Nemoj se razočarati ako kupiš Zetora. Istina, ima bolju kabinu i manje buke u njoj, ima i ručni kuplung za kardan, ima i 10 brzina...ali bu jednak potrošač, i dalje sporiji od 539.
Ima dosta bolju kabinu od mnogih zapadnih traktora a o opremi da ne pričam. Veliki broj "zapadnjaka" pa i IMT u osnovnoj opremi nema ni ručnu pumpu a kamoli kompresor, kod Zetora je kompresor standardna oprema još od 60-ih godina. Hidraulične kočnice takođe su standardna oprema, hidraulično kvačilo je stavljeno zbog amortizivane kabine, tako da kabina nema čvrstih veza sa mjenjačem i motorom. Mjenjač sa 10 brzina takođe je standard, kao i ručno kvačilo kardana i nožni gas...
Prednje amortizere nisam viđao ni na jednom traktoru osim na Zetoru, a sa njima je traktor udoban kao auto.
Neznam koji je to Zetor sporiji od 539? Ja sa 6945 brže vučem punu prikolicu silaže nego što fergo ide prazan, još je ovaj duplak pa je nešto tromiji a solac je čak nešto i brži.
Istina je da ima i malo bolje riješen kiper izlaz, sve dok ti netreba za dvoradni cilindar. Nemoj zaboraviti da hidraulika ne radi dok je isključen kardan na ručnom kuplungu...
Visoko sjedenje je zgodno, ali je bočno "šamaranje" po brazdama vrlo neugodno..
A kuplung i kočnice boluju od loših cilindara...
Bolji i udobniji je od 560, ali ne toliko koliko je nahvaljen.
Jesi ti kad radio sa Zetorom? Da jesi onda bi verovatno znao da svaki Zetor ima dvosmjernu kipu. Standardno većina dolazi samo sa jednom izvedenom cijevi a drugu kupiš naknadno i sam montiraš. Ja normalno radim sa dvosmjernim cilindrima, neznam kakav si ti to problem vidio u vezi toga.
Ovo da hidraulika ne radi dok je kvačilo kardana odvojeno, to je tačno!
I sam sám mislio da će mi to nekad predstavljati problem, evo za deset godina još se nisam našao u situaciji da mi je to zasmetalo. A radim sa prskalicom, kosom, grabljama, samoutovarnom prikolicom, silokombajnom, cisternom, beračem, rasipačem za umjetno gnojivo, prikolicom za razbacivanje stajnjaka... Neznam... više se ne mogu sjetiti sa čim sve nisam radio i još ni jednom mi to nije predstavljalo problem.
Bočno "šamaranje" sigurno postoji kod svih traktora ako ideš preko brazde.
Meni iskreno to nikad nije bilo problem. Ako ćeš pravo, nisam to ni primjetio ni o tome razmišljao dok ti sad ovdje nisi spomenuo.
Ne boluju Zetori od loših cilndara, već se oni kvare samo zato što su tu!
Šta će se na IMT-u pokvariti kad je kvačilo mehaničko, kočnice mehaničke, volan mehanički... Jedini hidraulični cilindar je onaj ispod sica što diže poluge!?
Udobniji je on puno više od 560 i ne samo od njega nego od mnogih drugih.
Možda nije naj kvalitetniji ali je po udobnosti i opremi u samom vrhu, ispred mnogih drugih dosta skupljih traktora.
A što se kvalitete tiče, dijelovi nisu skupi i nije nikakav problem doći do njih.
Da imam para možda bi kupio novog Deutz-a ili Fendt-a, ali polovnog nebi kupio upravo zbog cijene dijelova.
Svaki traktor će jednom stati ali samo za Zetora ne moram čekati 10-15 dana na nekakav banalani dio i ne moram podići kredit da bi mu uradio generalku ili vaditi pasoš i vizu da bi kupio i zamjenio nekakvu osovinu ili zupčanik u mjenjaču...