• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Fendt

Ekonomist

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
516
Gušće ulje bolje podmazuje ali turbina ima velike okretaje i traži propisano ulje (rjeđe) jer brže dolazi i brže prolazi i usput odnese i nešto topline. Zato nakon naporne vožnje treba čekati 2 min da ulje procilkulira kroz turbinu i smanji temperaturu pa tek onda gasiti motor. Zato treba rjeđe ulje tj. propisno.

Sent from my XT1092 using Tapatalk
 

panonstib

Aktivni član
Tu od
10 Pro 2015
Poruka
160
Gospodine ja bih Vas zamolio da mi nadjete taj podatak od bilo kog proizvodjača turbo kompresora da treba redje ulje a ne ovako napamet da mi objašnjavate!
 

Ekonomist

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
516
Pročitaj što piše. Piše propisano ulje. Sve što sam napisao ti je po uputama svih proizvođača a i logično. Tako se i ponašam i kad zaustavljam turbo motor uvijek pričekam do dva minuta da motor prede u miru.

Sent from my XT1092 using Tapatalk
 

panonstib

Aktivni član
Tu od
10 Pro 2015
Poruka
160
Da li ste Vi nekada slučajno rasklopili turbo kompresor i videli kolike su te Vaše mikro rupe kroz koje neće proći ulje 20W 50. Ja jako dobro čitam i to već dugi niz godina, a i znam zašto sam Vam ovo napisao. Morate malo konsultovati nauku da ne bi ovako nešto pisali!!
 

Ekonomist

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
516
Dobri ne raspravljaju nego prosude ponuđeno. Nisam ja niti bi htio ali sam gledao dok mi je bošista reparirao turbinu prije 15 godina u zagrebačkoj Dubravi. Prijatelj mi je serviser Camins motora na brodovima. Da te preporučim za savjet kod njega.


Sent from my XT1092 using Tapatalk
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
e da niste torpeda otjerali s foruma dobili bi vrlo kvalitetan odgovor a da je turbina sijala strah dolaskom u ove prostore i to je točno ...nije to ništa spektakularno , ni tehnološki , ni tehnički .
 

Ekonomist

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
516
Naravno da nije. Kad se sjetim starih modela kad je postojala turbo rupa u snazi. Pa novije bez rupe. Pa varijabilne. Pa sada nema dizel motora bez turbine. E pa to je ipak napredak. I ne kvari se puno. I sada ni serviseri motora to ne diraju nego samo specijalisti. I kako se balansiraju. ..Puknuti ovo je tema Fendta čiji sam ljubitelj. Pročitati ću sve što napišeš i kad netko nešto doprinese zahvaliti ću mu. Nikad navijački. Pa gdje je fer play?

Sent from my XT1092 using Tapatalk
 

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,734
Neznam stvarno kakve rupice ima fendt na turbini i kakav je protok ali sam probao na autu staviti gušće od 5w40 i odmah turbina fućka dok je hladno ulje pa sam stoga zaključio da je meni bolje rijeđe ulje.
Nije ista stvar turbina na fendtu i na autu ali ima mnogo sličnosti.

Poslano sa mog VOYAGER2_DG310 koristeći Tapatalk
 

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,463
U ljeti neće problem biti niti ulje 15-40, no zimi bi svakako bilo bolje 10-40 ili čak 5-40, no u traktore to rijetko tko stavlja. Uvijek je rjeđe ulje bolje što se tiče protočnosti, a sama kvaliteta ulja varira dosta od proizvođača do proizvođača. U traktor stavljam superturbo i sasvim sam zadovoljan kvalitetom. U automobilima sam isprobao svašta, inu, castrol, shell, mobil, valvoline... i mogu reči da od uloženo-dobiveno mobil nudi najviše, barem po mojem iskustvu. Probat ću kod jedne izmjene ulja na traktoru staviti mobil delvac mx da vidim razliku, no nikako da naletim na njega negdje usput. Znam gdje ima....
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Malo brkate pojmove gustoče i same viskoznosti ulja.

5W djeluje rjeđe al ne mora značit da slabije podmazuje,samo je bolje za hladne starteve i zimu.
A za ljetne vručine i vruč motor xw40 ili xw50 su ok ulja.
Turbine su osjetljive dok se ne zagriju ili se pregriju,a tu kod očuvanja same turbine ima sam vlasnik,korisnik.

Poslano sa mog G630-U20 koristeći Tapatalk
 

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,397
Sjetva je gotova. Oprani, ocisceni i parkirani..

DSC_0926_zpss8dgcqte.jpg
 

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,463
Po meni ko i svaki drugi vario. Ako trebaš 200 konja pokušaj naći traktor koji je u dobrom stanju. Fendt je fendt, slična tehnologija i u 7-ici i u 8-ici i 9-tki, ovisi o godini. Ako se naleti na dobar traktor biti će zadovoljstva, a ako se netko do sada odnosio prema njemu ko prema magarcu...
 

medo293

Novi član
Tu od
9 Stu 2014
Poruka
7
Ma da,imao sam 716 i sada sam kupio 820 i osjeti se razlika,puno je jaci,udobniji,kompletno puno bolji!!
 

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,463
Pa sigurno kad je za klasu veći, ali koliko ima razlike u samoj opremi? Nisam mislio na to što jedan može, a drugi ne, već sam samo razmišljao o tome da nema prevelike razlike između same kvalitete.
 

panonstib

Aktivni član
Tu od
10 Pro 2015
Poruka
160
Pošto su me odradjeni članovi prozvali da ne poznajem rad turbo kompresora i koje se ulje koristi za isti traktor da vas obavestim da imam u vlasništvu i dijagnostiku FENDT traktora i da radim servise na istim. U prilogu vam dostavljam slike moje dijagnostike i traktora na kome sam prvi put radio dijagnostiku:











Pošto ne poznajem ovu materiju zamolio bih članove da me ne šalju ni privatne poruke jer ste me ubedili da ne poznajem materiju i ne bih da dajem pogrešne odgovore!
 

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
To mogu da kazu samo nedovoljno upuceni.
Po dosad vidjenom jedan od naj boljih majstora na ovom regionu :icon_super:
 

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,730
Na ovom forumu je najbitnije kolko poruka imaš napisanih a ne dal poznaš materiju ili ne....
@panonstib dal je to original dijagnostika?
 

Najnoviji postovi

Na vrh