• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Elektronika na traktorima Massey,Fendt..

ELCOTEAM

Član
Tu od
5 Ruj 2009
Poruka
69
Elektronika na traktorima je čest problem kod današnjih traktora pogotovo ovih iz uvoza koji su stari 15-20 godina.Ja se bavim servisiranjem elektronike nekoliko godina i dobro su mi poznati kvarovi koji se dešavaju pa sam zato odlučio da otvorimo temu o tome pa svi kojima bude trebala pomoć,saveti i bilo kakve informacije o traktorima neka se uključe u diskusiju.Postao sam u nekoliko tema na forumu ali zbog malo slobodnog vremena nemogu sve da ih pratim pa sam otvorio ovu temu.Nekad se dešava da sitnica zaustavi ceo traktor a kvar može da otkloni i nestručno lice,zato pitajte a ja ću gledati da vam pomognem.Bitno mi je da uvek prikažete godište,seriju ili model i odakle je uvežen traktor.Iako servisiram elektroniku jako dobro poznajem i mehaniku tako da možemo i o tome da diskutujemo.
Eto, toliko za sad.Pozdrav,Siniša-ELCOTEAM.
 

Ero

Član
Tu od
27 Svi 2008
Poruka
202
Pa eto ja ću zamoliti za jedno pitanje.
Kažeš da je bitno između ostalog i odakle traktor dolazi pa me interesira tvoje mišljenje.
Sutra idem pogledati u Mađarsku traktor Fendt 412 vario 2003 g.-Što je tvoje mišljenje o tom traktoru :?:
Kažu da ima puno elektronike inače taj model i taj traktor su kako bi mi rekli ful opremljeni ima sve što se može staviti na njega.
Zahvalan na odgovoru.
 

ELCOTEAM

Član
Tu od
5 Ruj 2009
Poruka
69
Ako ti nešto znači moje mišljenje,Fendt je najbolji traktor na svetu.U suštini elektronika je ista kao i na starijim modelima samo se koriste noviji procesori i dorađeni softveri.Sva im je elektronika kodirana tako da mi individualni serviseri i nemožemo mnogo da pomognemo.Bitno je na njima ispoštovati redovan servis kako mehanike tako i elektronike i nema problema.Među nama serviserima sam čuo da ove nove serije imaju neku fabričku grešku pa se kompjuteri dosta kvare ali ja lično nisam imao taj primer.Ova serija za koju si ti zainteresovan mislim da je stvarno dobra,ima Bosch EHR i nepravi toliko problema.Kad budeš gledao traktor obrati pažnju na instalaciju,ako primetiš neke nedostatke treba ih odmah otkloniti jer to su sitne popravke naspram kompjutera kojeg nečeš popraviti bez 1000 eura.Obrati pažnju na radne sate i ako ima servisnu knjižicu usporedi jer oni su podešeni da zaustave hidrauliku kad napuni programiran broj radnih sati tako da ti negine menjanje filtera i ulja i reset kompjutera što kod njega nije mala stavka.Eto toliko,nemam neko veliko iskustvo sa ovom serijom više radim starije modele ali nadam se da sam ti rekao nešto korisno.
Pozdrav.
 

Ero

Član
Tu od
27 Svi 2008
Poruka
202
Hvala na svakom savjetu a što se tiče radnih sati ja tu nemogu ništa znati osim vizuelnih zapažanja.
A da se sati mogu umanjiti uvjerio sam se i ovdje kod naših preprodavaca.
Kod jednog sam pogledao fenda kad je stigao imao nešto preko 9000 rh a sada kad je malo pripremljen nazovem i pitam koliko radnih sati ima kaže 6000rh.
Tako je kod nas a ni u drugim zemljama sigurno nije bolje.
Da je novca bilo bih najbolje novo kako kaže naš administrator Mario.
Ipak hvala na odgovoru.
 

ELCOTEAM

Član
Tu od
5 Ruj 2009
Poruka
69
Što se tiče radnih sati,sarađujem sa dosta uvoznika polovne mehanizacije i znam da je kod nas balkanaca to postala normalna stvar.Viđao sam krševe, žali bože,kao navodno imaju 7000-8000 sati a pre bi rekao da imaju 70000.Servisna knjižica je neko merilo pošto je na svakom servisu upisan broj sati i to je regularno overeno od firme koja vrši servis.Dosta tih traktora je bilo na internetu u inostranstvu pa može da se usporede podaci sa ovima koji ovi naši prikazuju,a u EU se to neradi,mislim na vraćanje radnih sati.
 

Zlatko123

Član
Tu od
14 Sij 2010
Poruka
202
Jedno lagano pitanje...kolega od kud si ti ako se smije znati..jer ja imam mali problem na masseyu 3080,zajebava me kompjuter od prve vuce pa sam ga kao preskocio i dali smo da se prva vuca pali direkt preko dugmeta samo stisnes ona radi i iskljucis vise neradi a ne kao prije da se ona sama palila pri naglom koćenju,i da se gasila kada ides vise od 14km/h...narucio sam kod jednog naseg majstora kompjuter a on me vec odugovlaci 3 godine pa sam mislio ako si blize i ako to mozes popraviti da ti ga mozda i donesem....unaprijed hvala....:)
 

ELCOTEAM

Član
Tu od
5 Ruj 2009
Poruka
69
Ja sam ti iz Šapca,republic of Serbia,inače sam rođen u Osijeku i dosta često boravim i u Osijeku.Što se tiče tvog kvara na traktoru nebi trebao biti problem da se otkloni.Koje je godište traktor?Ako je AUTOTRONIC 1 imam drugi kompjuter koji je servisiran pa možemo da zamenimo,a možemo i taj tvoj da popravimo bez problema.Postoji i opcija da se nadogradi elektronika na tvoj komp. i sve radi normalno kao i da je komp. ispravan.Najgora varijanta je ta koju ste vi uradili jer je traktor izgubio dosta funkcija i nema kontrole p.vuče.Imam kompjuter koji pravi moja firma,u globalu odrađuje sve kao original ali tu opciju koristimo samo kad je komp. totalno havarisan.Eto toliko,ako imaš još koje pitanje tu sam do 10h a onda na teren pa tek posle podne sam kući.
Pozdrav.
 

Zlatko123

Član
Tu od
14 Sij 2010
Poruka
202
Traktor je 92 godište,electronic.i da znam da je izgubio dosta sa prvom vucom cak me sad i u zadnje vrijeme pocelo zajebavati i pogon na sva 4 kotača,koliko bi to kostalo ako mi mozes okvirno reci....
 

ELCOTEAM

Član
Tu od
5 Ruj 2009
Poruka
69
Prvo moramo odrediti koji je kompjuter kod tebe.Ima tri vrste kompjutera:Autotronic 1,autotronic 2 i pektron komp. Servis kompjutera autotronic 1 je 200 eura + troškovi za put,ako hočeš tačno cijenu moraš napisati odakle si.Nadogradnja sa pomoćnom elektronikom je 150-160 eura.Uostalom najbolje bi bilo kad bi mogao da slikaš kompjuter,on je ispod desnih stepenica,i da mi daš lokaciju pa ću ti poslati konačnu ponudu.Ako nemožeš da slikaš onda prebroj konektore na kompjuteru.Na A1 imaš 4 konektora,na A2 ima 5konektora+1 koji se ne koristi i na pektron kompjuteru ima samo dva velika konektora.Eto toliko ,dostavi mi te podatke pa se čujemo.
 

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,088
Ja ponekad imam problema...

Upalim prednju vucu i upali se lampica,ali vuca se neupali,onda moram ponovno stisniti pa opet da ukljuci.

Doduse to bude par puta u godini dana ,ali neznam koji moze biti uzrok za to?
 

ELCOTEAM

Član
Tu od
5 Ruj 2009
Poruka
69
Najvjerovatnije da je neispravan el.ventil od prednje vuče.Kad neće vuča da se isključi onda je u pitanju kompjuter a kad neće da uključi onda verovatno propušta ventil na gumicama ali tu se menja ceo ventil.
 

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,807
ELCOTEAM hvala ti na odgovoru koji si mi poslao na PP! Ovo sto je kod mene prepravljeno nisam ja radio vec je traktor takao uvezen. Sta bi ja sad trebao dalje? Zivim u blizini Bjelovara
 
M

MOMOSARIC

Guest
ELCOTEAM kaže:
Najvjerovatnije da je neispravan el.ventil od prednje vuče.Kad neće vuča da se isključi onda je u pitanju kompjuter a kad neće da uključi onda verovatno propušta ventil na gumicama ali tu se menja ceo ventil.[/quot


Bilo bi najkomfornije promijeniti ventil , ali originalni košta oko 200e , a ako nije solenoid (špula) totalno probila nego ventil mehanički zaglavljuje može se tako lijepo očistiti i razraditi da bude kao nov.Meni je momak koji ima smisla tako sredio ventil (ja sam mu objasnio šta hoću) , da funkcioniše čini mi se čak preciznije i oštrije nego nov 8) .Čak se i solenioid može premotati ko nema od viška 200e. Po meni je bolje malo reparirati nego uzeti neki koji je potpisala neka Italijanska firma a u stvari je Kinez. Čak ni oni nisu ispod 80 - 90e.Nekad zavara uključivanje pr. vuče pa neznate dali je uklj ili nije pa je najsigurnije dići zadnje točkove na dizalicu i onda probati :lol: .
 

ELCOTEAM

Član
Tu od
5 Ruj 2009
Poruka
69
Prvo da odgovorim ´Kići´,Šabac-Bjelovar nije baš blizu,nekažem da nije izvodljivo ,ja radim po cijeloj Hrvatskoj i Bosni.Ja mogu da napravim cenu i za taj posao ali moraš mi još jednom napisati o čemu smo diskutovali jer danas sam poslao preko 50 emailova i više neznam kome sam šta napisao.Trebaju mi podaci o traktoru,opis kvara pa ću ti odmah odgovoriti.
Izvinjavam se zbog ovog,pozdrav Siniša-ELCOTEAM
 

ELCOTEAM

Član
Tu od
5 Ruj 2009
Poruka
69
Da odgovorim i na post od MOMOSARIC,ja sam pokušavao dosta puta da izvršim reparaciju elektro ventila i to mi se uvijek obije o glavu,čovjek zove posle 15 dana i kaže opet ista stvar,ja odem i stavim nov ventil i više nema problema.Velika je razlika o kojem se ventilu radi odnosno za šta služi.Ventil za blokadu i kardan može da se provuče sa čiščenjem i to če da radi ali za prednju vuču i zec-kornjača mora imati apsolutno zatvaranje inače stradavaju lamele od p.vuče ili glavi menjač neće u brzine.Same špulne neprave toliko problem ,problem je u gumicama na ventilima.Ako skineš ventil videčeš da ima dve gumice i kad pored njih prođe ulje eto problema.Ventili jesu skupi ali bože moj to je Massey,kupiš neki IMT i nemaš tih problema,malo šale nije na odmet.
Pozdrav,Siniša-ELCOTEAM.
 

ELCOTEAM

Član
Tu od
5 Ruj 2009
Poruka
69
Za ´Kiću´,izvukao sam iz sandučeta tvoj email kod tebe je problem AUTOTRONIC kompjuter.Prvo moramo da znamo koji je autotronic u pitanju.Najlakše za tebe je da prebrojiš koliko ima konektora ili džekova na kompjuteru ili da ga slikaš pa da mi pošalješ te podatke.POšto si dosta daleko najbolja varijanta je zamjeniti kompjuter,znači uzimam neispravan i doplačuje se za ispravan,jer ako se popravlja tvoj to znači da moram dolazit dva puta što je mnogo veči trošak.Što se same cijene tiče to čemo kad utvrdimo o kojem se autotronicu radi pošto je razlika u cijeni.Za sve prijatelje sa foruma uvijek gledam da napravim što korektniju cijenu.Eto toliko za sad,pozdrav.
 

ELCOTEAM

Član
Tu od
5 Ruj 2009
Poruka
69
Odgovor na pitanje od Marko93.
Kod Masseya serije 3600 može biti dva tipa elektronike Autotronic1 i Autot.2 dok kod serija 6100 i 6200 je autotronic2.Na serijama 6 elektronike imaju razlike ovisno o tome da li je traktor powershift ili dynashift i na njima se razlikuju i menjači.Na seriji 3600 je TRW elektronika dok je kod serije 6 Phoenix elektronika i ponegde Pektron.I još ima razlike kod serije 6 neki traktori imaju powershutle ,menjanje pravca kretanja bez stiskanja kvačila.Eto to su otprilike neke razlike mada bi o tome mogao da ti pišem 10 strana.Molim za buduća pitanja da ih postaviš u temi´elektronika na traktorima..´.
Pozdrav,Siniša-Elcoteam
 
B

baota

Guest
pozdrav ja sam imao problema sa majstorima i oko kardana itd pa sam naletio na ELCOTEAM preko foruma, dosao je covjek i rijesio sve probleme na mf 3065 s modelu zna covjek sve napamet strucan je nema sta , sto je najbitnije traktor radi kao sat nije ovo nikakva reklama , samo zahvala , na odradjen posao na najvisem nivou, :D najveci je problem kod nas nestrucnih lica koji dodju i samo unistavaju traktore i mehanizaciju i jos naplate i neznaju mjesecima napravit nesto ,sto covjek dodje i uradi za sat dan ili 2,
 
D

dgeceg

Guest
pozdrav, reko si da se kužiš i u mehaniku,meni je na traktoru fendt 105 s na zadnjim kotačima otišao semering, pušta mi ulje po felgama, sad mene zanima kaj sve treba skinuti da bi došlo do tog semeringa, jel je to komplicirano, i koje ulje opet treba natočiti i gdje se toči?
hvala
 

ELCOTEAM

Član
Tu od
5 Ruj 2009
Poruka
69
Ima malo zezancije ali možeš to i sam da uradiš ako imaš malo pristojnog alata i dobre volje i još jednog prijatelja da ti pripomaže.Broj semeringa stvarno neznam i najbolje je da ga tražiš po tom koji skineš.Ulje bi trebalo da se sipa pozadi iznad toplinga.Nemam toliko iskustva sa tim modelom jer je to stariji model i nema elektroniku.Specifikaciju ulja češ naći na internetu ako malo potražiš.Imam nacrt aksijalnog sklopa odnosno ˝šta sve streba da se skine˝ali neznam kako da ga postavim jer još uvijek nisam skužio kako da postavljam dokumenta u postovima.Ako skužim,postaviću ti taj nacrt pa polako šarafaj po slici.Pozdrav.
 

Najnoviji postovi

Na vrh