oće ovce i stabla grickat. da vidiš kako šljivu obrste. a vragovima svašta padne na pamet, kad su veća stabla, jedna se zaskoči, uhvati granu i drži je dok ostale brste. a reko bi čovjek da su glupe... a ako je velika površina, onda moraš ograditi, pa premještat elektropastira, pa ako nemaš struje u voćnjaku, sto problema. nego, ima jedno drugo rješenje za travu u voćnjacima. male balirke, vuče ih traktor veličine tv-a, ne idu bočno, nego iza traktora. ima rolki a ima i kockarica. to je baš za voćnjake namjenjeno, vani se to odavno radi. imaju sve strojeve, od kosidbe i okretanja do baliranja i pakovanja. CAEB im je proizvođač u italiji, nove su skupe, ali ima polovnih za nać tamo. a ima i neka poljska firma. a ima i nekih polovnih japanskih. ima toga more, ja sam to htio uzet pa besplatno kosit između jabuka i balirat, ali svi oko mene špricaju po 12 -13 puta :mur: druga opcija su mi lješnjaci i orasi, to ću ove godine pokuašat dogovorit, njih nitko ne šprica, a prolazi su toliki da možeš između proći s landince i john deere 224 balirkom, pa ne treba ni opremu kupovat. između lješnjaka bi se dalo i lagano ispodrivat, prefrezat i sijati pšenicu. poguši korove, u vršidbi spustiš kosu nisko i kasnije imaš čistu i tvrdu podlogu za berbu. neki su to kod nas radili, samo treba imati uski heder...
ma joj, svašta se može, samo da je normalna situacija. a što kažeš da bi poljoprivreda trebala biti okosinica gospodarstva... pa treba samo pogledati osnovne strateške proizvode razvijenih zemalja i sve je jasno. valjda su neki preskočili zemljopis u osnovnoj. ako su je uopće i pohađali. i danas nam određuju život...