Poanta bi bila da se izgleda dijelovi za te nove JD traktore prave kod kooperanata koji su rasuti po cijelom svijetu ( daleki istok i slično ) a onda se to sastavi u Manheimu. Naravno da u to nisam siguran ali tako mislim a i objasnilo bi ono misteriozno spuštanje cijene novog traktora koji je po nekoj mojoj procjeni morao biti oko 20.000 € skuplji nego je sada .
Nisi ti bedak, niti te netko želi "ožanuti". Nebi ja to tak rekel.
Evo jedno objašnjenje za sve Vas koji ne znate neke stvari o marketingu (ne, nisam ja pametniji, nego samo znam kak multinacionalne kompanije formiraju cijene):
1. Cijene istovjetnog proizvoda razlikuju se od zemlje do zemlje, od tržišta do tržišta
2. Proizvodna cijena nema veze s prodajnom cijenom proizvoda na pojedinom (ograničenom) tržištu. Na jednom se dobro zarađuje dok se na drugom gubi (zato da se postane konkurentniji) ili da se postigne željeni "market share", tj. udio na tržištu.
3. Novi proizvodi obično jesu jeftiniji od svojih prethodnika, zbog boulje tehnologije, ušteda pri izradi, optimiranja proizvodnje, zajedničkih platformi ... Najbolji su primjer za to automobili.
4. Jedan te isti proizvod ima:
a) proizvodnu cijenu (obično 30-40% cijene koju ti plačaš)
b) katalošku cijenu (list price) tj. cijenu bez rabata. Na ovu cijenu trgovci dobivaju popust (rabat).
c) preporučenu prodajnu cijenu nešto manja od kataloške, s uključenom maržom trgovca
d) konačnu cijenu - to je ona cijena koju ti plačaš, i na koju plačaš PDV.
5. Kod svih marki slična je situacija, bila ona JD, CNH, AGCO ili SDF
Napomena: kamate i poticaji nisu ovdje obuhvačeni, no njih Vi vjerojatno bolje razumijete od mene.
Zaključak:
Kad kupujete traktor, obavezno tražite dvije, tri ponude s različitih strana, i cjenkajte se, tražite dodatni popust, ako ne ide onda dodatnu opremu ili bolje uvjete financiranja.
I ne zaboravite: CIJENU UVIJEK MOŽETE SMANJITI ZA PAR POSTOTAKA.