nema tu pravila, nama je prošle godine jedna krava pobacila a ove se dobro otelila.
ima pravila!!
može biti da zbog raznih poremećaja kao što su hormonalni,te utjecaj štetnih tvari iz okoline, prvenstveno mislim na hranidbu dođe do pobačaja!
ako se to desi kod prvotelke te se ponovi pri drugom telenju takva krava nije za daljnji rasplod!
Cowboy?
to je bila junica koja je pri prvom telenju pobcila pa opet kod drugog??
a koje je to pravilo? ako nije ovo, onda je ono...znaš li uvijek točan uzrok pobačaja ili ga ne znaš nikad?
ako jednom pobaci, ne mora značiti da će opet, ali ako se ponavlja onda je jasno da krava više nije za rasplod.
a koje je to pravilo? ako nije ovo, onda je ono...znaš li uvijek točan uzrok pobačaja ili ga ne znaš nikad?
ako jednom pobaci, ne mora značiti da će opet, ali ako se ponavlja onda je jasno da krava više nije za rasplod.
ako je uzrok ishrana može se saznati, u večini slučaja su za to krivi mikotoksini u hrani pogotovo zadnjih godina radi one prekišne godine, a sad radi ovih sušnih, stalna promjena kvalitete hrane, i nemogučnost dobrog skladištenja, sabijanja u silosu i slično.. a pošto sad ljudi nemaju dovoljno hrane ne odbacuju dovoljno onoga što se pokvari. ako su mikotoksini u pitanju to se da otkriti da se da krv na analizu
a mogu biti razni uzroci od stresa, da ju drga nabije....
Evo jutros opet dolazio veterinar
Krava je pala u parezu, uspjeli smo je povratiti, nije još najbolje al je ipak dobro kako je bilo. Pregledao je kravu i izvadio posteljicu koja je već izgleda ranije bila odlijepljena. A juče je pobacila živo tele, tek je vani uginulo
Ovo bi joj trebalo biti 6 tele, prvo tele je pobacila a zatim se normalno telila do prošli put kad je imala pobačaj u petom mjesecu i evo sad u šestom.
Ne vjerujem da je ishrana uzrok ovom pobačaju jer sve krave jedu isto, uvijek ja hranim krave i strogo pazim da hrana bude zdrava i ispravna. Do duše mikotoksini su nevidljivi i njih vjerovatno ima na žitu i drugoj hrani ali pošto sve krave jedu isto, onda mislim da bi i kod još nekih bilo pobačaja ili nekih drugih problema. Zato mislim da je ovo samo do krave, vjerovatno kako veterinar reče, u pitanju je neki hormonalni poremećaj. Da je neki virus ili bakterija mislim da bi tele prvo uginulo pa onda mrtvo bilo oteljeno a ovo je bilo živo!? Neznam šta da mislim...?? :scratch
Krava nije mršava a nije ni predebela: BCS 3,5 i ima otprilike oko 700 Kg, onako "na oko" djeluje sasvim zdrava, što bi narod rekao: "zdrava k'o Dren!"...
nije tema ali približno prolazi,dali ste gledali danas Plodove zemlje,onu reportažu iz Austrije,taj dio bi trebalo prikazivati našim zgubidanima u vladi i saboru,sređeno tržište,cijene kao iz snova i ako sam dobro čuo 24 poljoprivredne škole,to kod nas izvesti nemoguča misija
Tako je... A mi ni u 20 godina nismo stvorili ni temelj za poljoprivredu i još ne znamo što bi poticali, velike ili male, uvoznike ili izvoznike itd....