Zanimljivo.
Puno toga bi se moglo sad o tome pisati, ali u kratko baš kaj PecKog zanima.
Podrivačom radim već 10tak godina.
Analiza napravljena 2016 i sad 2024.
Ph 4.2 digel na 4.7
Humus pao nešto sitno.
Povećal sam biljci dostupni fosfor i kalij.
Kalcizirano s dosta materijala kao i pk gnojiva u osnovi.
U svakoj prilici rađene više manje uspješne zelene gnojidbe.
(To je podatak za jednu parcelu i od 1 ha)
Da, ima stručnjaka koji tvrde da ima elemenata u zemlji samo ih treba dohvatiti, naravno s njihovim proizvodom, tkz. geo2. U takvom sistemu podrivanje bi pomoglo po njihovom, ali treba godina...blabla..
Uz neko iskustvo, pitam se koliko analize zemljišta mogu biti točne i jel te mogu navesti na krivi put u popravljanju tla...
Podrivanje kao mjeru shvaćam kao normalnu osnovnu obradu bez nekih kritičnih podrivanja kad je ekstra suho itd..
Jer kad se pojavi višak vode Podrivač ju nemore nikud premjestit nek drenaže ili kanal.
bolje uradite jednu tzv 'stepenastu' analizu tla svake 5te godine nego ove klasične satro mazo analize koje većina radi svake druge treće godine koje ti u biti ništa značajno ne govore i gdje u tlu je problem....po meni jedina korist tih klasičnih analiza je kad ti dođe inspekcija, čisto da imaš papir više za njih 😂
ja radim tu tzv stepenastu svake 5te godine na istim 'točkama na parceli' i ako gledamo odnos, na 2/3 parcela je puno bolje stanje nego prije recimo 10-15g
Istina izađe 7-8x skuplja analiza po hektaru al meni je pomogla..bar mislim i bar tako mogu reći iz iskustva, jer imam lijepi primjer od nedavno otkako sam ušao u novi posjed, 2022e u jednu parcelu odmah do moje koju radimo vec 17g...ove rekordno sušne kod nas se je baš vidila razlika, bila soja...i razlika u prinosu skoro duplo, ista sorta, isti dan sijano, sve isto urađeno...tj to je sad jedna parcela jer sam ih spojio, al i dalje držim među, a i zbog analize tla da vidim za 5-10g, da se ne miješa s ovom stranom koju radim duži niz godina
jedina razlika između te dvije parcele je što na ovoj koju duže radim imam 'trokutasti' odnos nutrijenata u tlu, dok u ovoj koju sam ušao u posjed 2022e kad sam radio analizu 2023e bio je 'trokut naopačke' što se tiče odnosa nutrijenata u tlu...i prijašnji vlasnik tu je većinom provodio neku reduciranu obradu, pšenicu je znao i direkt sijati...'podrivač' kao 'zimska' i tak, reducirana neka obrada bila kod njega
I ako gledamo prinose svih parcela ove godine, pogotovo proljetnih, gdjegod je bio više nalik 'trokutastom' odnosu nutrijenata prema zadnjoj analizi tu su i prinosi uvijek bolji zadnjih godina...
prije 15god kad smo uradili prvu analizu (tu satro mazo klasicnu), uradili smo na parceli koja je uvijek davala najlošije prinose i na još par 'boljih' po prinosima, i kad smo dobili rez bili smo šokirani jer je ta parcela imala jako dobar humus, ph i ostalo a uvik katastrofa prinosi,...i nakon 5g uradimo opet analizu al ovaj put tu stepenastu, i kad su došli rez bilo nam je jasno zbog čega su tu tako loši prinosi, pogotovo kad zasuši
Za 5-10g vidit ćemo jesam li u pravu, je li do nas i kako radimo ili je puka slučajnost
, jer sad baš imam fini ogled
*korijen raste prema dole, ne prema gore