Vani pomalo pada kiša,pa da probam završiti sagu o plesu prije nego što počnem sa pripremom ručka.Prošla je svadba,taj ,sada već toliko isčekivani ples nije bio otplesan.I ne samo da nije bio otplesan,nego sam dobila po prstima,onako,pošteno,priznajem,potpuno neočekivano.E,moj prijatelju,sada si gotov.Ako sam i imala namjeru ispričati se i ja tebe pod cjienu mogučega odbijanja zamoliti za ples,više nema šanse.Gotovo.Prošo voz.Otpirjao si.I bolje ti je da me više i ne pitaš jer znaš i sam što slijedi.Nije da sam bila ljuta,prije bi se moglo reći iznenađena,zapanjena,u nevjerici,ma šta pričam,jednostavno nisam mogla vjerovati da mi je mogao ovako smjestiti.A jest da je mužikaš.Ajde,preživjelo se i to,sve se vratilo u kolotečinu,opet je došlo neko slavlje,za tri kralja je kod nas opet proščenje,pa su došli na ručak.Atmosfera uobičajena,pričalo se,smijalo,pretresali se događaji na svadbi,pa se došlo i do neotplesanog plesa.Ma da-kaže moj prijatelj-da te nebih zvao plesati pred svim mojim prijateljima,pa da me opet odbiješ,pa da mi se svi smiju.A i -kaže-moj bend je tu,oni da znaju da sam dobio odbijenicu nijednu priliku ne bi propustili da me zajebavaju.Ah,prijatelju moj,i bih i ne bih ti vjerovala,sada se vadiš jer znaš da imam uvijek novih ideja da ti doskočim,ali eto,nema veze,oprostiti ću ti,neću biti zlopamtilo,barem ne do prve dobre prilike da ti vratim.Tako su prošle još dvije godine,nizali su se susreti i svaki puta bismo se sjetili neotplesanoga plesa,ja bih znala ponoviti priču o plesnim cipelicama,prijatelj bi uzvratio kako ću se načekati da nas dvoje zaplešemo,jedino ako ga lijepo zamolim,pa će još vidjeti,naši supružnici su plesali,nas dvoje smo i dalje sjedili ko dvije drvene Marije,a onda je došao taj dan.Dan plesa.E,bilo je to ovako-bila je subota popodne kada je zazvonio telefon.Javila sam se ja,a sa druge strane žice je bio naš prijatelj.Kaže,eto,večeras je tu u Ludbregu u hotelu fešta,dodjela nagrada vinarima za najbolja vina,biti će večera,živa glazba,pa bismo li malo izašli.Pa bi,zašto ne.Da vidimo mi međimurci kakva to vina imaju podravci.A osim toga,sada mogu provesti i svoj plan koji sam već odavno razradila u djelo.Večeras će se otplesati ples milom ili silom,ustati ću kada glazba zasvira,otići do prijatelja,i zamoliti ga za ples.Ako odbije,slijedeći puta opet,pa opet,tako dugo dok ne zaplešemo ili do kraja večeri dok se vračamo kući.Nema ponosa,taštine,kako bude-bude.Sa takvom idejom sam ja ušla u salu,smjestili smo se,glazba je zasvirala,ja naravno nisan odmah navalila,jer red je valjda da se prvo pleše sa bračnim drugom.Nakon toga je bila poslužena večera.Onda je slijedla još jedna tura glazbe,ali sam odlučila i to propustiti iz obzira prema prijateljici,ali za treću turu sam bila spremna reagirati.Poslije druge ture plesa naš prijatelj je nakratko nestao,ispričao se i rekao da mora na wc,a kada se vračao usput je malo popričao sa jednim članom benda koji je svirao,ali se sada za razliku od onoga prvog puta zaista brzo vratio.Taman je sjeo kada se spremala svirka,ja sam duboko udahnula i čekala da glazba zasvira i krenem u akciju.Međutim,pjevač benda je počeo pričati na mikrofon-kaže-svakome se muškarcu barem jednom u životu dogodi da pozove žensku osobu na ples a ona ga odbije.Pa se on osjeća jadno,povrijeđen mu je ego,malo je i ljut,boji se da mu se prijatelji ne smiju- i tako on priča, a ja se okrenem prijatelju,nasmijem i kažem-pa jednu takvu koja je odbila onoga koji je pozvao znam i ja.Vidiš da nisi jedini-i naravno smijala sam se, a zapravo uopće nisam shvačala da je pjevač pričao baš o nama.Kada je ono prijatelj zastao kod njega dogovorio je ovu predstavu za sve u sali,jer svi su slušali šta se govori,a i gledali,a Kovačić(tako ga zovem od prvih dana poznanstva)je toga časa ustao,došao do mene,pružio ruku i rekao-hoćemo li zaplesati?Nisam mogla vjerovati.Ustala sam,valjda autmatski,nesvjesno,primio me za ruku i odveo na sred sale.Pjevač je nastavio govor-kaže-eto nikada ne treba odustati ako vas se odbije,treba opet pokušati,možda se gospođa predomisli,a i nije važno što je malo boljelo,ego bio povrijeđen,svašta se u živtu događa. Eto,tu je večer otplesan ples koji se čekao pet godina,poziv je uslijedio u velikom stilu,odajem ti moj prijatelju priznanje,samo si se prešao,ta muška nestrpljivost te koštala pobjede.Trebalo ti je još samo pet minuta i pet godina teškoga boja bilo bi završeno tvojom pobjedom.No nije važno,tako je-kako je,ali mogu reći da mi je sada pomalo žao što smo ipak otplesali,bilo je prilično zabavno zbijati šale na taj račun,godinama smo se svemu tome dobro nasmijali,a sada ćemo morati naći nešto novo.