaključi sam.

Inače, ak tvoj Lambo s 6 cilindri (svejedno da su i 4 turbo intercooled) troši 10 litri po satu, znači da ga prosječno teretiš s nekih 45-50ks. I nemoj me uvjeravati u suprotno, jer naprosto nije istina. Fizika je egzaktna znanost, i neumoljiva je.
Razlike su ti moguće, no samo unutar par postotaka (recimo do 10%) koliko je stvarna razlika u konstrukciji motora.

N

nejc

Guest

moj silver 90 troši max 9 lit/sat. Večkrat sem zmeril

suljos

Član
Tu od
9 Tra 2007
Poruka
327

nejc kaže:
moj silver 90 troši max 9 lit/sat. Večkrat sem zmeril

Traktor trosi oko 200 gkWh,koliko uzmes snage toliko i trosis,i nema druge, ato sto ne potrosi vise,znaci da ga nisi opteretio.

Moze se pogledati na Svicarskom testu:

Obrisan neispravan link.

Mislim da slican posjeduje Ratarko
Obrisan neispravan link.

R

Ratarko

Guest

ZJ kaže:
Za neko grubo računanje uzmi 2dcl po ks na sat, pa računaj.

Pogledaj potrošnju na Ratarkovom MF-u po bord compu, nekih 39 lit/h., a traktor je oko 200ks (200x0.2=40). I kaj tu ne štima?
Gledati prosječnu potrošnju koja je manja znači da traktor ne radi opterećen.

Da na 2000 okretaja .
MF 8470 ( 270 KS ) od prijatelja sam uspio natjerati na 57 litara pod punim opterećenjem na maksimalnih 2000 okretaja motora koliko sam išao . Moj MF troši i 43 litre ako idem sa više od 2000 okretaja ali to samo potvrđuje tvoju teoriju o potrošnji. Po tome predpostavljam da bi frendov trošio i 60 litara na sat na max. gasu .

suljos

Član
Tu od
9 Tra 2007
Poruka
327

Ne samo okretaji,nego i otpor snazi,mozes i u mjestu vrtit do maksimuma,nece potrosnja biti velika,ali ako pod opterecenjem okretaji pocmu padati,onda ja potrosnja velika,u grafikonima se to lijepo vidi.
Kao elektricna energija u domacinstvu,koliko potrosis,toliko platis.

Stupanj jaci nego sto ratarkov prijatelj ima.

Obrisan neispravan link.

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939

Kužim ja to, ali koliko bi onda bi traktor trebo duplo opteretit da troši duplo goriva, znači ak sad vuče tri brazde, onda se bi se s 4-5 igrao.

suljos

Član
Tu od
9 Tra 2007
Poruka
327

mario kaže:
Kužim ja to, ali koliko bi onda bi traktor trebo duplo opteretit da troši duplo goriva, znači ak sad vuče tri brazde, onda se bi se s 4-5 igrao.
Onog casa kada okretaji padaju,raspoloziva snaga nije dovoljna da se orudju odrzi brzina,prebacujes u nizu,obrtaji su konstatni,ali tada imas manju brzinu,snaga je neki rad kroz vrijeme.

B

Bubu

Guest

Sada vec kvarimo temu o Agrofarm-u ali sta je,tu je. Sporohodni dizel motori sa ili bez turbo punjaca imaju specificnu potrosnju od 190 do 250 g/kWh. Moj 577 ima 51,5 kW pri 2000 o/min (zanemarimo da moj ima 2800 o/min a da ja orem na 2300 o/min) sto dodje da bi moj trebao pri 2000 o/min pri punom opterecenju da trosi oko 10l/h. Napomenuo sam da orem na vise obrtaja i nikako nisam uspeo da potrosim vise od 8l/h. Mislim da je podatak o specificnoj potrosnji maximalna moguca vrednost do koje se tesko moze doci. Recimo u berbi,pri 2000 o/min trosi 5l/h. Ali opet sve mnogo zavisi i od vozaca. Recimo u oranju razlika od 0,5 - 1 km/h u brzini moze da bude fatalna za potrosnju (ako recimo vozis brze nego sto moze traktor,on je tada pod konstantnim prevelikim opterecenjem i trosi vise a samo za nijansu sporije da ide-potrosnja je manja. Dokazano u praksi) Mi smo krivi jer vidim da vecina nas mladih poljoprivrednika ima TESKU nogu na gasu,sto je bio razlog vise da se ja poigram sa bosch pumpom hehe :D Ipak,IMAJTE LJUDI MILOSTI PREMA TRAKTORU!!!

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480

Bubu kaže:
Sada vec kvarimo temu o Agrofarm-u ali sta je,tu je. Sporohodni dizel motori sa ili bez turbo punjaca imaju specificnu potrosnju od 190 do 250 g/kWh. Moj 577 ima 51,5 kW pri 2000 o/min (zanemarimo da moj ima 2800 o/min a da ja orem na 2300 o/min) sto dodje da bi moj trebao pri 2000 o/min pri punom opterecenju da trosi oko 10l/h. Napomenuo sam da orem na vise obrtaja i nikako nisam uspeo da potrosim vise od 8l/h. Mislim da je podatak o specificnoj potrosnji maximalna moguca vrednost do koje se tesko moze doci. Recimo u berbi,pri 2000 o/min trosi 5l/h. Ali opet sve mnogo zavisi i od vozaca. Recimo u oranju razlika od 0,5 - 1 km/h u brzini moze da bude fatalna za potrosnju (ako recimo vozis brze nego sto moze traktor,on je tada pod konstantnim prevelikim opterecenjem i trosi vise a samo za nijansu sporije da ide-potrosnja je manja. Dokazano u praksi) Mi smo krivi jer vidim da vecina nas mladih poljoprivrednika ima TESKU nogu na gasu,sto je bio razlog vise da se ja poigram sa bosch pumpom hehe :D Ipak,IMAJTE LJUDI MILOSTI PREMA TRAKTORU!!!

Krivo! Nisu okretaji toliko važni koliko je važan teret. Dodaj jednu brazdu više i radi na istim okretajima. Nek vas sve skupa ne bune okretaji, jer pri istim okretajima motor može razvijati različitu snagu, već prema potrebi tereta.
ALI, pri 2300 okretaja je veći raspon snage koji motor može dati, nego pri recimo, 1700 okretaja. I kaj radimo? Oremo na 1700 okretaja i kad počnu okretaji padati šaltamo brzinu niže-znači smanjujemo predanu snagu. No, nemojte zaboraviti da je snaga = rad u vremenu. Ak tak razmišljate, mogli ste kupiti 25% slabiji traktor. Potrošnja bi ostala ista.

Pa to isto polje se nekad oralo s traktorima 13-15-20ks, a danas s 100-200ks. Normalno je da veći više troši na sat, no kad se to podijeli s vremenom potrebnim da se posel obavi, onda se tek dobije pravi podatak.
Meni svejedno troši li traktor 60 litri na sat ili 6 litri, kad mi za jednu ral treba recimo 15 litri. Samo s prvim bum radil 1/4 ure, a s drugim 2.5 ure. I kaj znači potrošnja u l/h???
Zapamtite još jednom: ono kaj je važno je broj litara po jutru (hektaru), a ne broj litara po satu!!!

I još nekaj: krivulje potrošnje koje spominjete daju se obično za punu snagu, jer su to krivulje minimalne specifične potrošnje goriva. Za djelomično opterećeni motor, te krivulje su samo više, tak da potrošnju od 200gr/kWh možete samo sanjati u praksi, već je bolje uzeti 200gr/ks/h. No ne zaboravite da je to masa, a za pretvorbu u litre je cca 10% više. No nećete puno pogriješiti ako u račun uzmete 2 dcl/ks/h.

Što je motor veći (veće snage), potrošnja mu je manja (po ks), pa lako možete dobiti podatak da se bolje isplati, recimo 20 rali, izorati s 200ks traktorom nego s 3 (ili jednim, svejedno) po 70 ks.

Č

Čugi

Guest

ZJ kaže:
No, nemojte zaboraviti da je snaga = rad u vremenu.

Zapamtite još jednom: ono kaj je važno je broj litara po jutru (hektaru), a ne broj litara po satu!!!

Potpisujem ZJ, najispravniji odgovor do sada.

K

krx pozega

Guest

Ja sam također uvijek volio mjeriti potrošnju po jutru ili hektaru...al vidim da neki forsiraju po satu...pa onda to sve nekako usklađujem....al ja opet kažem da to sve nekako izađe na isto...tip zemlje je tu po meni presudan faktor
...učinak..učinak...vrijeme nije toliko bitno..vrijeme je proporcionalno sa tipom zemlje

B

Bubu

Guest

Vukao sam ja i 3-brazdni plug sa 70 ks i isao brzinom nize nego sa dvobrazdnim i ista potrosnja po jedinici povrsine (jutro ili hektar,zavisi kako ko gleda) Kada se preracuna sa 3-brazdnim plugom,istina da ispadne da mi je potrosio 10l/h (11,5/jutru) Ali je to bilo full opterecenje 5.spora i dimio je stalno ali nije dizao temperaturu... Ali da mi potrosi 2dl po KSh malo je moguce!

R

Ratarko

Guest

Čugi kaže:
ZJ kaže:
No, nemojte zaboraviti da je snaga = rad u vremenu.

Potpisujem ZJ, najispravniji odgovor do sada.

Osim kada je riječ o traktoru koji radi u transportu , šumski poslovi , statični poslovi kardanom ... onda se gleda potrošnja po satu .

breza

Član
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
744

seljaček daj mi molim te reci koliko si (ako si)platil prvi servis.meni su danas poslali račun za tri sata rada-512kuna (realno ako je bilo jedan dam glavu)i filter ulja-170 kuna ,ulje sam ja kupio.tip ništa drugo nije mijenjal osim što je provjeril ulje u diferencijalu, filter zraka sve u svemu ništ posebno.

S

seljaček

Guest

Ništa nisam platil samo matrijal ulje sam kupil filter ulja i goriva je donesel serviser mislim da su oba 220 kn sa pdv-om da ratarko je u pravu nemožeš mjeriti potrošnju po rali ako vučeš prikolice ili vrtiš kardanom silomlin onda je logično da potrošnju mjeriš po satu ili možda ne... :?: :?: :?:

B

Bubu

Guest

ZJ rece: Nek vas sve skupa ne bune okretaji, jer pri istim okretajima motor može razvijati različitu snagu, već prema potrebi tereta.
Mnogi od nas nemaju sofisticirane uradjeje na traktorima,common rail sistem i racunar tako da nasi traktori ne mogu da imaju razlicitu snagu na istim obrtajima. Sto mu je-to mu je. Zato menjac sluzi da se snaga i obrtni moment najbolje moguce prenesu na podlogu i iskoristi sav potencijal agregata.

Najnoviji postovi

Na vrh