• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Duboka obrada podrivačem - PODRIVANJE

PecKe

Član
Tu od
15 Stu 2021
Poruka
68
Postoje teži elementi koji s vremnom odlaze dublje u zemlju, te su i time onda teže dostupni zitaricama/biljkama. Nisam više siguran jesu to fosfor i kalij.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,713
Pa podrivač samo nadigne zemlju i ne okreće ju. Teško da bi se time mogao promijeniti njezin sastav koji bi se manifestirao na promjeni u analizi.

PecKe

Član
Tu od
15 Stu 2021
Poruka
68
Kolko znam čim je tlo više zbijenije tim je manje kisika u zemlji, te u kiselim tlima dolazi do gubitka na dušiku.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,713
Evo jednog članka koji sam na brzinu pronašao gdje se spominju prednosti podrivanja. Pročitao sam dosta takvog materijala i nikada nisam primijetio da netko spominje promjenu u sastavu zemljišta. I sam. skoro svake godine, vršim podrivanje u voćnjaku i zato sam se uključio u temu. Glavne prednosti zbog koje podrivanje vršim su poboljšavanje zračno-vodnog sistema i poboljšanje uvjeta za rast korijena jer se zemlja razrahli i dobije više kisika. Kvaliteta zemljišta se mijenja gnojenjem i dodavanjem elemenata koji nedostaju.

PecKe

Član
Tu od
15 Stu 2021
Poruka
68
Ma znam sve stima i meni je to jasno. Al kažem sigurno se događa i nešto drugo u zemljinim slojevima.

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,893
Zanimljivo.
Puno toga bi se moglo sad o tome pisati, ali u kratko baš kaj PecKog zanima.
Podrivačom radim već 10tak godina.
Analiza napravljena 2016 i sad 2024.
Ph 4.2 digel na 4.7
Humus pao nešto sitno.
Povećal sam biljci dostupni fosfor i kalij.
Kalcizirano s dosta materijala kao i pk gnojiva u osnovi.
U svakoj prilici rađene više manje uspješne zelene gnojidbe.
(To je podatak za jednu parcelu i od 1 ha)

Da, ima stručnjaka koji tvrde da ima elemenata u zemlji samo ih treba dohvatiti, naravno s njihovim proizvodom, tkz. geo2. U takvom sistemu podrivanje bi pomoglo po njihovom, ali treba godina...blabla..

Uz neko iskustvo, pitam se koliko analize zemljišta mogu biti točne i jel te mogu navesti na krivi put u popravljanju tla...

Podrivanje kao mjeru shvaćam kao normalnu osnovnu obradu bez nekih kritičnih podrivanja kad je ekstra suho itd..
Jer kad se pojavi višak vode Podrivač ju nemore nikud premjestit nek drenaže ili kanal.

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,385
Na 4.7 je P i K još uvijek dosta blokiran, cca 75-80 %. I sam imam takvih slučajeva i malo sam promijenio gnojidbu, ne puno u od odnosu na analize, a ovo je dobro pitanje jel nas analize navode na dobar put...

Na vrh