Cowboy, rasprava nema smisla jer neke stvaro ne razumiješ. Imali smo davno Zetora i to je poglavlje završeno.
Nemam ja nikaj protiv istoka, već time naglašavam tehnološki nivo. Koji je od zapadnih ostal 50g na istoj tehnologiji? Koliko je pred 50g. bil ispred vremena, toliko danas kaska.
Ne velim da je Zetor loš, već da nije u rangu MFa, Fendta, Deerea, kak ga vi vlasnici doživljavate.
Najveće su im prednosti u jednostavnosti, dostupnim i jeftinim dijelovima
Za siromašna tržišta dovoljno, ali tu sva priča završava.
Sve je to tačno i sve ja to znam, samo trebaš imati u vidu da BiH tržište i jest siromašno, da kupujemo traktore stare 20 - 30 god. pa i starije. Kod nas kad neko uzme traktor 90 i neko godište kažu: "dobar, skoro pa nov"!
Bilo koji traktor tih godina je već dao sve od sebe i vrlo brzo treba ulagati u njega.
Za Deutz-a je samo komplet karika 200 € a za Zetora za to para uzme sve sklopove. Za generalku na Deutz-u , John Deere-iju ili Fendt-u čovjek mora podići kredit na par godina. Za Zetora je dovoljno da proda jedno tele!
Ovdje je jedan komšija uzeo Fendt-a duplaka, neznam koja je oznaka, malo nakon kupovine je morao mijenjati nešto u mjenjaču... Dijelove je našao u Austriji i koštali ga 3000 €, sad dok radi sa njim stalno strijepi nad tim mjenjačem!
Za Zetora bi vjerujem za to para izmjenio sve u mjenjaču samo kućište da ostane staro i sigurno nebi više mislio o tome jer je sve novo. Kod ovog Fendta sve je staro samo neka osovina, zupčanik i par ležaja su novi.
Moguće je da će ovaj polovni mjenjač Fendta izdržati dosta duže nego onaj novi na Zetoru. Ali isto je tako moguće da mu već sutra opet nešto "ode". Šta će onda: -dići još jedan kredit (sa 17% kamate),
-prodati 2 od svojih 5 krava,
-ili prodati traktor na otpad...!?
Nemamo mi standard ni kao najsiromašnije zemlje Istoka, kako i čime onda održavati zapadne traktore!?
Za traktor je pitao Emy, ako se dobro sjećam čovjek ima 5 ili 6 krava. Odakle da održava Deutz-a ili Fendta starog 25 i više godina!?
Ostaje mu jedino Massey, Fiat ili Zetor. Od ove trojice Zetor nije najkvalitetniji ali je zato najlakši za održavanje i nudi najviše opreme, osim toga ne gubi na cijeni i uvijek ga može prodati ili zamjeniti.