Pozdrav, konačno sam krenuo zamijeniti namotaje elektropokretača (radi se o imt 533 stari elektropokretač s pomoćnim namotajima). E sad imam pitanje možda netko zna, dvije četkice su spojene s glavnim namotajima svaka s jednim , jedna je spojena s dvije žice s pomoćnog namotaja ,a četvrta nije spojena s ni jednom žicom. Zar ne bi trebala ta zadnja biti spojena s jednom žicom s pomoćnog namotaja, tako da dvije budu spojene na glavne a dvije na pomoćne namotaje ili možda treba biti ovako kako je sad. Molim pomagajte. 😬Da to su namotaji. Lako nije al ako imaš volju možeš sam.
Ja znam sve o tom elektropokretaču (ali ti si odmah krenuo s neobičnim pitanjima, pa bi mogao imati itekakvih problema s tim popravkom).Pozdrav, konačno sam krenuo zamijeniti namotaje elektropokretača (radi se o imt 533 stari elektropokretač s pomoćnim namotajima). E sad imam pitanje možda netko zna, dvije četkice su spojene s glavnim namotajima svaka s jednim , jedna je spojena s dvije žice s pomoćnog namotaja ,a četvrta nije spojena s ni jednom žicom. Zar ne bi trebala ta zadnja biti spojena s jednom žicom s pomoćnog namotaja, tako da dvije budu spojene na glavne a dvije na pomoćne namotaje ili možda treba biti ovako kako je sad. Molim pomagajte. 😬
Vjerujem da su tvoje pomočne špule zapravo još dobre, ali su pojedini dijelovi tvojeg "automata" unutar elektropokretača mehanički istrošeni, pa rotor prilikom kretanja u naprijed i uzubljivanja u zupčanik zamašnjaka motora, ne aktivira jednu polugicu, čija je uloga aktivacija glavnih namotaja za rad, vrtnju.Pozdrav ,
imam problem s anlaserom na IMT 533 , dok je traktor hladan anlaser radi odlično , kad se traktor dobro ugrije dešava se da anlaser samo ubacuje ali ne vrti ili ubaci i okrene malo zamajac i tako nakon dvadesetak pokušaja paljenja odjednom zavrti i upali normalno. Da li ima tko kakvu ideju što bi moglo biti?
Ako je izolacija na pomočnim špulama djelomično crna izgorjela, onda ih obavezno zamijeni, jer je polovica špula nagorjela. Motane su svaka s dva namota, oba rade da povuku rotor i uzube zupčanik, a čim počne anlaser verglati ta situacija isključi polovicu pomočnih špula, na temelju takvog spoja njihovih žica, koje ti ne razumiješ i zbunjuju te. Tako mora biti spojeno. Dvije žice na kotvu automata, a jedna na minus ona drži uzubljeno dok anlaser vrti. Druga na plus četkicu glavnu špulu jer ona se isključi dok anlaser vergla - jer tada ima na oba dvije žice plus. To je ispravan spoj.
Automat se možda mora mijenjati a možda i ne, možda se da sve na njemu još malo poštelati da ostane u funkciji. Prvenstveno tu mislim na polugu koju aktivira pločica na kraju kolektora i rotora, svojim prijelazom preko kljuna / brijega te poluge automata. Time polugu podigne što omoguči da se donji dio kontakta na kotvi spoji s glavnim špulama da bi anlaser počeo verglati.
E sad sve to treba očima vidjeti, znati prepoznati kod probe anlasera, pa ako nešto nije kako mora biti tada i vratiti podešavanjem u funkcionalno stanje. Nije to samo suhoparno odšarafi 2 šarafa, pa zašarafi pa idemo dalje.
E sad imaš s čime odšarafiti špule, treba ti udarni izvijsč, tornax. Imaš cjevasti ključ 10 za povratnu opugu rotora. Znaš podesiti polugu automata prema rotoru. Imaš lemilicu za žicu broj 50. Ako sve imaš navali i stetno.
Pazi da ti žice ne budu u radu izložene dtruganju rotora. Itd.,
Sretno i uspješno ti želim.
Tipkano na mob oprosti na pogreškama od krivog tipkanja.
Od čega god da jesu nisu mu nikak čučnuli za moj ukus.Čini mi se da su od malog Ursusa, budući da su bili žuti u originalu. Čovjek mi ih je poslal po prijatelju, ali nije znal od kojeg su traktora. Zadnji su mojih ruku djelo.