Da to je trenutno stanje kod nas pa i gore, čini mi se da u EU potiču ekološku proizvodnju i da je to tamo puno sređenije i puno veća kontrola pa bi ovaj tvoj znanac platio masnu kaznu da u Njemačkoj napiše da prodaje eko krastavac, a on to nije. E sad da li će to doći kod nas ulaskom u EU to samo nebo zna.
Kod nas postoji zakon i pravilnici tko i na koji način može koristiti eko znak. Dal se kontrolira to je nešto sasvim drugo. U svakom slučaju svako kršenje zakona i prevare prave budale od onih koji se bave eko uzgojem i treba se prijaviti. Ja sam u upisniku eko proizvođača (u tranzicijskom periodu) i ako netko pored mene bude prodavao konvencionalne proizvoda sa eko znakom biti će prijavljen. Poštenije ne može
Ja sam u eko proizvodnji povrća ali ljude baš briga za to. Prodavao sam na tržnicama i 90% ljudi niti nezna što je to(koliko god se u medijima govorilo o tome). Npr. napisao sam eko mahune i cijenu, i onda bi ponovili "eko mahune-a što je to?" Većina potpuno zbunjeni.
A oni koji su i čuli ne vjeruju da je to tako, nego misle da si to ti samo tako napisao. I samo se onako smješkaju i produže dalje. Možeš im govoriti što god, ali oni drže svoje. A da o većoj cijeni u odnosu na konvencionalnu ni ne govorim.
Zato sam odlučio ove godine izaći iz sustava nadzora ali i dalje proizvoditi po eko principima jer mi je to u skladu sa životnim uvjerenjima i prodavati onoma koji to cijene i koji me znaju, a ne svima. Bar me neće pogađati primitivni komentari od onih koji ni neznaju koliko više posla znači to malo "eko".
Ja sam u eko proizvodnji povrća ali ljude baš briga za to. Prodavao sam na tržnicama i 90% ljudi niti nezna što je to(koliko god se u medijima govorilo o tome). Npr. napisao sam eko mahune i cijenu, i onda bi ponovili "eko mahune-a što je to?" Većina potpuno zbunjeni.
A oni koji su i čuli ne vjeruju da je to tako, nego misle da si to ti samo tako napisao. I samo se onako smješkaju i produže dalje. Možeš im govoriti što god, ali oni drže svoje. A da o većoj cijeni u odnosu na konvencionalnu ni ne govorim.
Zato sam odlučio ove godine izaći iz sustava nadzora ali i dalje proizvoditi po eko principima jer mi je to u skladu sa životnim uvjerenjima i prodavati onoma koji to cijene i koji me znaju, a ne svima. Bar me neće pogađati primitivni komentari od onih koji ni neznaju koliko više posla znači to malo "eko".
Koji je razlog izlaženja iz eko?
Pa glavni razlog je što plaćam nadzor i potvrdnicu a to kupcima ništa ne znači. Kad bude nastalo u Hrvatskoj pravo tržište za eko proizvode onda lako ja uđem ponovo u eko jer mi nije problem biti konkurentan ni sa kvalitetom, ni sa cijenom. Pošto sad niti nema tog tržišta, sada njih nekoliko (Biovega, Eko-Sever...) vode igru i nabijaju cijene u nebesa i to samo na osnovu imena, a to ne volim. Da ne pričam o Biovegi jer sam bio njihov kooperant jednu godinu, ugovor na papiru je bio jako dobar, a u praksi su mi otkupili 10% od ugovorene količine, a do kraja su govorili "sad ćemo povećati količine". A što njih briga što sam se ja na osnovu ugovora zadužio kod nekoliko prijatelja da uspijem proizvesti te količine s namjerom da im vratim za tri mjeseca to što sam posudio.
Kad sam im to spomenuo, samo su prerezali odnos. Toliko o njihovim nagradama i etičnom poslovanju. Još dvije godine poslije vraćam dug, jer je teško sada saditi i napraviti sve da bude kako treba a već si u dugu.
Inače eko proizvodnja nije problem, po mom trogodišnjem iskustvu sve se može jako dobro proizvoditi i bez kemije (imam iskustva oko povrća). A prije toga u životu nisam ni bio blizu poljoprivrede. Prodaja je druga stvar, ali vi već znate sve to i bolje od mene. Pozdrav svima, bit će bolje
Ma nije neznanje u pitanju, u pitanju je MENTALITET!Veliko je neznanje kod kupaca (potrošača), nažalost spremni su se trovati...
Ma nije neznanje u pitanju, u pitanju je MENTALITET!
Od izuma prvog insturmenta (savijena grana i neka struna) postoji poslovica "kolko' para tolko' muzike"; i to sve govori. Ako netko misli da može jesti zdrave rajčice i krastavce za 4 kn/kg (MPC) onda :butthead:.
Pa svaki proizvod određene kvalitete ima i određenu cijenu, pa tako i pravi eko proizvodi.
Naravno druga strana medalje je "sljepljenje"; konvencionalni proizvod po cijeni ekološkog... međutim, pravi eko proizvod kupuje se na POVJERENJE, a ne po niskoj cijeni.
artyman: