ja se uopce ne "bojim " elektronike na traktoru, meni se taj traktor dopada iz vise drugih razloga, zato jer je novi, jer je jd, jer je jeftin . u svakom slucaju da bi ja radije uzeo (ali kad bi bio za takve novce) bilo koji drugi traktor s vario mjenjacem i ehr-om ali kao sto sam vec napisao da i prosirim sadasnje gospodarstvo ja jednostavno nemam potrebe za tim dodacima , jer za takav traktor bih trebao imati puno vise posla da se isplati. on se nemoze usporedjivati s duplo skupljim traktorima ali se svakako moze usporedjivati s imt-om, mtz, i da ne nabrajam druge traktore te klase. ratarku je to tesko shvatiti jer je njemu traktor osnovno sredstvo s kojim najvise radi, ali za usporedbu samo to bi bilo isto ko da mu ja sad velim da nek si za svojih sest svinja kupi automatsku hranilicu gdje samo hranilica bez sistema dodje do 1000 €, naravno da mu se ne isplati niti ima potrebe za time isto tako ja nemam niti cu imati potrebe (posla) za traktor sa svim mogucim dodacima. prema svim podacima koji su usput receno uvecani za neku rezervu od 20% za jednu krmacu zajedno s odojcima do 25 kg treba 3 tone hrane godisnje. od te tri tone nekih 70 posto je meni isplatljivo proizvesti sam (kukuruz, jecam, zob) a ostalo kupiti (psenicu za zamjenu, sojina sacma, premix) . vani je neka granica isplativosti farme 50 krmaca ( za kompletno gospodarstvo tj. sve clanove) i za to bi u nekim normalnim uvjetima zajedno sa 20% podmladka bilo dovoljno 20-ak hektra zemlje. ja uvijek polazim od toga koliko cu neki stroj ili alat koristiti i prema tome takav kupujem, jer po meni za manju farmu je uzaludno bacanje novaca kupovanje skupih i sofisticiranih strojeva koji se na takvoj farmi nikad nece isplatiti. to ti je isto ko da si trebas zatrpati par rupa na dvoristu i kupis si za to neki desettonac kiper a ne najobicnije tacke.