hvala na lijepim željama. sve ja to znam, ali idalje mislim da možemo i moramo nešto učiniti. a prvo je promjena političkog vodstva. i pri tome mislim na sve koji se izmjenjuju, bez obzira na stranačku pripadnost. i mislim da neće svatko postati ljigavac, mora postojati netko kome je stalo do ljudi, netko kome je bitno. ako ih ima u norveškoj, islandu, irskoj, austriji ili švicarskoj, pa zašto ne bi i kod nas. nismo baš svi pokvareni. ako jesmo, onda nam i treba tako.
a u prvom redu bi trebali proizvođači hrane napraviti iskorak. znam da su već dobar dio tkz. velikih uvukli u kredite i da im mogu određivati što hoće, ali vjerujem da ipak postoji šansa. i za ekološku poljoprivredu i za zdravo društvo. nedavno sam gledao jednu srpsku emisiju i negdje u banatu jedna firma radi ekološko ratarstvo na, ako se ne varam, 300 ha. suncokret, soja, kukuruz i pšenica. vjerujem da i mi imamo sve potrebne preduvjete za to, pogotovo danas kad su nam vrata europe otvorena. mi smo površinom i brojem stanovnika mali, ali baš zbog toga imamo šansu da se probijemo ekološkom proizvodnjom hrane na europska tržišta koja vape za zdravom i kvalitetnom hranom. ako sad prihvatiom gmo sjeme, teško ćemo se odhravati ovog jada i nevolja u kojima smo sada. a da ne pričamo što slijedi nakon toga. valjda su svi svjesni što se dogodilo svima ostalima koji su prihvatili gmo, a ni mi sigurno nećemo biti iznimka, dapače, biti će nam daleko gore... znam, sad će netko reći da ako ne prihvatimo mi, hoće dvojica naših glavnih poljoprivrednika. ali to su i dalje samo njih dvojica, bez obzira tko stoji iza njih. a mi smo i dalje većina, samo još nismo toga svjesni...