• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Gdje je problem???

• Temu pokrenuo Zena mafija
  • Datum prvog posta

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
ja osobno sam imao u dva perioda problem sa alkoholnom reakcijom iz dva različita razloga.

prvi put je mlijeko baš i po mirisu vuklo na kiselo i tad smo ustanovili da je problem bio u premalo voluminoze, a previše koncentrata (posebno ovih brzo probavljivih u buragu = zob, pšenica, ječam, tritikale, dok kod kukuruza je to manji problem jer se sporo razgrađuje). ugl veća kiselost u buragu je rezultirala i većom kiselosti u mlijeku... naravno, to je naša teorija, ako je bilo riječ možda o kakvoj bakteriji, ne znam. ugl neovisno o kiselosti SS su bile male ispod 50 kao i MO ispod 20

drugi put nam se dogodilo alkhoholna reakcija bez kiselog mirisa i tad smo imali visoku suhu tvar u mlijeku od 9-10 i tada nam je jedan prof sa ili vet ili agro faksa (ne sjećam se točno) rekao da povišena suha tvar u mlijeku može reagirati na alkohol grušanjem iako je mlijeko potpuno ispravno

naravno, ima krava koje imaju suhu tvar 10,5 pa se ne gruša mlijeko, dakle nije sve tako egzaktno, nekad je jedan problem nekad je drugi i kod svake krave drukčije, a nekad je bakterija i nešto treće i čekaš da prođe

osobno mislim da može biti i od toksina svakavih npr ako je zrno ili voluminoza pljesniva ili ne znam što već, a imali smo i pokislog sijena koje onda nije bilo osušeno kako treba, a bilo je i zobi skroz crne jer je taman pred žetvu bilo dugotrajne kiše pa nije bila lijepa žuta već sivo crna.... ugl ima svega

D

dado

Guest
Samo je moje mlijeko kiselo.Bilo se malo popravilo ali ponovo se vratilo

M

MOCO

Guest
Tko zna šta je u pitanju!? možda je sjenaža preniskog ph, možda pojedu previše smjese i premalo suhog sijena?možda su vrućine poremetile nešto!? Ja ne znam što bi u tvojoj štali moglo biti!
Ne znam da li surađuješ sa stočarskom službom u tvom kraju, meni dolaze 1x mjesečno pomarkiraju telad, uzmu uzorak mlijeka od svake krave i malo porazgovaramo o svemu, a 2x godišnje dolazi i čovjek koji mi uzme uzorke od svake hrane što imam i odnese na analizu pa mi izračunaju kako trebam sastavljati obrok i to mi odbiju od poticaja za mliječne krave, ali meni se isplati! znam da ja mojim kravama u početku laktacije u zimskoj hranidbi kad je glavni obrok silaža kukuruza moram dodavati stočnu kredu zbog kalcija ali ona podiže i ph u buragu i smanjuje kiselost buraga ali to uvijek posavjetujem s nekim da ne dodam previše ili dodajem neki mineralni dodatak od sano camisan ili profisan i njihov mi savjetnik dolazi par puta godišnje i popričamo si malo i mogu reć da od tih ljudi puno naučim.

Posljednje uređivanje od moderatora:

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Nisam još. Jedan dan je malo bolje drugi dan duplo gore!

Jesi na alkoholnu probu pregledao svaku kravu posebno? Pretpostavljam da jesi, međutim ako si pregledao tek pomuženo i toplo mlijeko, tu će ti većina krava biti pozitivna, tj. pokazivaće da je kiselo. Kad uzmeš uzorke od svake krave posebno, stavi ih u frižider ili hladnjak da se ohlade i neka stoje najmanje 2 sata. Nakon toga ih pregledaj na pištolj samo pazi da ti i alkohol u pištolju bude hladan. Ne mora biti kao mlijeko ali barem približno...

Nije kod svih krava kiselo mlijeko, vjerovatno samo njih par pravi problem.

D

dado

Guest
Imam 15 krava i kontoliram svaku kravu posebno i ujutro i navečer.6 krava je u redu,a 9 njih su pozitivne.Alkohol sam dobio iz mljekare jer sam uz sve to i sabirač,a i zanima me gdje tog alkohola ima za kupit jer mislim da je taj njihov prejak,a neće mi reći gdje da ga kupim,kao imam pravo na njihov.Mlijeko je inače u redu,u prvom sam razr.a kod kuhanja mlijeko je ok ne zgrušava se...više sam lud od svega...

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Može biti da je alkohol prejak. Inače kod alkoholne probe na kiselost, alkohol reaguje na proteine. Pri tome ne pravi razliku dali su ti proteini bakterijskog porijekla ili su to proteini iz mlijeka. Vrlo je lako moguće da kod tih krava imaš višak proteina koje alkohol registruje kao kiselost.
A to je opet vjerovatno povezano sa ishranom, mada može biti i nešto drugo uzrok.

Ako hraniš krave siliranim kukuruzima, pazi da ti nasječena masa ne stoji duže od 12 sati. Ako počne jače da se grije i mirisom vuče na alkohol nemoj to davati kravama. To ti isto može biti uzrok poremećaja. Kod mene je to bio slučaj prije 2, 3 godine. A prije toga, par godina, isto sam 10-ak, 15 dana imao problema sa kiselošću i prošlo je samo od sebe. Mada sam slušao veterinare i razne "stručnjake" te pokušavao ovo i ono međutim ništa nije dalo rezultata. Kad sam digao ruke od svega, nakon par dana samo se popravilo.
Tako da i tebi najvjerovatnije preostaje samo da budeš strpljiv i čekaš.

Ako imaš male teladi daj im to mlijeko, nemoj ga bacati. Ili ako nemaš onda kupi bar jedno tele da na neki način iskoristiš to "kiselo" mlijeko. Ako imaš mogućnost, spakuj ga u flaše ili u najlon vrećice za zamrzavač (one velike od 5 Kg, samo ih napuni i zaveži na vrhu) i stavi ga u hladnjak da se smrzne. Kad budeš imao male teladi onda ga izvadi otkravi, ugrij i njime hrani telad. Tako ćeš bar donekle ublažiti gubitak.

M

MOCO

Guest
Imam 15 krava i kontoliram svaku kravu posebno i ujutro i navečer.6 krava je u redu,a 9 njih su pozitivne.

Jesu li uvijek iste krave kisele? mora postojati neka razlika između kiselih i normalnih! jesu li slobodne ili na vezu? možda ne vidiš odmah jer ih ne promatraš dovoljno, kad sve u štali završiš onda stani negdje da te ne vide i promatraj tiho, svaki sat-dva po desetak minuta gledaj kako jedu, šta rade i kakve su im navike! vidjet ćeš svašta! (ja to stalno radim i pišem jer nemam čipove na kravama i komp. u štali pa moram ručno)

Ne mogu sve krave u štali isto jest ako nisu u približno istoj fazi laktacije!

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Danas u jutro imali jedno telenje,simentalka se nije nikad lakše otelila,moj susjed babica,žena i ja ,sve prošlo ok,dve krvave se gone danas i sad bio plan da jednu osjemenimo a drugu ne ali promjena plana ,simentalka bude išla u sajam a križanka ostaje još jednu laktaciju,problem sa simentalkom je sljedeći ,ne znam kako se to stručno kaže ali kaže veterinar da ima spuštenu maternicu i da joj mokrača radi upale,dvaput je davan neki ljek ali bez uspijeha,to mi je sad druga krava u 3-4 godine sa tim nedostatkom,nije familijarno povezana sa ovom što je prva prodana,dali netko zna uzrok tome ili je samo kvar u genetici

M

MOCO

Guest
moj veterinar to zove "urovagina" međutim krave su mi ostajale stelne iako nakon više pokušaja i tek kad se udebljaju, kod mene dolazi do toga jer naglo omršave poslije telenja, nose krupno tele i imaju teže telenje

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
opet su počeli nakupci gadno obilaziti dvorišta u potrazi za kravama,još mjesec dana i onda nekoliko i od mene odlazi put bata,nego dali ima koja kvaka ako prodaš koju a upisao si ju za poticaj da možeš malo zmuljati :vragek::vragek::weedman::weedman:,mislim na vremenski rok od podnošenja zahtjeva

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
moraš izvršiti zamjenu grla ako prodaješ prije 15. studenog. tako i ja. prodao sam kravu u petak, al imam friško oteljenu junicu prije mjesec dana koja nije mogla bit prijavljena za poticaj i sada imam 20 dana vremena od izlučenja ove krave da prijavim ovu junicu na njeno mjesto

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
Ajmo sad jos problema na ovu svu bijedu...dakle...

Jako kiselo mlijeko ...uz par kapi alkohola pretvara se gotovo u sir...vimena ispravna ne otečena, nisu bolna, nema fitilja kod izmuzavanja...dakle sasvim normalno ponašanje i krave i mlijeka osim jako velike reakcije na alkohol, tako da ne sipam mlijeko evo vec 3-4 dan.

I onda juče zovnem veterinara da vidimo da li je do hrane ili do nečeg drugog, kad ono MASTITIS.
Kako rekoh mastitis kad nemam nikakvih problema s kravama, samo je jaka reakcia na alkohol, veli on mastitis i odradi mastitis test s onom modrom tekućinom (inače to nit sam kad radio niti sam kad pravio i u ovih 5-6 godina imale su krave upale četvrti vimena ali to uz učestalo izmuzavanje, obloge i masiranje prođe već do sljedećeg dana bez lijekova).

I tako kaze veterinar sljedeće...3 krave po 1 2 i 3 četvrti a jedna krava mastitis u sve 4 četvrti i veli mi da tu kravu najradije prodam mesarima jer joj lijeka nema...

za ove 3 mi reče liječenje oko 100 eura....

Meni na sve probleme koje mi se sručiše u ovih par dana i to sasječe noge...ali rekoh da vidim s drugim (privatnim veterinarom) e ovaj drugi veli injektore i dade mi injektora za ove 3 krave po 2 injektora za svaku oboljelu četvrt u rasponu od 12 sati davati svaki...a za onu koja ima sve 4 četvrti mastitits njoj 8 injektora ali onih koji se daju nakon 24 sata.

I jutros odem opet u veterinarsku apoteku da kupim 2 injektora jer sam nespretno dao pa upropastio 2 i veli mi opet 3. veterinar da to sve batalim i da promjenim hranu...

Noćas sam dao zadnje injektora i kod ovih manje kritičnih krava mlijeko još gore reagira na alkohol...a onaj test s onom tekućinom (nekako nemam oka za ono tako da mi je sve šereno) uglanvnom na alkohol opet reagira i mlijeko je išlo na đubar....

A mozda je opet liječenje otpočelo i mozda je opet injektor počeo da "odrađuje" svoje pa je zato još gora reakcije na alkohol...ali to je sve mozda...

...i tako ...sta vi mislite ...jel se isplati liječiti ili prodavati ili klati, ili mjenjati hranu ???

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Jao Emy pa tebe neče pa neče,dali se kod vas može napraviti gdje u vet.laboratoriju analiza tog mljeka po bakterijskom sastavu jer kod nas su isto tzv.veterinari dali samo najskuplji pathazon i bude bilo ok,ali kad napraviš analizu ima puno zamjenskih injektora po puno povoljnijoj cijeni,jedan odličan ali ga više nema je bio rilexin,karenca bila samo 4 mužnje a cijena više nego povoljna,jedino da ti nije krave čopila neka gadna bakterija pa klaonica bude najbolje riješenje,jer nabijati troškove nema smisla ali trebao bi vidjeti ako slučajno prodaješ da gledaš kupiti mlade visokobređe junice,ovakva kiselost sumnjam da je od hrane,tebi je največi problem što se veterinaru živo jebe za tvoju kravu,jer medicina sigurno postoji samo ju nema tko provesti,nažalost

M

MOCO

Guest
1. Pa jooj pojma nemaš

2. Kako možeš radit alkoholni test dok još imaš ostatke injektora u mlijeku!??

3. Poštuj karencu!!!

4. Ako s prljavim prstima impliciraš injektor kroz nedezinficirani sisni otvor napravit ćeš još veći problem: operi sise, osuši ih NOVIM ČISTIM JEDNOKRATNIM PAPIRNATIM RUČNIKOM i pomuzi kravu i izmuzi sve četvrti koliko ide, onda dezinficiraj vrhove sisa, dezinficiraj svoje ruke i tek onda stavi injektor u sisu i istisni sadržaj i onda s dva prsta zatvori vrh sise a s drugom rukom masiraj prema gore!!

5. liječenje za 3 krave 100e koliko ti je tražio veterinar uopće nije puno, mene obično toliko iziđe kad mi veter liječi jednu kravu

6. neki mastitisi se jednostavno ne mogu izliječit tek tako na pamet, bez laboratorijskog određivanja uzročnika mastitisa.

Posljednje uređivanje od moderatora:
Na vrh