• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Dilema za izbor traktora

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Emy kazes da tvoj traktor cijene 4000€,neznam kako se kod vas krecu cijene al kod nas bi takav traktor,tog godista,s tim brojem sati. ...bio cijenjen oko5500€..
Znaci u samo startu gubis 1500€ !!!
Kolko je 1500€ litara goriva?
Kolko mlijeka moras predat da bi namirio 1500€?
Toliko o matematici!

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
@Emi pa daj kupi duži i deblji auspuh i nebu ti takva buka,a na krov kabine iznutra zaljepi deblju tkaninu ili tanju spužvu i bit če puno ugodniji.

Još bi dodal da je zetor puno okretniji od 560.
A kaj se tiče cilindara kaj zj spominje,jedino svake 3000rs odu od kuplunga cilindri koje si sam zmenjaš za nekih 200ln po komadu.

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
e svaka čast,napisal si točno kak je sve u stotu.
A sad te budu neki napali,al to su samo oni koji nisu radili sa zetorom ili nekim boljim traktorom.
I na kraju jel se isplati kupit skupog zetora koji znate kaj nudi ili neki mf,štore,imt,fiat...

sad ispada da je zetor najviša klasa traktora iznad i mf?

Ja nisam nikad vozio zetora osim nove proksime 120 ks i ona je tu na farmi više na popravcima nego sto radi

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ja to nisam rekel da je bolji,nego da pošto je iz češke da konkurira zapadnjacima,i napisal sam da su stvarno kvalitetni bili do 99god.
Ovo novo je druga priča.
Svaka čast mf,ima dobra rješenja i pouzdani su al moramo biti realni ipak je imt loša kopija mf.

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
Pa je loša kopija, ali radi se o tom da čovjek nema puno posla

ja imam 542 i moj je otac snjime radio 25 rali zemlje
i sad ga imamo star je kao ja ima možda 12000rs ove godine dobio drugu generalku a sve drugo radi super
sad neko je preporučio i dajca ili torpedo to je tek katastrofa imali smo 6206 zbog buke i neudobnosti svi smo ga izbjegavali a ako sa 560 nemoze izvući prikolicu u brijeg dajcom neće sigurno
za zetora stvarno neznam na našem ih području ima jako malo ali kako vidim po oglasnicima preskupi su, kupis 560 i 539 za zetora 60 ks

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
ja sam do sad samo od par ljudi cuo da se te proxime kvare, ali to je ocito do vozaca. pa ima tu na forumu clan,otac mu radi u nekoj vecoj firmi koja se bavi poljoprivredom,i imaju same zetore,od toga su tri proxime kupljene nove i nije bilo vecih problema,a znamo kako se traktori vozaju u takvim firmama... "nije moje,samo tjeraj".
jos treba uzeti u obzir,da k nama dolaze traktori losije kvalitete,s visom cijenom i manje opreme,a postoje i razne price o nasem glavnom zastupniku,i kakav šrot on uvozi. zetor za njemacku je sasvim druga prica nego zetor za balkan.
svatko nekaj preferira i voli,ja se osobno zapadnjaka grozim,nista vise oni ne izdrze nego zetori,kvarovi su sve ucestaliji,popravci enormno skupi,a trajnost smanjena. i ja osobno poznajem valjda preko 50 vlasnika zetora,svih tipova i godista,i nisu nista losiji ovi novi od onih starijih,pogotovo kod jednostavnijih modela,koji se nisu bitnije izmijenili vec desetljecima. potrosni dijelovi se nesto cesce kvare,ali mnoge gazde su df,i mf,i jd i ostali skoro upropastili,samo se o tome ne prica,a traktori se rastavljaju po šupama.

diabola1210

Član
Tu od
25 Tra 2011
Poruka
589
Ja sam imao IMT - a 560 staru liniju 85. godiste sa hidrauličnim volanom. Jedina zamjerka neudobnost i buka. Sada sam kupio MF - a 690 sa euro kabinom koji preporod ne mozes vjerovat. Kod kupnje polovnog traktora moras znati da ćeš morati kad tad uložiti u njega tu nema pravila sve ti je kak naletiš i kakve si sreće. Netko hvali zetora, neko IMT, neko torpedo, neko john deere... svi su oni dobri samo treba ih znati odrzavati i pravilno rukovati sa njima.

diabola1210

Član
Tu od
25 Tra 2011
Poruka
589
Moram još napomenuti da je cijene zamlje kod nas takva da za 200 eura iznajmiš gotovo pa 3 hektara zemlje, a s 3 hektara mogu da imam još 2 krave...a ja to sve dam naftašima...a prvoklasne zemlje ima i džaba ali malo dalje...ali sta mi vrijedi kad izgubim pola dana dok odem tako i vratim se i kod kuće zakačim tanjiraču i odem i vratim se....kad idem jedva 15 km/sat...

Kakvi su traktori FORD...šta mislite o njima ???

Ja sam imao imt - a 560 i moj nije bio veliki potrošač. Buka je velika to potpisujem. Ja sam sa svojim vrtio roto kosu 165, rolo balirku, prikolicu 7 tona, plug dvobrazni imt 14'' i taj traktor me nikad nije iznevjerio. Ali nakon svake sezone ja sam morao nesto zamjeniti na njemu i s time se moras pomirit kod svakog IMT -a zato sto su dijelovi jeftini ali nisu kvalitetni. Što se tiče forda to ti je kao i New Holland nemoj uzimati seriju 40 jer sam čitao na engleskom forumu da im se kvare getribe.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Nemoj se razočarati ako kupiš Zetora. Istina, ima bolju kabinu i manje buke u njoj, ima i ručni kuplung za kardan, ima i 10 brzina...ali bu jednak potrošač, i dalje sporiji od 539.
Ima dosta bolju kabinu od mnogih zapadnih traktora a o opremi da ne pričam. Veliki broj "zapadnjaka" pa i IMT u osnovnoj opremi nema ni ručnu pumpu a kamoli kompresor, kod Zetora je kompresor standardna oprema još od 60-ih godina. Hidraulične kočnice takođe su standardna oprema, hidraulično kvačilo je stavljeno zbog amortizivane kabine, tako da kabina nema čvrstih veza sa mjenjačem i motorom. Mjenjač sa 10 brzina takođe je standard, kao i ručno kvačilo kardana i nožni gas...
Prednje amortizere nisam viđao ni na jednom traktoru osim na Zetoru, a sa njima je traktor udoban kao auto.
Neznam koji je to Zetor sporiji od 539? Ja sa 6945 brže vučem punu prikolicu silaže nego što fergo ide prazan, još je ovaj duplak pa je nešto tromiji a solac je čak nešto i brži.
Istina je da ima i malo bolje riješen kiper izlaz, sve dok ti netreba za dvoradni cilindar. Nemoj zaboraviti da hidraulika ne radi dok je isključen kardan na ručnom kuplungu...
Visoko sjedenje je zgodno, ali je bočno "šamaranje" po brazdama vrlo neugodno..

A kuplung i kočnice boluju od loših cilindara...
Bolji i udobniji je od 560, ali ne toliko koliko je nahvaljen.

Jesi ti kad radio sa Zetorom? Da jesi onda bi verovatno znao da svaki Zetor ima dvosmjernu kipu. Standardno većina dolazi samo sa jednom izvedenom cijevi a drugu kupiš naknadno i sam montiraš. Ja normalno radim sa dvosmjernim cilindrima, neznam kakav si ti to problem vidio u vezi toga.
Ovo da hidraulika ne radi dok je kvačilo kardana odvojeno, to je tačno!
I sam sám mislio da će mi to nekad predstavljati problem, evo za deset godina još se nisam našao u situaciji da mi je to zasmetalo. A radim sa prskalicom, kosom, grabljama, samoutovarnom prikolicom, silokombajnom, cisternom, beračem, rasipačem za umjetno gnojivo, prikolicom za razbacivanje stajnjaka... Neznam... više se ne mogu sjetiti sa čim sve nisam radio i još ni jednom mi to nije predstavljalo problem.

Bočno "šamaranje" sigurno postoji kod svih traktora ako ideš preko brazde.
Meni iskreno to nikad nije bilo problem. Ako ćeš pravo, nisam to ni primjetio ni o tome razmišljao dok ti sad ovdje nisi spomenuo.

Ne boluju Zetori od loših cilndara, već se oni kvare samo zato što su tu!
Šta će se na IMT-u pokvariti kad je kvačilo mehaničko, kočnice mehaničke, volan mehanički... Jedini hidraulični cilindar je onaj ispod sica što diže poluge!?
Udobniji je on puno više od 560 i ne samo od njega nego od mnogih drugih.
Možda nije naj kvalitetniji ali je po udobnosti i opremi u samom vrhu, ispred mnogih drugih dosta skupljih traktora.
A što se kvalitete tiče, dijelovi nisu skupi i nije nikakav problem doći do njih.
Da imam para možda bi kupio novog Deutz-a ili Fendt-a, ali polovnog nebi kupio upravo zbog cijene dijelova.
Svaki traktor će jednom stati ali samo za Zetora ne moram čekati 10-15 dana na nekakav banalani dio i ne moram podići kredit da bi mu uradio generalku ili vaditi pasoš i vizu da bi kupio i zamjenio nekakvu osovinu ili zupčanik u mjenjaču...

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
cowboy-na mojem radi hidraulika i sa podignutim rucnim kvacilom,valjda zato jer je pumpa izvana i neovisna je... ima i kuplung kardana preko zraka,tri izvoda hidraulike...

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Na starijim serijama ne radi jer je pumpa u kućištu mjenjača i dobija pogon preko kardanske lamele.

Posljednje uređivanje od moderatora:

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
tako je. samo sam htio reci da je i taj problem kod zetora rijesen.
nisam naveo ni da ima podesavanje volana u dva smjera...

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Sve to je na novijim serijama.
Ja sam govorio samo za starije serije Zetora.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Cowboy, susrećem se sa Zetorom još od '69-te
Osim dodanog ručnog kuplunga i načina uključivanja pumpe hidraulike (do serije x2-11) nema konstrukcijskih ni mehaničkih razlika. Da, preseljen je mjenjač na pod, ali to je nebitno. Čak im je i Proxima u getribi slična.
Ostalo je kozmetika.
Razvodnik za kiper omogućuje nezavisni rad dva jednoradna cilindra upravljana s jednom ručicom. Genijalna konstrukcija prije 50 godina. No taj razvodnik je neupotrebiv ako treba držati dvoradni cilindar u blokiranom položaju. O tomu govorim a ne o broju cijevi.
Kabina je istina veća nego na mnogim traktorima, no to nec znači da je zato i bolja...
Istina, Zetor je vrh ponude s istoka, no idalje je s istoka....n

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
da,ostali su manje-vise isti,po meni je to i prednost,jer ipak zivimo u takvom vremenu gdje je najisplativije imati jednostavan traktor koji obavi posao. Nisam bas na ti sa mehanikom,ali ipak mislim da stara 10+2 getriba nema previse dodirnih tocaka sa ovim novijim proksiminm i forterrinim gdje je upakovan elektroinverter,i multipower preko "gumbica"... Ali smo otisli predaleko s teme,a nas clan Emy valjda nije nista blizi odluci...
I da,ne znam na kaj mislis pod blokiranjem dvoradnog cilindra,ali takav ja imam na plugu,i mogu ga okrenuti dopola,ili u bilo koji polozaj a da nije krajnji,i cilindar je blokiran,plug ne mozes rukom okrenuti.

Posljednje uređivanje:

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Razvodnik za kiper omogućuje
nezavisni rad dva jednoradna cilindra
upravljana s jednom ručicom. Genijalna konstrukcija prije 50 godina. No taj
razvodnik je neupotrebiv ako treba
držati dvoradni cilindar u blokiranom
položaju. O tomu govorim a ne o broju
cijevi.
Kabina je istina veća nego na mnogim traktorima, no to nec znači da je zato i
bolja...
Neznam kakav si ti problem imao sa dvoradnim cilindrom ali kod mene oba traktora sasvim normalno rade i drže dvoradni cilindar blokiran u bilo kom položaju.
Zetor naime ima 3 izvoda za rad sa vanjskim cilindrom: 1, 2 i 0.
Izvodi 1 i 2 su za rad sa dvoradnim cilindrom, dok je "0" stalno otvorena.
Tako da problem oko tog držanja cilindra prije može biti u pogrešnom kopčanju nego u loše konstruisanom razvodniku.
Zetori su imali takvu hidrauliku i 70-ih godina dok recimo jedan zapadni Deutz nije!
Prijatelj ima Deutz-a iz '72 i taj traktor nema mogućnost da radi sa dvoradnim cilindrom, uopšte nema položaja na ručici kipe! Neznam za ostale zapadnjake al eto Deutz tog godišta ima taj veliki nedostatak.

Što se kabine tiče, ako pogledamo starije serije zetora, one iz 80-ih i 90-ih godina, kabina je dosta bolja nego na mnogim tadašnjim zapadnim traktorima. Osim toga dosta je čvršća i jača, nego što su ove današnje.
Što se komfora tiče, Zetor kad je imao grijanje u kabini,nožni gas i sjedište podesivo po visini, ostali proizvođači o tome nisu ni razmišljali. Kad je Zetor stavio brisač zadnje šajbe a kasnije i grijač, mnogi a između ostalih i IMT, tad nisu čak imali ni grijanje u kabini.
Kompresor i ručno kvačilo ni dan danas mnogi nemaju u standardnoj opremi, Zetor to ima valjda još tamo od 60-ih. Slična stvar je i sa hidrauličnim kočnicama, kardanom koji može raditi preko mjenjača a da pri tom točkovi stoje itd.
Istina, Zetor je vrh ponude s istoka, no idalje je s istoka....n
Izgleda da ipak nisu najveći problem ni konstrukcija ni cijena, već to što je on sa Istoka.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Cowboy u svemu si u pravu osim meni je 560 puno udobniji kod vožnje jednoosovinke od 6945 nema bočnog ljuljanja sve ostalo prednost 6945 .

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
Kodnas se kaze ako traktor onda zetor
ako zena onda pemica
ako auto onda skoda
i da vidis kak si naebo

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Cowboy, rasprava nema smisla jer neke stvaro ne razumiješ. Imali smo davno Zetora i to je poglavlje završeno.
Nemam ja nikaj protiv istoka, već time naglašavam tehnološki nivo. Koji je od zapadnih ostal 50g na istoj tehnologiji? Koliko je pred 50g. bil ispred vremena, toliko danas kaska.
Ne velim da je Zetor loš, već da nije u rangu MFa, Fendta, Deerea, kak ga vi vlasnici doživljavate.
Najveće su im prednosti u jednostavnosti, dostupnim i jeftinim dijelovima
Za siromašna tržišta dovoljno, ali tu sva priča završava.

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Od Čeha da valja beherovka,čehinje i Škoda-vw.
n199.gif

Na vrh