Sigurno da ima bolje uvjete za jednolikiji rast nego na ravno.Baš zbog toga što se podriva ispod svakog reda pa višak vode ima gdje otići(ovo ne vrijedi za ekstremne količine vode kao lani - tu ne pomaže nikakvo podrivanje )
Duhan kopamo ako je potrebno-ove godine smo samo prosjecali gdje je bilo trave .
Kod nas ti inaće nitko više nesadi duhan na razmak 75 cm.Svi sade na 90 ,95 ili 100 cm bilo na gredice ili na ravno.
koliko imaš sušara za toliko duhana i dali vas puno sadi duhan u tvom kraju ?
Slikam ti pa poslije postavim.Uglavnom ista je kao i 60 samo ima 3 kanala (boksa ).Bočni su po 30 rama a srednji je 18 i iza njega dolazi termogen za susenje.78 ramova ? moze slika ako nije problem nikad nisam vidjeo takvu kod nas najvise su od 60 ramova.... nase selo je prije 5 godina imalo 125 proizvodjaca i svaki je imao bar dvije susare dok danas samo tata i jedan komsija povecavaju (gonimo se ) .. Da li vi imate ikakvu premiju ?
Ove godine ima uši po duhanu kao nikada i nemože ih se nitko riješit.Pitanje kojim sredstvom insekticidom vi prskate duhan kako se taj insekticid zove . Dali imate štetnika uši ? hvala
vLAGA (voda ) se dodaje samo na kraju sušenja i to samo zbog manipulacije sa listovima jer bi se listovi mrvili da se ne dodaje vlaga.DALI peč za sušaru proizvodi ili dodaje vlagu (ilivodu) ZA VRIJEME štavljenja ili samo na kraju sušenja kad duhan ide van, i kolika treba biti vlaga zraka prilikom žučenja (štavljenja)? iako je još dosta vremena do sušenja ipak me zanima nešto ranije
Evo sad dosao iz njive :roll::roll: imao sam sta i da vidim led je potukao oko 5 ha .... nema osiguranja nema nicega ... jad i bijeda daj boze da se dugovi mogu vratit .........
hvala! tako je i kod mene zabrinjavalo me što je tako velika vlaga 90 i više sada je prošlo 3 dana požutio je osim listova koje sam ubrao sa debelim peteljkama (kao zaperci) pa ih te žile još hrane ,ali nema toga tako puno.Mislim zatim otvoriti zasun da vlaga izađe van i polako podizati temperaturu 40 do 47 celzija jel to dobro??Žućenje duhana je najosjetljivija faza sušenja.
U globalu žutiš dok ne požuti,osim ako ti sušara dobro ne "dihta " pa vlaga ne izađe prerano iz sušare pa ostane zelen. Vlaga u sušari je velika( u toj fazi ) i tako mora biti.
Kada duhan dovoljno požuti ( u mom slučaju je to 90 % u najgornjem redu )onda istjeruješ vlagu van.Žućenje traje oko2 dana ponekad i duže.
Ja sam počeo sa sušenjem u petak.