• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

èudan neki jd

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,690
Poanta bi bila da se izgleda dijelovi za te nove JD traktore prave kod kooperanata koji su rasuti po cijelom svijetu ( daleki istok i slično ) a onda se to sastavi u Manheimu. Naravno da u to nisam siguran ali tako mislim a i objasnilo bi ono misteriozno spuštanje cijene novog traktora koji je po nekoj mojoj procjeni morao biti oko 20.000 € skuplji nego je sada .

Nisi ti bedak, niti te netko želi "ožanuti". Nebi ja to tak rekel.

Evo jedno objašnjenje za sve Vas koji ne znate neke stvari o marketingu (ne, nisam ja pametniji, nego samo znam kak multinacionalne kompanije formiraju cijene):

1. Cijene istovjetnog proizvoda razlikuju se od zemlje do zemlje, od tržišta do tržišta
2. Proizvodna cijena nema veze s prodajnom cijenom proizvoda na pojedinom (ograničenom) tržištu. Na jednom se dobro zarađuje dok se na drugom gubi (zato da se postane konkurentniji) ili da se postigne željeni "market share", tj. udio na tržištu.
3. Novi proizvodi obično jesu jeftiniji od svojih prethodnika, zbog boulje tehnologije, ušteda pri izradi, optimiranja proizvodnje, zajedničkih platformi ... Najbolji su primjer za to automobili.
4. Jedan te isti proizvod ima:
a) proizvodnu cijenu (obično 30-40% cijene koju ti plačaš)
b) katalošku cijenu (list price) tj. cijenu bez rabata. Na ovu cijenu trgovci dobivaju popust (rabat).
c) preporučenu prodajnu cijenu nešto manja od kataloške, s uključenom maržom trgovca
d) konačnu cijenu - to je ona cijena koju ti plačaš, i na koju plačaš PDV.

5. Kod svih marki slična je situacija, bila ona JD, CNH, AGCO ili SDF

Napomena: kamate i poticaji nisu ovdje obuhvačeni, no njih Vi vjerojatno bolje razumijete od mene.

Zaključak:
Kad kupujete traktor, obavezno tražite dvije, tri ponude s različitih strana, i cjenkajte se, tražite dodatni popust, ako ne ide onda dodatnu opremu ili bolje uvjete financiranja.

I ne zaboravite: CIJENU UVIJEK MOŽETE SMANJITI ZA PAR POSTOTAKA.

P

paor

Guest
prodajna cijena nekog proizvoda na tržištu je uvijek ona najviša koju je moguče postiči u danom trenutku

pada mi na pamet sjeme pioneer hibrida: isto sjeme, isti proizvođač (osijek), ista ambalaža, isti neki šifrirani broj, samo 200m preko save 140 kn jeftiniji, ja ga kupujem več godinama i dobro znam - dečki iz pioneera čuvaju bosansko tržište nižim cijenama, a na naš račun,

btw - prijašnjih godina je slična stvar bila i sa herbicidima, ali se od ove godine cijene sve više približavaju

R

Ratarko

Guest
@ZJ
2. Proizvodna cijena nema veze s prodajnom cijenom proizvoda na pojedinom (ograničenom) tržištu. Na jednom se dobro zarađuje dok se na drugom gubi (zato da se postane konkurentniji) ili da se postigne željeni "market share", tj. udio na tržištu.

Onda bi se iz tvoje rečenice mogao izvuči zaključak da su ovome novom JD 7930 možda namjerno spustili cijenu da se proda bolje . Možda su im rezultati prodaje bili loši za tu seriju 7 na našem tržištu pa su se odlučili na rezanje marže ili tko našto ? Koliko ja znam stvarno se više proda serije 8 nego 7 . Serija 7 je do sada bila najlošija po prodaji u HR , moje mišljenje .

3. Novi proizvodi obično jesu jeftiniji od svojih prethodnika, zbog boulje tehnologije, ušteda pri izradi, optimiranja proizvodnje, zajedničkih platformi ... Najbolji su primjer za to automobili.

Da , sa tim se isto mogu složiti , evo primjer , ostajem na JD da ne bude off topic .

Kao što sam rekao prije jedno tri godine sam se raspitivao za JD traktore . Jedan od njih je bio 7820 - 180 KS sa cijenom od 88.000 € . Godinu i pol nakon toga taj isti traktor je bio u Gudovcu na sajmu sa cijenom od 94.000 € ! Znači da je novi bio jeftiniji nego godinu ili dvije kasnije , tako je možda i sa novom serijom .30 iako mi je stvarno prejeftina , pogotovo ta luda cijena od manje od 95.000 € za 245 KS traktor ( JD 7930 ) , stvarno najjeftinije ikada .

M

mitta

Guest
Re: čudan neki jd

ima netko iskustva sa JD 5303, 5403 ili5705 na njima sve nesto pise na tursku

R

Ratarko

Guest

Novocommerce apdejto svoje internet stranice ! :mrgreen:
Nema više traktora serije ..20 , osim 5020 ali njih se stvarno još može kupiti .

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939

Napokon, sad su stavili i katalog na Hrvatskom za skinut :D :D

B

branko

Guest
Re: IMT

da li je itko od clanova koji su bili na sajmu u gudovcu zapamtio cijenu od 577, pitam zato jer mi se cini da je jd opet izbacio konkurenta u vidu 5x25 (75 ks) koji je na sajmu dosao nesto vise od 19000 sa klimom i jos dva komada dodatne opreme (koja nisam zapamtio o cemu se radi , senilnost sta cete) ali mi se cini da su bili tu negdje, ili je cak jd bio jeftiniji

B

Bobo

Guest

branko kaže:
da li je itko od clanova koji su bili na sajmu u gudovcu zapamtio cijenu od 577, pitam zato jer mi se cini da je jd opet izbacio konkurenta u vidu 5x25 (75 ks) koji je na sajmu dosao nesto vise od 19000 sa klimom i jos dva komada dodatne opreme (koja nisam zapamtio o cemu se radi , senilnost sta cete) ali mi se cini da su bili tu negdje, ili je cak jd bio jeftiniji

Sto ce reci da je IMT poboljsao kvalitetu, ili se JD toliko srozao... ;) ;) ;) (SALA MALA)

A sad ozbiljno...

Kako je moguce da JD bude jeftiniji od IMT-a, i to jos JD s klimom i dodatnom opremom?!? Sve je to meni sumnjivo, osim ako se ne radi o onim indijskim/turskim JD-ima... No i oni su bolji izbor nego IMT 577...

A ako se radi o nekom "pravom i zdravom" JD-u, onda IMT stvarno mora sniziti kriterije, ili jednostavno se okaniti corava posla i zatvorit tvornicu... Kruze svakakve glasine o suradnji IMT-JD, pa ako su istinite, nije niti cudno zasto se JD pokusava nametnuti u tom cjenovnom rangu.

B

branko

Guest

Bobo kaže:
branko kaže:

Sto ce reci da je IMT poboljsao kvalitetu, ili se JD toliko srozao... ;) ;) ;) (SALA MALA)

A sad ozbiljno...

Kako je moguce da JD bude jeftiniji od IMT-a, i to jos JD s klimom i dodatnom opremom?!? Sve je to meni sumnjivo, osim ako se ne radi o onim indijskim/turskim JD-ima... No i oni su bolji izbor nego IMT 577...

A ako se radi o nekom "pravom i zdravom" JD-u, onda IMT stvarno mora sniziti kriterije, ili jednostavno se okaniti corava posla i zatvorit tvornicu... Kruze svakakve glasine o suradnji IMT-JD, pa ako su istinite, nije niti cudno zasto se JD pokusava nametnuti u tom cjenovnom rangu.

kazem da nisam sto posto siguran ali bili su tu negdje po cijeni, samo je oko njega bila guzva ko da ga dijele ljudima, bio je parkiran na istom mjestu gdje je bio na proljece 5403, svega sam ga ispregledao ali na kraju od sve te strke i zbrke ga nisam poslikal, a ni zapamtil tocan model i nigdje nisam pronasao plocicu s natpisom zemlje proizvodjaca.

B

Bobo

Guest

Ma, to je sigurno 5403 malo uljepsan, i dobio je "pravu" oznaku ;) 5403 je po cijeni tu negdje sa IMT 577, a ima u kabini grijanje, dvosmjerni hidraulicni prikljucak (jedan par uticnica) i potpuno sinhronizirani mjenjac, sa mehanickim, sinhroniziranim reverzerom. Mislim da je cak malo jeftiniji od 577 bio.

A sad da je napravljen pravi JD koji kosta jednako, 5403 se vise ne bi proizvodio, a ovaj ce preuzeti njegovo mijesto...

mozda ga je pak netko od forumasa uspio uslikati, pa da vidimo o cemu se radi, tj o kojem modelu...

R

Ratarko

Guest

JD 5403 je prava pila po riječima jednog poznanika koji ga je kupio prošle godine .
Priča sve solidno o njemu a ima i boljih i većih traktora na gospodarstvu pa ako netko bira baš taj model eto mu jedno rekla-kazala iskustvo više .

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932

ja sam ga slikao,ali neš mi neće uploadat slike,radi se o modelu 5625,gledao sam pločicu.. pogodite šta piše..

B

Bobo

Guest

Hmm, na plocici pise "made in china" ;)

@Ratarko: da sam se ja malo strpio, i da nisam forsirao 549, sad bi lijepo i ja vozio JD-a 5403... Bez obzira sto je indijski/turski/kineski ciji god, ja vidim po njemu da je dobar stroj. Cak ima i dosta stvari u standardnoj opremi, a nije traktor toliko ni skup...

B

Bobo

Guest

Ovo cu prebaciti u JD temu u dogledno vrijeme (sad mi se ne da)... ali cu ovdje nastaviti pisati.

Sad gledao na JD stranici i pise ja je 5625 traktor sa 99Ks. Kako je napravljen u Indiji gdje i 5403, kako moze biti ista cijena na ta dva traktora? Tu se netko gadno zeznuo, pogotovo sto ovaj 5625 ima 12+12 mjenjac i ostala kerefeke, a 5403 o tome moze samo sanjati...

Dakle, mora kostati bar duplo vise od IMT-a 577, jer niti na spadaju u istu klasu traktora.

John Deere 5625: Slika preuzeta sa JD stranice

Obrisan neispravan link.

B

branko

Guest

Bobo kaže:
Ma, to je sigurno 5403 malo uljepsan, i dobio je "pravu" oznaku ;) 5403 je po cijeni tu negdje sa IMT 577, a ima u kabini grijanje, dvosmjerni hidraulicni prikljucak (jedan par uticnica) i potpuno sinhronizirani mjenjac, sa mehanickim, sinhroniziranim reverzerom. Mislim da je cak malo jeftiniji od 577 bio.

A sad da je napravljen pravi JD koji kosta jednako, 5403 se vise ne bi proizvodio, a ovaj ce preuzeti njegovo mijesto...

mozda ga je pak netko od forumasa uspio uslikati, pa da vidimo o cemu se radi, tj o kojem modelu...

nije 5403 od njega imam slike , ovaj iznutra izgleda puno bolje a i izvana , pregledao sam i necakove slike nema ga nigdje,no sto posto sam siguran da je oznaka 5xx5 (za 5x25 nisam bas sto posto pa bi mogao biti i neki od 5x15 modela) i pisalo je na straznjem staklu 5x25 mex 75 ks, klima itd . 19xxx plus pdv. evo ti slika od 5403 sa cijenom a imas i alipasalierkanov komentar da se 5403 radi u meksiku a po ovome mex bi se i ovaj mogao tamo raditi. Obrisan neispravan link.

B

Bobo

Guest

branko kaže:
nije 5403 od njega imam slike , ovaj iznutra izgleda puno bolje a i izvana , pregledao sam i necakove slike nema ga nigdje,no sto posto sam siguran da je oznaka 5xx5 (za 5x25 nisam bas sto posto pa bi mogao biti i neki od 5x15 modela) i pisalo je na straznjem staklu 5x25 mex 75 ks, klima itd . 19xxx plus pdv. evo ti slika od 5403 sa cijenom a imas i alipasalierkanov komentar da se 5403 radi u meksiku a po ovome mex bi se i ovaj mogao tamo raditi. Obrisan neispravan link.

Znam i ja da nije 5403, ali je model koji ga mijenja, najvjerovatnije. No na JD stranici pise da je to traktor s 99Ks...

A sto se cijene tice, u ovom grmu lezi zec: JD je 19xxx€ +PDV, a IMT je toliko s uracunatim PDV-om... Dakle, IMT je jeftiniji, i to mi je dovoljno za znati ;)

B

branko

Guest

Bobo kaže:
A sto se cijene tice, u ovom grmu lezi zec: JD je 19xxx€ +PDV, a IMT je toliko s uracunatim PDV-om... Dakle, IMT je jeftiniji, i to mi je dovoljno za znati ;)

nije i 577 je bio bez pdv-a

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,690

branko kaže:

Ak mislimo na istoga, onoga s ljepšom kabinom, zemlja porijekla je MEXICO. Onaj indijski je prilično grubo izrađen.
Nemam slike pri sebi, no od vremena kad smo se počeli nas dva prepirati (IMT549 zeleni ;) , ak se sjećaš), prvo uslikam natpisnu pločicu.:lol:

Najnoviji postovi

Na vrh