To su stvari koje ti se nameću u razmišljanjima sada dok ih još nisi susreo u praksi. A što je s pripremom tla prije berbe?! Gdje tu nači najbolje rješenje u ekološkoj proizvodnji.
Izboji? Njih režemo mehanički svake godine 2x u vegetaciji, pa znam da već posustajemo nekoliko godina i stalno ovo je zadnji put, ali dogodine će tako i biti, bit će Basta i basta s tim.
Lako se registrirati i misliti na veće poticaje, ali i ti poticaji nisu bez veze veći od naših, nitko ništa ne daje bez razloga.
Još samo da dođe neki propis da će se poticaji vezati na proizvedene količine onda će biti još malo ljuća priča oko ekologije.
Ja još uzgajam sadnice pa sam zasada daleko i od lješkotoča ali i od pripreme zemlje. Na ovom seminaru je bilo govora o ljeskotoču,ali iskreno kako je to daleko od mene nisam niti previše slušam.
Što se tiče izboja idem na kalemljeni,tako da će ako ih i bude biti puno,puno manje. Pokupio sam neku literaturu,ali isto tako ne znam gdje sam ju spremio. Vjerovatno sa hrpom nekih drugih reklamnih stvari koje mi dolaze.
Jedna od stvari koja kod nas nikako da zaživi je to nužno partnerstvo.
Daleko lakše bi to branje bilo sa samohodnim usisavačem. On košta,da ali nasad od 10h pobere za 3 dana.
Da se ljudi mogu dogovoriti pa kupiti jedan takav,pravi a ne neki vučeni koji je opet polurješenje bilo bi lakše i jeftinije. Nekakav kamionić i vozi od nasada do nasada.
Što se tiče ekološke proizvodnje, ako EU opstane, i kad uđemo u EU bit će bitnih promjena u odnosu na konvencionalnu. Osim uvjetovanja da "gazdinstvo" ako želi poticaje mora imati određeni dio ekološke proizvodnje i poštivati još neke stvari višestruke suglasnosti, bitno će povećati iznosi poticaja ali i kontrole.
Sutra idem u Njemačku i ako bude vrmena svratim kod čovjak koji ima ekološke nasade,makar po slikama koje sam vidio impozantno je. Ima dosta različitih voćki i sve je eko. Navodno da na godinu prelazi na biodinamičko što je daleko kompliciranije od ekološke.
Ono što mene za sada dosta "muči" je to da ekološka gnojiva nisu vodotopiva,barem ne u mjeri koja je potrebna. Neću ulaziti u iskoristivost,ali da je slab efekt ako se rastapaju-jest. Probao sam.