Hajde da večeras konačno položim tu "C" kategoriju da mi se ne razvlače suze,jer imam još jedno plakanje koje ću,budem li imala volje,iznjeti u javnost.
Odradila sam ja tih ,čini mi se trideset voznih sati,instruktor se lijepo pozdravio sa mnom,ruku mi je čak pružio usprkos svim verbalnim deliktima koje smo pregrmjeli.Barem nam nije bilo dosadno.Dobila sam termin ispita za dva tjedna,u četvrtak ujutro u osam sati.
Došla sam ja u određeno vrijeme,instruktor i ispitivač iliti član komisije od jedne osobe su već bili tamo i čekali me.Od osmero kandidata ja sam bila prva na redu.Sjala sam u kabinu,ispisale su se osnovne informacije i dobila sam naredbu -kreni.Sve sam je po propisu napravila-namjestila si sjedalo,pa poravnala retrovizor,o-kre-nu-la se,dala žmigavac i krenula-prva,druga,treća...Slušala sam upute o smjeru,preticala bez greške,propuštala pješake,davala prednost gdje je trebalo i nije bilo nikakvih problema niti nervoze iako smo išli prema dijelu grada u kojemu nisam sa instruktorom odradila nijednu vožnju,a niti ja osobno nisam nikada tu bila osobnim autom.Potpuno nepoznati teren,ne znaš šta te očekuje iza slijedeće raskrsnice.Konačno je ispitivač izrekao one riječi koje su značile da je pola ispita odrađeno-na slijedaćoj raskrsnici se u rikverc okrenite i vratite prema mjestu polaska.Vidjela sam da se lice moga instruktora naglo zaledilo,ali sam se samo nasmiješila.Znam je što treba kada imaš ceste dvije kategorije.I to sam napravila bez greške,a instruktorovo lice se opet opustilo .E,zaboravila sam reći da je baš u trenutku dok sam počinjala vožnju počeo padati snijeg.Onaj lepršavi,gusti,koji je začas pokrio cestu i u trenutku dok sam ja napravila okret na raskrsnici,cesta i trava kraj nje se više nije uopće razlikovala.Sve je bilo bijelo,samo tragovi guma ugaženi pod kotačima.Tako sam u laganoj vožnji došla do nove raskrsnice.Morala sam skrenuti na glavnu cestu i stati ispred znaka "STOP",ali je izlaz bio u oštrome zavoju u naseljenome mjestu,tako da nije bilo pregleda prometa na cesti na koju sam se morala uključiti.Pa ja,kako me je instruktor naučio,nisam stala ispred znaka,nego sam produžila par metara i stala tamo gdje sam jasno vidjela što se ispred mene događa.Na oštro pitanje instruktora zašto sam to napravila,mirnim tonom sam mu objasnila da me moj instruktor tako naučio,jer je to po novim prometnim propisima tako.Nato sam dobila nekoliko rečenica oštrog povišenog tona da kako se ponašam,on mi hoće pomoći,a ja se svađam sa njim,trebala bih mu biti zahvalna što me upozorio da je uz cestu zeleni pojas koji ja zbog snijega nikako nisam mogla odrediti pošto se tu cesta naglo proširavala i da dalje šutim i radim sve kako mi kaže.No,a to su bile jedine riječi koje sam izgovorila otkada me pitao kako se zovem.I kako se onda i kada ja to sa njim svađam.Ništa mi nije bilo jasno,pa sam krenula dalje,i dalje bez riječi kao i dotada.Tako smo došli do jedne raskrsnice,a ispred mene,dvadesetak metara ,vozio se biciklist.Već sam krenula dati žmigavac da ga zaobiđem,kada sam čula naredbu-tu idemo desno.Automatski sam dala desni žmigavac,usporila i polako do raskrsnice milila za biciklistom.To je već bio dio grada koji sam poznavala iako ni tu nisam odradila nijednu vožnju.Bila je to djelomično dvosmjerna cesta sa dvije trake u smjeru u kojemu sam ja išla i jednom trakom od polovice cste nadalje ususret.Skrenula sam,ali je odmah na početku desne trake bilo parkirano vozilo i ja nisam mogla,kako sam morala, doći na desnu,nego na lijevu.Ali sam,čim sam vozilo zaobišla prešla na desno.I tu je nastao problem.Cijela ta ulica je dugačka pedesetak metara,nešto više,a od polovice je jednosmjerna.Pa sam ja popet morala skretati,ovaj puta lijevo. A da skrenem lijevo,morala sam doći na lijevu traku.A više nisam imala vremena,kamion nije osobni auto,na tako kratkoj razdaljini je jednostavno nemoguće se toliko puta prestrojiti.I zato ja nisam imala izbora,pa sam sa desne trake skrenula lijevo.I tu sam pala.Vidjela sam ja to po ukočenosti moga instruktora odmah ,a pogotovo po licu moga ispitivača,neka pakost mu se razlila licem i samo se,jedva primjetno,smješkao.Bilo je to pedeset metara od mjesta sa kojega je krenula vožnja i na koje smo se,samo drugim putem,kroz stambeni blok ,vratili.Stala sam,ugasila motor,zategla ručnu i šutjela.Šutjeli smo svi,taj grozni ljuti čovjek je još nešto pisao,a onda je odložio olovku,okrenuo se k meni i upitao me-šta mislite,jeste li prošli?Nisam rekla baš ništa.Samo sam ga pogledala u oči,i i dalje šutjela.A onda su se čule riječi-uzeti ćete još tri sata vožnje i vidimo se za dva tjedna.Moj je instruktor duboko disao,ali nije izgovorio niti riječi.Izašla sami iz kabine,otišla kući i rasplakala se ko kišna godina.Suze su počele teći najprije malo pomalo,a onda ja jedna prestizala drugu,i čim su me moj suprug i djeca više tješili,ja sam jače plakala.Isplakala sam sav jad i ljutnju i bijes koji su se skupili i meni,a onda poslala sve u vražju mater.I smirila se.Kada sam za dva tjedna,opet na dan ispita došla prije polaganja odraditi ta tri sata rekao mi je moj instruktor-nisi imala šanse.Smjestio ti je,i bilo šta da si napravila,bilo bi pogrešno.Nije on niti imao namjeru skrenuti vožnju na zadnju raskrsnicu dok nije ugledao na traci parkirani auto.Znao je da tu moraš pasti.Nije mi više bilo važno,na drugi ispit je došao drugi ispitivač,rekao mi je samo-idemo do željezničkog kolodvora,tamo ćete se okrenuti onako kako mislite da je najbolje i vratiti se na ovo mjesto.Mislila sam da ćemo ići nekim zaobilaznim putem natrag,ali nismo.Vratili smo se istim putem,stali,pružio mi je riku i rekao-čestitam.Toga smo četvrtka od nas sedam koji smo došli ponovno polagati položili šast,za razliku od dva tjedna ranije kada nas je od osmero palo sedam.Ista grupa.