• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Električni pastiri

care

Član
Tu od
23 Stu 2011
Poruka
230
Ja sam pokusao uzemljenje na traku od kuce spojiti koja je 40m duzine i 1/2m u dubinu ali nije davalo efekta.Izolatori su iz Italije doneseni i nisu jeftini,nepucaju tako lako ni kad ih macolom na nakovnju tuces.Jos niti 1 nije pukao samo sam dokupljivao druge a ima ih i po 15godina starosti.Pokusao sam i sa 2 pastira da tuku jedan sa jedne a drugi sa druge strane naravno odvojeni na nekoj polovini kolac uz kolac ali nisam bas dobio efekta i svaki 4-5 dana kad se cuje sirena od auta zna se sta se desilo taman da si sijeo rucati.Sva sreca pa jos nikad nije auto udarilo u zivotinju a bas je sezona turisticka.Mogao bi ici u 3pm.da nekome stetu naprave.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
A kako češ dobiti 10000V na izlazu sa malo Ω sa običnim viklanjem na 12V primara?
Napon primara mora biti visoki zbog omjera N1:N2 da bude što manji i niski otpor na sekundaru i debela žica....bar ja tako mislim

Bombina ima vrlo malu snagu a daje i više od 18000 V na izlazu i zato sam naveo da ima veliki izlazni otpor.

Primar može imati i samo par namotaja debele žice jer radi kratkotrajno sa velikim pauzama (oko 1% vremena je pod naponom)

@care:
Kad je velika suša tad je otpor zemlje veliki i zato je i pad napona veliki.
Tu može pomoći samo višežična ograda.

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,356
A nama treba niski otpor na sekundaru :icon_eyes:
Trasformator od mikrovalne je taman.....on daje oko 5kV, niski otpor samo radi na 220V.
Sa 500V u primaru bi bio odličan...

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Manje namotaja primara, manje namotaja sekundara daje veću struju i manji otpor.

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,356
@care
Ako ti je uzemljenje nikakvo, ne preostaje ti samo kako kaže cowboy.
Pitanje glasi: Jesi li izmjerio uzemljenje u kući? Otpor ne smije biti veći od 0,5 Ω između faze i zemlje. Naravno za to mjeriti postoji specijalni instrument.
Za dobivanje boljih rezultata uzemljenja spaja se uzemljenje sa nulom(plava žica).
Tako da preko nule dobivaš uzemljenje i od susjeda i od naponskog stupa....

care

Član
Tu od
23 Stu 2011
Poruka
230
Oces reci da V i J nemaju veze koliki su u susi.Po tom bi zakljucio da je 1J I 5000V dosta za ograde do 5km zice.Imam fidovu sklopku u kuci i nema kemijanja sa nulom osim prije nje.

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,356
Pa probaj spojiti tako, jedna pod naponom, druga spojena na zajednički minus(-) na pastiru, pa napon, minus, napon, minus, ovisno kolko imaš žica. Nije to neki problem za isprobati samo treba izdvojiti žice.

9-Master-half-of-6-wire-kit.jpg

Ako nema uzemljenja, zemlja se ponaša kao izolator.
Ako je visoki otpor, prolazi jako mala struja tako da to malo i trese.

Posljednje uređivanje:

care

Član
Tu od
23 Stu 2011
Poruka
230
Pokusao sam sa 3 zice i ako stavim najgornju krava za pola dana svati da opce najgornja nema struje i preskoci van,pokusao najdonju onda janje svati pokusao i srednju onda ovca shvati da zica je uzemljenje,ma nema sta nisam pokusao.Niam pokusao 4 zice metati jer nemam ja toliko vremena da popravljam 4-5 zica jer tad mi je najveca sezona kosidbe i nemam kad jesti nego nekada u 5 uvecer doruckujem.Sad imam dvije zice.

care

Član
Tu od
23 Stu 2011
Poruka
230
Mislim ipak da bi velika voltaza i amperaza urodile plodom u tako susnom vremenu,icu sutra da vidim sta je ovaj tip dogovorio za pastir.Gledao sm pastir koji na 5cm iskru baca i przi kao da se cuje zvuk aparata za varenje,"kad se na stolu proba"naravno ima potenciometar i smanji se i iskra na 1/2cm i moze svake dvije sekunde opaliti impuls.Unutra je trafo nije bonbina(rucni rad).Sad koliko je to jako pitaj boga ali stoka tome covijeku neide van a zemlja je manje-vise sva ista.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
@care
Ako ti je uzemljenje nikakvo, ne preostaje ti samo kako kaže cowboy.
Pitanje glasi: Jesi li izmjerio uzemljenje u kući? Otpor ne smije biti veći od 0,5 Ω između faze i zemlje. Naravno za to mjeriti postoji specijalni instrument.
Za dobivanje boljih rezultata uzemljenja spaja se uzemljenje sa nulom(plava žica).
Tako da preko nule dobivaš uzemljenje i od susjeda i od naponskog stupa....

Kućno uzemljenje kao i uzemljenje električnih stubova ne smije se koristiti kao uzemljenje za el. pastir. A osim toga nema nikakvog efekta.
Naime, kućno uzemljenje je izvedeno tako da višak elektriciteta odvede u dublje i vlažne slojeve zemlje. Između tih dubljih, vlažnih slojeva zemlje i fazne žice el. pastira stoji sloj suve zemlje koji ima veliki otpor. Zato je veliki pad napona na ogradi i životinja skoro da i ne osjeti udar.

Za suvu zemlju jedino rešenje je višežična ograda, sve ostalo ima malo ili gotovo nikakvog efekta.

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,356
Između tih dvije moraš umetnuti žicu minus, zemlja.
Ne vjerujem da je ovca toliko pametna da zna što je napon.
Možeš i tako, svakih par metara zabi jedan stup uzemljenja i spoji sa srednjom....

warnin8.jpg

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Pokusao sam sa 3 zice i ako stavim najgornju krava za pola dana svati da opce najgornja nema struje i preskoci van,pokusao najdonju onda janje svati pokusao i srednju onda ovca shvati da zica je uzemljenje,ma nema sta nisam pokusao.Niam pokusao 4 zice metati jer nemam ja toliko vremena da popravljam 4-5 zica jer tad mi je najveca sezona kosidbe i nemam kad jesti nego nekada u 5 uvecer doruckujem.Sad imam dvije zice.

Stavio si veliki razmak između faznih žica i onih od uzemljenja. Stavi jednu pored druge na mali razmak (par cm) tako da kad dodirne jednu dodirne i drugu.

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,356
Kućno uzemljenje kao i uzemljenje električnih stubova ne smije se koristiti kao uzemljenje za el. pastir
Nisam mislio da to spoji na pastir, već obzirom da kako kaže da uzemljenje od 40m trake od kuće ne pomaže, da si provjeri uzemljenje u kući....

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Objasnio sam u prethodnom postu zašto nema efekta, odnosno zašto ne pomaže.

care

Član
Tu od
23 Stu 2011
Poruka
230
Pokusao sam odpojiti uzemljenje od kuce na kutiji razvodnoj sa vanjske strane kuce i da sluzi samo za pastir,nisam pokusao zicu do zice metnuti ali vijerovali ili ne zivotinja svati za pola dana da nema struje ako cuvar iskopcate,ona stalno pokusava i pokusava napolje izaci,ne sve ali dvije krave i par ovaca ,tih par sam zaklao ali se drugih par stvorilo da "kolo vodi",krave sam pripeo za lanac ali su se druga jedna nasla.Mislim da zivotinja instiktom osijeti kad moze van a kad ne.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Može ta traka od uzemljenja biti duga i 400 m, opet na 3 ili 4-om kilometru neće biti skoro nikakvog udara.

Jesi ti dobio kakvo uputstvo uz tog pastira? Tamo bi trebalo da piše kako da postaviš ogradu.

care

Član
Tu od
23 Stu 2011
Poruka
230
Kupio sam ga prije 11 godina u Italiji a inace imam pastir jos od 1986g.nekakav stari u Italiji kupljen i stoka nije nikad bijezala van,nije imao iskru neku ali nema sanse da si mogao rukom drzati za zicu a uzemljenje je bilo "malo smijesno"roznjak caval udaren u Oras i stvezano uzemljenje za njega.Taj je cuvar dobio noge,da znam ko je to uradio obadvije bi mu slomio.Zato sam ovaj i kupio.

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,356
I vjerojatno ti je ovaj neispravan...ili nešto ne štima...

care

Član
Tu od
23 Stu 2011
Poruka
230
Jbg.ljudi bojim se da ovi parametri nisu bas pouzdani sto pise.Kad bi ja znao to izracunati i pomocu iskre kao neki sto tvrde i racunaju da to tako ide ja bi znao odgovor.Voltaza je uredu a sad ostalo otkud da znam.

Najnoviji postovi

Na vrh