• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Električni pastiri

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
sekundar samo 34 namotaja, to mi se čini nekako malo. :scratch Koliki je tu izlazni napon?
Kod mene na ovom fabričkom piše da je: napon praznog hoda 6000 V ; napon pri opterećenju od 500 Ω 4500 V ; izlazna snaga 5 J.
Trafo je namotan slično kao u bombini, jezgro je samo od "I" profila limova.

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,356
sekundar je namotan na 340 namotaja

Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Imao sam neki trafo odbačen u radioni od 150VA pa sam se odlučio probati ga namotati po toj preporuci na šemi...

14052012842.jpg

primar: 18 namotaja u 3 slojeva, promjer žice 1,5mm, otpor zavojnice 0,2Ω
sekundar:34 namotaja u 10 slojeva, promjer žice 0,5mm, otpor zavojnice 9,7Ω
Ipak mi se čini premali otpor za primara....:madmana:

Treba biti ukupno 340 zavoja, 34 zavoja po sloju ;)

Prijenosni omjer 19:1

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Treba biti ukupno 340 zavoja, 34 zavoja po sloju ;)

Prijenosni omjer 19:1

A tako je već u redu, ali je ipak izlazni napon "samo" 230 V ako sam u pravu :confused:
Mada će zbog relativno debele žice Φ 0,5 mm u sekundaru, udar biti prilično jak. To bi moglo i ubiti kad bi impuls trajao dovoljno dugo :shock:

Napon je vjerovatno dosta veći od ovih 230 V zbog ovog paralelno vezanog kondenzatora od 525 p
jel tako? :scratch

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Nema ti veze debljina žice, već iznos akumulirane energije u titrajnom krugu, dakle, iznos induktiviteta zavojnice i kapaciteta kondenzatora.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
koliki mora biti prečnik jezgra trafoa na koji se motaju ovi kalemovi. Kakvo je jezgro jel "E I" ? Može li se namotati na jezgro od "I" limova kao što je u bombini?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Mora očito biti na I jezgri, jer imaš netransformatorski prijenos energije.

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,356
Ja sam ga danas probao spojiti na bateriju, + fiksno, - samo grebem po klemi, na sekundaru se pojavi između približenih žica iskra od 2mm...ali se ne usudim to dirati....ipak neki napoin se inducira....

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Ja sam ga danas probao spojiti na bateriju, + fiksno, - samo grebem po klemi, na sekundaru se pojavi između približenih žica iskra od 2mm...ali se ne usudim to dirati....ipak neki napoin se inducira....

Jesi to već namotao ovaj kalem iz opisa ili si spajao taj svoj trafo što je na slici?

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,356
na taj trafo sam to namotao, ionako je bio beskoristan. Kondenzator nisam stavio jer tih vrijednosti ga nemam

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Bez konda budeš prenesel malo energije, jer kondenzator je taj koji daje "šus", odnosno trajanje impulsa. Trebal bi osciloskop za podesiti duljinu impuldsa puunjenja, da ne griješ trafo i bezpotrebno prazniš akumulator. Osim toga, dodatnim skraćivanjem duljine toga impulsa, možeš i, prema potrebi, smanjiti energiju izboja, odnosno produljiti vrijeme između punjenja akumulatora.

Posljednje uređivanje:

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Čini mi se da kod mene na ovom fabričkom pastiru, nema ovog paralelno vezanog kondenzatora u sekundaru :scratch
Neda mi se sad otvarati baš da provjerim al sve mi se čini da ga nema. Imao sam negdje i šemu al sam je zagubio :(
Piše da je napon praznog hoda 6000V a na 500 Ω opterećenja pada na 4500V i snaga udara je 5 J. Ovih 5 J baš udari :shock: slučajno provjereno više puta... :p

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
ako nema u trgovini onda u nekom RTV servisu. Na nekom starom TV-u tamo oko VN trafoa bi trebalo biti kondenzatora tog probojnog napona.

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,356
koliki mora biti prečnik jezgra trafoa na koji se motaju ovi kalemovi. Kakvo je jezgro jel "E I" ? Može li se namotati na jezgro od "I" limova kao što je u bombini?

Mora očito biti na I jezgri, jer imaš netransformatorski prijenos energije.

Ja mislim da taj trafo u opisu je totalni promašaj. Umjesto 34x10 bi trebalo biti 340x10...Premali napon je na izlazu.
Evo primjer tvorničke bobine motane na E jezgri:

15052012843.jpg

15052012844.jpg

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Ja mislim da taj trafo u opisu je totalni promašaj. Umjesto 34x10 bi trebalo biti 340x10...Premali napon je na izlazu.
Evo primjer tvorničke bobine motane na E jezgri

Vjerovatno će sa ovim kondenzatorom u sekundaru napon biti veći. Al sigurno je da neće postići neke kV kako piše u opisu šeme.
Ovakve bombine sam viđao a i u autu imam nešto slično...
Mislim da bi se kalemovi za pastir mogli namotati i na jezgru VN trafoa iz nekog starog televizora. Samo što jezgro nije od limova pa se neće čuti kucanje.

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,356
Negdje sam pročitao da postoje kondenzatorski pastiri. Ima li to boljeg efekta od trasformatora?

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Koja je razlika između priključka na bateriju ili struju u potrošnji energije i sigurnosti (kod priključenja na struju 220V.

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,356
To ti je ovisno o jačini pastira. Što je jači, više troši...ove noviji su pametniji pa manje troše. Razlika je samo da nemaš brige o akumulatoru.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Negdje sam pročitao da postoje kondenzatorski pastiri. Ima li to boljeg efekta od trasformatora?

Bojim se da nema! Napon se može podići kombinacijom kondenzatora i dioda ali mislim da bi to bilo vrlo male snage.

Na vrh