• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Gdje je problem???

• Temu pokrenuo Zena mafija
  • Datum prvog posta

BELEC7340

Član
Tu od
10 Srp 2009
Poruka
691
nema tu pravila, nama je prošle godine jedna krava pobacila a ove se dobro otelila.

ima pravila!!
može biti da zbog raznih poremećaja kao što su hormonalni,te utjecaj štetnih tvari iz okoline, prvenstveno mislim na hranidbu dođe do pobačaja!

ako se to desi kod prvotelke te se ponovi pri drugom telenju takva krava nije za daljnji rasplod!

Cowboy?
to je bila junica koja je pri prvom telenju pobcila pa opet kod drugog??

zvončica

Član
Tu od
26 Ruj 2012
Poruka
156
ima pravila!!
može biti da zbog raznih poremećaja kao što su hormonalni,te utjecaj štetnih tvari iz okoline, prvenstveno mislim na hranidbu dođe do pobačaja!

ako se to desi kod prvotelke te se ponovi pri drugom telenju takva krava nije za daljnji rasplod!

Cowboy?
to je bila junica koja je pri prvom telenju pobcila pa opet kod drugog??

a koje je to pravilo? ako nije ovo, onda je ono...znaš li uvijek točan uzrok pobačaja ili ga ne znaš nikad?
ako jednom pobaci, ne mora značiti da će opet, ali ako se ponavlja onda je jasno da krava više nije za rasplod.

BELEC7340

Član
Tu od
10 Srp 2009
Poruka
691
a koje je to pravilo? ako nije ovo, onda je ono...znaš li uvijek točan uzrok pobačaja ili ga ne znaš nikad?
ako jednom pobaci, ne mora značiti da će opet, ali ako se ponavlja onda je jasno da krava više nije za rasplod.

mislil sem na to pravilo ako se uzastopno pojavljuje pobačaj da nije za rasplod...
ne zna se uzrok pobačaja, ali se može saznati!

bez ljutnje...

D

dado

Guest
Meni je junica prošle godine pobacila sa 8,5 mjeseci i prvo vođenje osjemenili i sve uredu.
Otelila se i dalje sve normalno.

podravec :)

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492

ako je uzrok ishrana može se saznati, u večini slučaja su za to krivi mikotoksini u hrani pogotovo zadnjih godina radi one prekišne godine, a sad radi ovih sušnih, stalna promjena kvalitete hrane, i nemogučnost dobrog skladištenja, sabijanja u silosu i slično.. a pošto sad ljudi nemaju dovoljno hrane ne odbacuju dovoljno onoga što se pokvari. ako su mikotoksini u pitanju to se da otkriti da se da krv na analizu
a mogu biti razni uzroci od stresa, da ju drga nabije....

BELEC7340

Član
Tu od
10 Srp 2009
Poruka
691
ako je uzrok ishrana može se saznati, u večini slučaja su za to krivi mikotoksini u hrani pogotovo zadnjih godina radi one prekišne godine, a sad radi ovih sušnih, stalna promjena kvalitete hrane, i nemogučnost dobrog skladištenja, sabijanja u silosu i slično.. a pošto sad ljudi nemaju dovoljno hrane ne odbacuju dovoljno onoga što se pokvari. ako su mikotoksini u pitanju to se da otkriti da se da krv na analizu
a mogu biti razni uzroci od stresa, da ju drga nabije....

točno, Franjo...
mikotoksini i dalje veliki problem,isto tak i sakakva hrana koja dojde od ko zna kud, najčešće
kontaminirana pesticidima i dr. štetnim tvarima...

al dobro, Cowboy nesi ti kriv kaj se to dogodilo...bude dobro,bude telakanov!

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Evo jutros opet dolazio veterinar :(
Krava je pala u parezu, uspjeli smo je povratiti, nije još najbolje al je ipak dobro kako je bilo. Pregledao je kravu i izvadio posteljicu koja je već izgleda ranije bila odlijepljena. A juče je pobacila živo tele, tek je vani uginulo :(
Ovo bi joj trebalo biti 6 tele, prvo tele je pobacila a zatim se normalno telila do prošli put kad je imala pobačaj u petom mjesecu i evo sad u šestom.
Ne vjerujem da je ishrana uzrok ovom pobačaju jer sve krave jedu isto, uvijek ja hranim krave i strogo pazim da hrana bude zdrava i ispravna. Do duše mikotoksini su nevidljivi i njih vjerovatno ima na žitu i drugoj hrani ali pošto sve krave jedu isto, onda mislim da bi i kod još nekih bilo pobačaja ili nekih drugih problema. Zato mislim da je ovo samo do krave, vjerovatno kako veterinar reče, u pitanju je neki hormonalni poremećaj. Da je neki virus ili bakterija mislim da bi tele prvo uginulo pa onda mrtvo bilo oteljeno a ovo je bilo živo!? Neznam šta da mislim...?? :scratch :confused:
Krava nije mršava a nije ni predebela: BCS 3,5 i ima otprilike oko 700 Kg, onako "na oko" djeluje sasvim zdrava, što bi narod rekao: "zdrava k'o Dren!"...

podravec :)

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492
Evo jutros opet dolazio veterinar :(
Krava je pala u parezu, uspjeli smo je povratiti, nije još najbolje al je ipak dobro kako je bilo. Pregledao je kravu i izvadio posteljicu koja je već izgleda ranije bila odlijepljena. A juče je pobacila živo tele, tek je vani uginulo :(
Ovo bi joj trebalo biti 6 tele, prvo tele je pobacila a zatim se normalno telila do prošli put kad je imala pobačaj u petom mjesecu i evo sad u šestom.
Ne vjerujem da je ishrana uzrok ovom pobačaju jer sve krave jedu isto, uvijek ja hranim krave i strogo pazim da hrana bude zdrava i ispravna. Do duše mikotoksini su nevidljivi i njih vjerovatno ima na žitu i drugoj hrani ali pošto sve krave jedu isto, onda mislim da bi i kod još nekih bilo pobačaja ili nekih drugih problema. Zato mislim da je ovo samo do krave, vjerovatno kako veterinar reče, u pitanju je neki hormonalni poremećaj. Da je neki virus ili bakterija mislim da bi tele prvo uginulo pa onda mrtvo bilo oteljeno a ovo je bilo živo!? Neznam šta da mislim...?? :scratch :confused:
Krava nije mršava a nije ni predebela: BCS 3,5 i ima otprilike oko 700 Kg, onako "na oko" djeluje sasvim zdrava, što bi narod rekao: "zdrava k'o Dren!"...

onda je to od krave, jer 3 puta pobaciti, jedna krava, mora da je problem s hormonima, ta je za van, jer ne vjerujem da bude davala neku količinu mlijeka

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Ići će ona van nema tu šta, vidjeću koliko bude bilo mlijeka. A sobzirom da joj je ovo već treća laktacija za redom bez odmora, ne očekujem da bude nešto baš puno. A vime joj je sad baš veliko, gledajući po vimenu trebala bi ići preko 40 lit. Da je bilo normalno teljenje vjerovatno bi i bilo... a ovako ne vjerujem :(

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Jutros u 6:00 opet dolazio veterinar, što mrzim kad moram tako zvati doktora u najgore doba, :madmana: al šta ću kad moram... Stanje je bilo baš kritično :( Jutros je ponovio terapiju, sad je onako-onako, više loše nego dobro, mada mi se čini da ide na bolje... A krava je juče ustala i bila dobra al u toku noći joj se pogoršalo stanje. Sad još uvijek leži, malo je jela i uspjeli smo je pomusti na ležeći...

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
nije tema ali približno prolazi,dali ste gledali danas Plodove zemlje,onu reportažu iz Austrije,taj dio bi trebalo prikazivati našim zgubidanima u vladi i saboru,sređeno tržište,cijene kao iz snova i ako sam dobro čuo 24 poljoprivredne škole,to kod nas izvesti nemoguča misija:confused::confused:

M

MOCO

Guest
nije tema ali približno prolazi,dali ste gledali danas Plodove zemlje,onu reportažu iz Austrije,taj dio bi trebalo prikazivati našim zgubidanima u vladi i saboru,sređeno tržište,cijene kao iz snova i ako sam dobro čuo 24 poljoprivredne škole,to kod nas izvesti nemoguča misija:confused::confused:

gledao sam i žalostan sam, al ono teško žalostan i jadno se osjećam, pa mi to nemožemo nikad imat, al ne zbog seljaka nego zato što nas j... sa svih strana i ne kuže da je država jaka onoliko koliko joj je seljak jak

ako sam ja dobro čuo onaj je čovjek rekao da je samo 3-5% seljaka u pdvu i da je porez 12%,

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Manje od 3% seljaka je u sustavu PDV-a... Prosječna veličina gospodarstva je 18-20 krava. Sa 40-50 krava se može živjeti bez dodatnog posla. Većina ih ima uz krave dodtani posao;seoski turizam, šumarstvo, voćarstvo, povrtlarstvo, preradu sira i sl.
Nisu opterećeni kreditima, jer izbjegavaju kredite, imaju svoje fondove u kojima svi particpiraju kod prodaje teladi, osiguranja koja sami uplaćuju a svi su vlasnici fonda. Evo primjer: kod jednog farmera je izgorila štala, dobio je u roku par dana 600 000 eura i odmah dao graditi novu štalu.
Sve je u privatnom vlasništvu, nemaju centralizirane institucije kao mi HPA, nego regionalne Saveze uzgajivača koji provode uzgojno-selekcijski rad, dakle sami uzgajivači, ali u savezima zapošljavaju i agronome i veterinare koji imaju svoje plaće. Organizirani su u zadruge, koju vodi menadžer i ima svoju plaću, a većina ih putem zadruga prodaje, ali i nabavlja repromaterijal.

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Tako je... A mi ni u 20 godina nismo stvorili ni temelj za poljoprivredu i još ne znamo što bi poticali, velike ili male, uvoznike ili izvoznike itd....

2310980

Član
Tu od
6 Lis 2011
Poruka
137
Tako je... A mi ni u 20 godina nismo stvorili ni temelj za poljoprivredu i još ne znamo što bi poticali, velike ili male, uvoznike ili izvoznike itd....

nije ni čudo ipak smo mi balkanci...radi časti i slave brat brata bi utopio u žlici vode a kamo da su zajedno u zadruzi...:mur:

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
ajmo kolege jedan pravni savjet ako tko znade,naime moj susjed je imao sudski spor sa jednim nemoralnim otkupljivačem mlijeka iz Garešnice i ostao mu dužan zavidnu količinu domačih novaca,susjed je dobio pravovaljanu presudu kojom mora dobiti svoje novce ali kao kad ovaj lopina nema prebitog cvonjka,kako se najlakše naplatiti,dajte koristan savjet da malo čovjeka utješim:(think)::(think):

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ako ima pravo na pljenidbu neke pokretne imovine, pa barem da si vrati novce na neki način.

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Od pokretne imovine nema ni za LABO u našem selu,nešto malo gvožđurije ,nije vrijedno spomena

Na vrh