P
pauk
Guest
Pozdrav, zanima me kako izbjeći lukovu muhu,plamenjaću i još neke bolesti a da se ne tretira sa pesticidima i sličnim. Uzgajamo nešto i povrća i usprkos trudu neka boleština ili životinja naiđe. Kako se ekološki boriti protiv njih???
A jesi ga nabacio sve odjedom.
Lukova muha - najbolja zastita je mehanicka. Sto ce reci kupis agrotekstil (lutrasil) i pokrijes luk u vrijeme leta prve generacije leta lukove muhe (kraj travnja - sredina svibnja). Prekrijes luk tako da ostavis prostora lisnom dijelu da raste (ja koristim ljeske pa napravim lucni tunel).
Ona najpoznatija jest sadnja luka i mrkve zajedno. Luk stiti mrkvu od mrkvine muhe, a mrkva luk od lukove muhe. Ne znam sto bih ti ja rekao koliko je to efikasno, no uvijek treba probati.
spricanje zasecerenom vodom - možemo na 20 l vode pomiješati otprilike 20 dag šećera. Promiješati i politi po luku čim nikne iz zemlje i to ponavljati još par puta u toku rasta. Ja probao i to, ove godine nisam imamo lukovu muhu.
sto se tice plamenjace - U susnijim godinama paradajzi su ti manje izlozeni tome. A mozes probati sa preventivno špricati otopinom mlijeka (1:10!!!) i/ili sode bikarbone nekoliko puta, a obavezno poslije svake kiše, jer se time stvara alkalna podloga koju gljivice ne vole.