• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Dilema za izbor traktora

bitćebolje

Dobro znana faca
Tu od
13 Sij 2016
Poruka
742
Jednokratna šteta =?
Trajna šteta=?
Ne kužim..
Koja je veća šteta, jednokratna ili trajna? :)
Možda da to malo bolje rastumačite...
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,387
Jednokratna šteta - (moguće) pregrijavanje
Trajna šteta - svakodnevni rad s podhlađenim motorom
 

bitćebolje

Dobro znana faca
Tu od
13 Sij 2016
Poruka
742
Ja sam doživio ovo.
Na traktoru 542 i 549 kada su bili postavljeni original njegovi termostati, na oba traktora su zacvikali te je na oba traktora došlo do pregrijavanja, polugeneralke i štete.
Od tada su termostati izvađeni, nema ih, ni jednom se u radu nije desilo pregrijavanje motora i nije bilo nikakve štete, i tako traktori rade evo već više od 15-20 godina.
Znači na mome vlastitom primjeru i praksi ispada zaključak, da mi je puno jeftinije vozit bez termostata....:)
Ovaj rad sa podhlađenim motorom mi je manje bitan, nebitan:). Motor ne troši niti ulje niti vodu, izvanredno pali i nemam nikakvih problema
 

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,431
To je do kvalitete termostata,na jd traktorima termostat stalno prisutan,nikad se nije desilo da zablokira zatvoren,prije se dogodi da ostane otvoren što se odmah primjeti ,prvo na grijanju kabine te max temperaturi.Uvijek samo originalni termostati,nisu znatno skuplji od nekakvih zamjenskih.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,387
@hrva,
Motor bez trrmostata ti je otprilike ko da tebe netko istjera po zimi van u gaćama da lopatariš snijeg. Buš se malo zagrijala, ali ti bu ipak zima. I nakon tjedan dana si onda zrel za bolnicu.
Slažem se s @jd4755 da je kvalitetan termstat rješenje problema.
 

bitćebolje

Dobro znana faca
Tu od
13 Sij 2016
Poruka
742
To bi tak trebalo biti, mislim na ovo sa bolnicom, ali činjenica da izvađeni termostati ne utjeću loše na trajnost motora, jer bi se to već pokazalo u mojem slučaju......
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,387
Svako nek dela po svojoj savjesti.
Istina i jedan moj nema termostata...onaj zračno hlađeni :D
 

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,665
Ni moj jedan nema termostat 😂😂
Na Uniju je karton do pol kilera zimi i ljeti, još ga nisam uspio pregrijat.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,528
kome je god zaštekao termostat i zbog toga se sje...o motor na traktoru više NEMA termostat...tak ni moj belarlus...doduše ne koristim ga zimi, a u druga godišnja doba se brzo zgrije...plug, tanjurača i ful gas....
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,797
Ovo podhlađivanje motora je više manje problem, kak veli Darijus, po zimi večinom ti krampi stoje (jer ih je problem i upaliti 😇) a u ostala godišnja doba ako rade za čas su na radnoj temperaturi.
Veči problem je kaj voda ne cirkulira pravilno.
 

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,413
Da termostati nisu potrebni, ne bi se ni ugrađivali. Grijanje bi se nekak drukčije riješilo. Ulje najbolja svojstva podmazivanja ostvaruje na radnoj temp. Svi režimi rada motora na temp nižoj od radne, imaju kao posljedicu ubrzano habanje motora. Znači o tome isto ovisi trajnost motora hoće napravit 5000 ili 7000 rs npr. To što neki motor ulje ne troši a radi bez termostata, samo znači da je to ulje razrjeđeno sa naftom i stoga ga kao ima više a nafta ne moze ispariti zbog niske temperature rada motora bez termostata.
 

bitćebolje

Dobro znana faca
Tu od
13 Sij 2016
Poruka
742
Kada bi to tako bilo da se ulje promiješa sa naftom, onda bi po toj logici nivo ulja rastao tj. ne bi bio isti od izmjene do izmjene. A drugo je sigurno da sa takvim razrijeđenim uljem sa naftom motor radi bez ikakvih problema i to već 15 i više godina.. Jel tak
 

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,413
To nije logika, s vremena na vrijeme kad upregneš traktor u opterećenje, nafta ispari, ali kratke ture opet dodaju novu naftu u ulje. Pregledaj ti njemu razinu ulja neposredno nakon 2-3 dana oranja pa reci da nije ništa potrošio... Ne pišem ja da motor ne može trajati i bez termostata, ja kažem da koliko god trajao, puno duže bi izdržao da ima termostat, naravno uz jednako održavanje. Ako ga vozis tako već 15 godina, onda ga dobro održavaš... Jedna opaska, jel ne čuješ razliku hladnog motora u radu i toplog? To ti sve govori... Ja kad god sam na traktoru, krajičkom oka pazim na temperaturu, nije to toliko teško za pratiti da bi zbog toga skidao termostat.
 

domo1984

Dobro znana faca
Tu od
22 Srp 2014
Poruka
540
da je termostat potreban imali bi ga i zračno hlađeni motori... :p
Na mom torpedu se kazaljka od temperature pomakne vecinom samo kad tanjuram i kad orem u ljetu-ako je prilika i mora se,u sumi po ljetu rjetko da pomakne kazaljku max pola cm.
 

Najnoviji postovi

Na vrh