Listala sam malo teme,nije baš neka aktivnost na forumu,ali sam primjetila u par navrata spominjanje traktora Torpeda,i to me vratilo u tamo neke osamdesete i probudilo sječanje na sve što sam doživjela radeći sa njim.Sijećam se kakvo je to veselje bilo,a i naravno,ponos,kada smo ga kupili.Do tada smo imali ursus i dva IMT-a ,pa je to bilo značajno pojačanje konja u našem asortimanu mehanizacije.U ono smo vrijeme sadili samo krumpire,više-manje u monokulturi,i to je iziskivalo svakogodišnje gnojenje oranica,a gnoj se kupovao na pilećim farmama u susjednoj županiji.Tako smo te godine,traktor se još nije pošteno niti udomačio kod nas,kupili jedan peradarnik i krenuli sa novim Torpedom i dvije traktorske prikolice na utovar u Varaždin,zapravo selo poslije grada.Krenuli smo natrag,naravno,moralo se proći kroz grad.Muž vozi,ja sjedim pokraj njega u kabini i zvjeram oko sebe,pratim promet,semafore,kada mi malo prije nego što smo morali proći kroz semafor pažnju privuče prednji lijevi kotač.Počeo je nekako lelujati,plesati,raditi osmice ,i naravno,odmah mi je bilo jasno-problem je na vidiku.Upozorila sam supruga da se nešto dešava,stali smo baš na semaforu,jer se u tome trenutku kotač već toliko naginjao lijevo-desno da je bilo samo pitanje sekunda kada će jednostavno otpasti,a mi spasti na prednju osovinu,iliti na tri noge.Stali smo.Sa traktorom i dvije prikolice pune pilećeg gnoja na semaforu.Sa povišenim stranicama.Mobitela nije bilo.Pa se moj suprug otputio po pomoć.Slučajno je u blizini bio Torpedov servis,pa su došli ,skinuli kotač,zapravo je ,kada su traktor podigli na dizalicu samo lijepo otpao,i da ne duljim,nakon par sati popravili.Utvrdili su da u lageru nije bilo niti trunke masti,otišlo je sve,kučište,košuljica,a traktor nov,imao je petnaest radnih sati.Da čovjek ne doživi,ne bi vjerovao.Nedugo nakon toga,bilo je proljeće,ja sam išla u polje sa njim pripremati zemlju za sadnju.Imali smo tada tanjuraču i raukombi,mislim da neki to zovu i sjetvospremač,e,ja sam taj puta išla tanjuračom,dobro se radilo,ali kada sam došla do kraja parcele,i trebalo je podignuti hidrauliku,ručicu sam digla,ali je tanjurača ostala na zemlji,Ništa se micalo nije.Nikakvi pokušaji nisu dali rezultata,ali je srećom par parcela dalje neki čovjek radio isto Torpedom,pa sam se zaputila po pomoć.Je,rekao je,tako ti je to sa Torpedom-kupio ga je nekako u isto vrijeme kada i mi,isti tip-ima jedna caka.Odšarafiš jedan šaraf,unutra je jedna opruga i jedna kuglica,i naravno ulje,malo pročistiš,sve vratiš i ideš dalje.Pokazao mi je,hidraulika je opet besprjekorno radila do slijedećeg puta,a ja sam svaki puta bila crna ko mehaničar,ali bitno je bilo da znam sama popraviti kvar i ne moram iz polja pješačiti kući po pomoć.A jesam se našarafila i nacrnila sa tim traktorom.A bome i napješačila.Prvo pješačenje je bilo prve jeseni kako smo ga kupili.Otišao je muž kamionom na tržnicu,a ja sam išla u oranje,bližilo se vrijeme snijega,nije se imalo šta čekati.Najprije sam poorala jednu parcelu od hektara,a onda sam otišla na drugu,ta je bila hektar i pol,a uzela sam sa sobom i kantu nafte,tako da se do mraka ne moram vraćati kući.Išlo je to lijepo,nisam stajala,mislila sam raditi sve dok ima goriva.I drugu sam parcelu već završavala,bilo je već predvečer,ali sam imala u planu otići i na sljedeću makar samo započeti.Trebalo je još samo proći dva puta gore dolje i napraviti završne brazde na krajevima,kada je odjednom moj Torpedo stao.I krepa
nako,u vožnji,u oranju.O,živote,što sad?Jeli zaribao,ubiti će me muž.Traktor nov.Pokušala sam ga opet upaliti,neće niti čuti. Mrtav.Ko mrtav hladan.Sveg sam ga pregledala,sve što mi je palo na pamet,a onda sam zaključila da je najbolje da idem po pomoć.Pješice.Je,tih pet kilometara do kuće i nije tako strašno.Ma vražju mater nije.Ipak sam krenula,sad je već bio mrak,polje pusto,nitko nije naišao da me pokupi.A onda mi je sinula ideja.Bliže od kuće mi je susjedno sel
tišla sam do prve kuće,to je bilo samo otprilike tri kilometra pješačenja,nazvala muža koji se umeđuvremenu vratio iz Zagreba.Došao je,pogledao ulje,sve je bilo u redu,upalio traktor iz prve,sve je dobro radilo,izorao zadnje brazde i pošli smo kući.E,traktore,traktore,bem ti tvoje zračno hlađenje,pa se pregriješ i krepavaš.Pješačila sam ja još.Kupili smo i Zetor od 50 konja,pa je muž išao sa njim,a ja sa Torpedom u pripremu za sadnju.Bližila se noć,a suprug je morao na neki sastanak pa je otišao kući,a ja sam ostala napraviti još jednu parcelu,jer je za jutro bilo sve spremno za sadnju.Najprije mi je otkazala hihraulika.Pa sam lijepo uzela ključ sedamnaesticu,otšarafila,izvadila kuglicu i oprugu,kuglicu sam u mraku izgubila i skinula sve svece sa neba dok je nisam napipala,vratila sve na mjesto i radila dalje,i naravno,završila tu parcelu.Sada je trebalo prijeći na drugu,pedesetak metara dalje.Pa sam ja odlučila,da si skratim put,po kraju susjednih parcela,dvije su bile u pitanju prijeći do naše.Prvu sam prešla bez problema.Drugu nisam.Tu je problema bilo.Između prve i druge je bio dubok jarak,pa je tanjuraća sjela,Zadnij desni kotač je ostao u zraku,i niti makac.Nisam paničarila.Ne odmah,Prvo sam pokušala par manevara.Ništa.Onda sam sišla i rukama probala nagurati zemlju ispod kotača koji je bio u zraku.Nije pomoglo.Pa sam probala rukama iskopati zemlju ispod tanjurače.Opet ništa.E,sada sam počela paničariti.Nakon otpaničarenja krenula sam pješice kući.Rano proljeće,pola deset navećer.Opet otprilike pet kilometara. Iliti sat pješačenja.Bem ti život,bem ti Torpedo,bem ti muža,bem ti pješačenje,noć i sve glupe žene koje vooze traktore.Taman kada sam došla blizu kuće,sustigao me suprug koji se vraćeo sa sastanka,uzeli smo sajlu,izvukli me,završili posao,i kući.Toga sam istog tjedna išla tanjurati jednu malu parcelu tri-četiri kilometara od kuće.Započela sam,došla do kraja,trebalo se okrenuti,digla sam hidrauliku,a muž je prilikom oranja po običaju napravio duboke jarke,i taman kada sam pomislila-neće valjda opet-tanjurača sjela,kotač se malo podigao i niti makac.E,tu sam si kilometar skratila put,jer u prvoj kući od polja živi moje kumče,pa me on išao izvuči.Vukli su me u polju prolaznici,jer sam se nakon kilmetara i kilometara opametila pa sam vozila sa sobom sajlu.Pametni znaju čemu služe sajle.Šta da kažem,dopizdio i mome suprugu Torpedo.Pa ga ponudio za prodaju.Iz bijesa je rekao dimnjačaru kad je kod nas čistio dimnjak-daću ga za pet tisuća maraka.Ovaj je odmah sutradan došao sa novcima.Ja ga nisam dala.Jesi li lud,mužu,pusti bijes,ispričala sam se čovjeku,dali smo Torpedo u novine i prodali da za osam tisuća.Nisam čovjeku koji ga je kupio rekla da vozi bicikl sa sobom na polje,zašto ga unaprijed plašiti,vrlo će brzo i sam shvatiti koliko je sati,a možda i nema tanjuraču.Ili neka je proda.Ili neka proda traktor.Kao mi.