• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Faziranje Bosch pumpe tj. visokotlačne pumpe goriva

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Nosio pumpu bosisti regulaza, bar ja tako zovem), a vaga sad nisam siguran kojih izduvnih i usisnih ventila u paru govori da je prvi klip u GMT.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Na što se odnosi kad se kaže pretpaljenje?
Kodiak daj probaj metnuti slike, ako ikak možeš, jer ovo je ko da ti mene učiš loviti ribu.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Ponovo sam skidao pumpu i nosi boshisti na rekamaciju, posto nema nikakvih oznaka kad sam je vracao, dotjerao ventile na IV klipu na vagu (prvi klip u GMT) zatim malo vratio radilicu unazad. Pumpu okrenuo u polozaj da prvi klip pumpe krene prema gore, tako postavio i upalio od prve, kasnije sam podesavao zub naprijed zub nazad ali je najbolje bilo kako sam prvi put postavio, onda jos malo na finu reuglaciju na vijcima i konacno se rijesio dimne zavjese koju sam imao. vjerovatno je bilo od pumpe, previse goriva je postavio da baca.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Ponovo sam skidao pumpu i nosi boshisti na rekamaciju, posto nema nikakvih oznaka kad sam je vracao, dotjerao ventile na IV klipu na vagu (prvi klip u GMT) zatim malo vratio radilicu unazad. Pumpu okrenuo u polozaj da prvi klip pumpe krene prema gore, tako postavio i upalio od prve, kasnije sam podesavao zub naprijed zub nazad ali je najbolje bilo kako sam prvi put postavio, onda jos malo na finu reuglaciju na vijcima i konacno se rijesio dimne zavjese koju sam imao. vjerovatno je bilo od pumpe, previse goriva je postavio da baca.
Ajd nek je i to napokon riješeno :partyman:
A jesi riješil hidraulik?

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Hidrauliku nisam, nijedan majstor se nezeli petlajti sa tim, neki jos kazu da je to uredu, mađutim ja sam siguran da nije. Ona u stvari funkcionise, podize, drzi, regilira silu vuce, ali ne iskljucuje pumpu kad podigne oruđe, nego i dalje tjera ulje, problem je i dalje prisutan, pomazite.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Hidrauliku nisam, nijedan majstor se nezeli petlajti sa tim, neki jos kazu da je to uredu, mađutim ja sam siguran da nije. Ona u stvari funkcionise, podize, drzi, regilira silu vuce, ali ne iskljucuje pumpu kad podigne oruđe, nego i dalje tjera ulje, problem je i dalje prisutan, pomazite.
Neki dan sam radio jednog (tri cilindra ali mislim da je isto ko i kod tebe) pa se sjetio tebe i mislim da je kod tebe problem u polužju, a ne u razvodniku. Budem ti navečer stavil neke slike u temu o tome da ne zbunjujemo Kodiaka. Sad nemam lufta brišem dalje.

K

kodiak

Guest
Kodiak daj probaj metnuti slike, ako ikak možeš, jer ovo je ko da ti mene učiš loviti ribu.

Pa ja i ne znam lovit ribu niti to volim raditi. Više sam ti orijentiran zemlji.

Meni je najdraža riba kad tele upadne umore.

K

kodiak

Guest

Zar ni ta tvoja pumpa nema nikakvih oznaka kad si ju malo micao naprijed i a malo natrag?

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Ja ih nisam vidio, niti na pumpi niti na zupčanicima, ali da se to namjestiti vrlo lako da upali, a kasnije je stavr iskustav da ga pravi majstor dotjera u polozaj kako treba. Ako fulas i dva zuba upalit ce, ali nije to to, a opet kad je podesavas fino, radi dobro uz otkone, ali gdje je ostaviti ponavljam to je za stručnjaka. ja sam je bio ostavio u polozaju da dobro radi, ali kad ga palim sam sebi doda gas, malo vise no uobicajeno i u voznji pod vecim gasom cujem udranje i jos ujutro jedva upali, ap je onda vratim jedan zub na kasnije paljenje, tisa u radu, manje dodaje gasa u paljenju, a vidjet cemo kako se nosi sa zimom.

D

dean petak

Guest
Zašto jednostavno ne kažeš o kojem se motoru radi pa možda neko zna i stvar rješena.

pozdrav svima.evo ovako imam kombi mb10 2.4d 4 cilindra nosijo sam pumpu na reglažu pa me zanima kut predpaljenja.dole na redilici ima neke oznake.pa bi molio objašnjenje.ako može i slike ako su moguče

D

dean petak

Guest
mb 100

puno hvala ljudi,pročito sam cijelu temu od početka do kraja i od svakog po malo i montiro pumpu i pali ko mina.:D

2301986

Član
Tu od
21 Ruj 2010
Poruka
311
oj! pa jel nije najlakše uzubit bosch pumpu ak znate kut predubrizgavanja tak da prvo odredite GMT odnosno VMT onak kak je torpedo to opisal u svom priručniku. Tam kaže doteraj cilindar u kompresioni takt, znači oba ventila zatvorena. Jedan ventil odnosno oprugu stisni npr. šrafcigerom tak da potisneš ventil prema dolje i na njega stavi komadić željeza određene debljine 5, 6 ili 7 mm. LAGANO okrećeš radilicu u smjeru vrtnje dok klip ne dodje do ventila. označiš napred na remenici položaj (u odnosu na referentnu točku na deklnu, kod torpeda ima zatik tvornički). radilicu vratis malo unatrag i izvadiš podmetač koji si stavio na ventil i okreneš radilicu u smjeru vrtnje oko pola kruga. Opet staviš ISTI podmetač na ISTI ventil, i sada LAGANO vrtiš radilici u smjeru kontra vrtnje motora dok opet klip ne dodje do ventila. Ovo LAGANO nije bez veze, ak si sivonja ode ventil u k.... opet označiš na remenici položaj (opet u odnosu na isto ono kao malo prije) i okreneš malo radilicu u smjeru vrtnje motora kako bi izvadio podmetač s ventila. sad odrediš sredinu između ove dvije oznake i označiš ju i ona predstavlja oznaku GMT tj. VMT. i sad motor polako okrećeš u smjeru kontra vrtnje motora dok se ova oznaka ne poklopi s referentnom točkom na deklnu i tada je taj cilindar na kojem se nalazi ventil pod koji si pometao podmetač u GMT tj. VMT.
i sad ak imaš kut predubrizg. dalje je lako..... [puno teksta al je baš u detalje]
pa jel se to nebi moglo primjenit na sve motore (osim iznimaka onih motora koji nikako nemogu povijat ventile i kad preskoči remen, lanac ili krivo uzubi)??

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
tako sam ja uradio, sve odokativno, dok ne upali, ksanije stelas po radu motora i startanju

D

dean petak

Guest
mb 100

oj! pa jel nije najlakše uzubit bosch pumpu ak znate kut predubrizgavanja tak da prvo odredite GMT odnosno VMT onak kak je torpedo to opisal u svom priručniku. Tam kaže doteraj cilindar u kompresioni takt, znači oba ventila zatvorena. Jedan ventil odnosno oprugu stisni npr. šrafcigerom tak da potisneš ventil prema dolje i na njega stavi komadić željeza određene debljine 5, 6 ili 7 mm. LAGANO okrećeš radilicu u smjeru vrtnje dok klip ne dodje do ventila. označiš napred na remenici položaj (u odnosu na referentnu točku na deklnu, kod torpeda ima zatik tvornički). radilicu vratis malo unatrag i izvadiš podmetač koji si stavio na ventil i okreneš radilicu u smjeru vrtnje oko pola kruga. Opet staviš ISTI podmetač na ISTI ventil, i sada LAGANO vrtiš radilici u smjeru kontra vrtnje motora dok opet klip ne dodje do ventila. Ovo LAGANO nije bez veze, ak si sivonja ode ventil u k.... opet označiš na remenici položaj (opet u odnosu na isto ono kao malo prije) i okreneš malo radilicu u smjeru vrtnje motora kako bi izvadio podmetač s ventila. sad odrediš sredinu između ove dvije oznake i označiš ju i ona predstavlja oznaku GMT tj. VMT. i sad motor polako okrećeš u smjeru kontra vrtnje motora dok se ova oznaka ne poklopi s referentnom točkom na deklnu i tada je taj cilindar na kojem se nalazi ventil pod koji si pometao podmetač u GMT tj. VMT.
i sad ak imaš kut predubrizg. dalje je lako..... [puno teksta al je baš u detalje]
pa jel se to nebi moglo primjenit na sve motore (osim iznimaka onih motora koji nikako nemogu povijat ventile i kad preskoči remen, lanac ili krivo uzubi)??
kod mene ja na radilici pisalo stupnjevi stavijo na 25,ali nisam mogo na stolu nariktat početak ubrizgavanja nego sam je postavijo u ležište napunijo gorivom i onda polako pomico dok nepočne ubrizgavat zabilježio i onda još dva tri puta prekontroliro da budem siguran prišarafijo šarafe postavljo cijevi na dizne i palijo malo je u početku dimijo dok se nije ozračijo do kraja i sad pali ko nikad prije ljepše radi i ne trese se motor:supz::)

bole1994

Član
Tu od
16 Lis 2011
Poruka
279
da ne otvaram novu temu,zanima me kolko je dobro zakrecat bospumu na zetoru
sad predpostavljam da cete svi napisat ako je potrebno normalno da je dobro,al u mene traktor dobro pali lijepo radi,nepusi i sve to,samo sto polijen na gasu ima slab odziv na gas
naprimjer u djeda na 4911 kad mu je radio generalno majstor mu je zakreno malo bos pumpu i traktor je tolko ljut na gasu da je to nenormalno glupo je rec al isto ko da je benzinac,al on kad krece kad mu odrezes gas on zacadi crn dim ko lokomotiva al onda ide nema trunke dima samo kad ga odrezes onda izbaci
i isto tako sto ima covijek imt 587 isto ko djedov zetor ako nije i ljuci na gasu
hvala

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Zakretanjem pumpe se ne ljuti motor :roll:
Možda malo.......... mrvicu............

bole1994

Član
Tu od
16 Lis 2011
Poruka
279
Zakretanjem pumpe se ne ljuti motor :roll:
Možda malo.......... mrvicu............

pa u djeda je isto tako bio jest da je bio i losije motor al je bio lijen skroz i majstor mu je zakreco pumpu i sad je ko benzinac
a kako bi se on onda mogo malo vise zaljutit :roll:
al nama i nebi trebalo puno znaci on prima gas al nije bas to to ko na djedovom
naprimjer u oranju djed nema dje neide 2 direktnom a nas nemoze bas svuda eo bas primjer
u oranju na istoj njivi djed sa 4911 vuce 755 plug 2x10coli a u nas je prevrtac i suzimo i mi njega na 2x10coli i djedov ide 3 a nas 2 jest da nije ni isti mjenjac 4911 3 je malo brza od nase 2,al kad je u brazdi njemu 3 das gas on zacadi al ga i prima,al nije ni u njega bas motor najbolji uradio je mozad jedno 4500-5000 sati posle generalke

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
a da nije zakretao majstor malo tamo nazad gdje se podesava kolicina goriva, sigurno da je, zato baca crni dim previse goriva, zakretanjem pumpe dobijas nemiran rad motroa ili detonacije pri sagorijevanju, one je na regulacionm vikju pustio vise goriva zato bolje odrezuje, a vise i trosi goriva.

Najnoviji postovi

Na vrh