Hajde da sada ukratko ispričam kako sam dobila snahu,bila sam predvečer kod susjede i popila kavu koju inače ne pijem,pa od spavanja ionako neće biti ništa osim blejenja u strop.Ovako,imamo sina,dečko je bio poprilično talentiran,svirao je tamburicu u školi,čak smo mu je i kupili,pa u KUD-u,hodao je po nastupima,a i igrao je nogomet u lokalnom nogometnom klubu.Do svoje sedamnaeste godine,dok nije upoznao svoju sadašnju žanu,moju snahu.Zapravo ju je upoznao sa šesnaest,ali je godinu dana još izdržao i sa drugim zanimacijama u životu osim nje.Je da je izgledao ozbiljnije i odraslije za svoje godine,a osim toga kuda god bi pošao,oblak parfema se kretao pet metara ispred i pet metara iza njega.Nešto je valjda i drugo osim toga privuklo i moju snahu,iako je starija od njega četiri godine,što zapravo i ništa ne bi značilo da je on imao barem dvadeset a ona četiri više.Rekla mi je jednom njegova učiteljica još u drugom osnovne da je glavni zabavljač u razredu.No nije važno što je bilo,svi znamo kako to ide, svi smo to prošli,mladi se zaljube,svaki trenutak proveden odvojeno izgubljeno je vrijeme,pa je i moj sin odlazio svojoj ljubavi u svim slobodnim trenutcima,a i onim neslobodnim.Recimo,kada smo morali u polju brati povrće,a on se dogovorio za susret u šest,lijeti naravno,lijepo bi nas sa radnicima ostavio u polju pa otišao kući pješice sat i pol prije,a pješačio je po par kilometara kako bi se okupao i na vrijeme stigao u zagrljaj.Trajalo je to cijelo ljeto,radnici su,iako plačeni gunđali, radilo se do mraka jer je trebalo tu robu doma još posložiti i natovariti u kombi,a gazdin sin da petama vjetra kad mu se prohtije.Dopizdilo to i meni,jedne večeri smo se gadno dohvatili,zapravo ja sam pričala,objašnjavala,vikala,prijetila čak sankcijama ukoliko se ponašanje ne promjeni i na kraju rekla jednom sedamnaestogodišnjaku nešto "najgenijalnije" što jedna majka puna samopouzdanja i dobrih namjera,računajuči na ljubav djeteta prema roditelju može izreći-biraj-ili ona ili ja!Uh,što sam se prešla.Izabrao je.Nju.Sa ovim nisam nikako računala.Rekao je samo-dobro,idem,pokupio stvari i otišli su na stan.Bilo je to pred jesen,pred Novu godinu smo ih molili da se vrate oboje kući,živjeli su teško ali složno pa su se vratili i sve je ispočetka nekako išlo dok opet nisu počeli radovi.Nije da nisu radili,sin je išao sa nama u polje,neslužbena snaha je kuhala i spremala kuću,a kada je bilo potrebno i ona je išla u polje.Samo,nekako su se uvijek malo izdvajali, mi na jednoj strani,njih dvoje na drugoj,znam ja da je ljubavi sve višak osim njih samih,ali posao ne trpi ovakvu podjelu rada,u poslu je efikasnost na prvome mjestu,a kasnije svatko može raditi onako kako mu odgovara.Ah,da,dali smo im jednu parcelu i posadili je povrćem da prihod bude njihov,kako bi financijski bili neovisni o nečijoj trenutnoj dobroj volji,a za slijedeću sezonu smo to mislili proširiti na nekih pet jutara kako bi postali i nekakvi gospodari.No,do slijedeće sezone nismo stigli.Počelo je sa jutarnjim problemima.Lijeti se povrće bere rano izjutra,iza pola jedanaest nemaš šta tražiti u polju,a mladi vole spavati.Razumjela sam ja to,i ja sam voljela,ali što se mora,mora se,pa bih tako ja svaki puta ujutro kada smo išli u polje njih budila,po tri-četiri puta zvala,čekala,vani sve spremno,traktor radi,ali njima se još neda ustajati.Nekako su me podsječali na moja nedjeljnja jutra u vrijeme dok sam bila snaha,ali sa vremenom je prag moje tolerancije potaknut mrkim pogledima moga supruga drastično pao.Na moj prigovor o neodrživosti ovakve situacije dobila sam prijedlog neslužbene snahe-neka mi radimo svoje sami a on će isto tako svoje napraviti sami.To me je,moram priznati, ne zateklo nego ozbiljno naljutilo.Ipak sam mirno sjela ne krevet kraj njih i upitala-A znaš li ti kada treba što posijati?Ne znam-dobila sam odgovor.A znaš li kada se to što ne znaš kada posijati sadi u polje.Naravno da je odgovor bio isti.A znaš li što se radi nakon što se posadi?Pa ne zna ni to .A niti kada treba brati.E,draga moja,nastavila sam mirno,tonom kao da razgovaramo o najobočnijim stvarima- onda ćeš raditi onako i kada ja kažem ili nikako.Ako ti tako ne paše,možete ići.Je da sam i tu računala na malo zdravog razuma i realnog sagledavanja situacije,i je da sam se i tu prešla.Nisu izgovorili niti riječi,neslužbena snaha je izašla iz kreveta,izvukla torbe,vrećice i u roku pola sata već su bili odseljeni.Otišli su najprije k njenoj mami, pa u Sloveniju gdje su se zaposlili,pa smo opet izgladili stvari,pa su otišli u Rijeku gdje je sin radio kao programer,a onda su najavili da bi se nakon toliko godina zajedničkog života htjeli oženiti,pa smo im napravili lijepu svadbu,čime je moja snaha postala službena snaha,i od onda je zovem samo snaha,ili imenom.Inače se,osim ovoga nismo nikada posvađale,e jednom jesmo,i još jednom pred nekih mjesec dana jer je vikala na našu unuku a nije trebala,a i kako se bi,par godina su živjeli u Zagrebu,pa nemaš niti prilike,a i nema ona šanse,rekla sam ja njoj-mala,pretrgnem te preko koljena,vidiš da sam jača,presavinula sam joj ruku preko stola,nije izdržala niti dvadesetak sekundi kada smo ukrstile ruke.
Eto,sada će mi sigurno reći-punice(tako me ona zove)-ubit ću vas-kada ovo pročita,a hoće sigurno,ali,mala,pretrgnut ću te preko koljena,nemaš šanse.