• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,086
Ja sam vec razmisljo o tome i gledo,promatro malo svoj tv! Zakljucio sam da se moze kompletno zamjenit sredina tako da prakticki sjedis na instrument tabli...neznam ako gresim nek me isprave ali serija 4xx i 5xx bez broblema mogu bit kosilice...A brzina ti je ko i kad ides na napred 2 rikver je sascim ok za kosit

ssucur

Dobro znana faca
Tu od
2 Lis 2010
Poruka
1,644
Neznam :confused:

Ajoj mama , pa to čudo ima dva nezavisna mjenjača :shock:
:p
E to čudo možeš vozit ovako...
slika-249405-2011-08-1312332193-velika.jpg

Ili ovako...
19217096.jpg

I to je TV, moj stari išo u Bjelovar po njega. Negdje oko 1973 godine.

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318
Ali ne odgovara brzina kretanja u rikverc , 5.7kmh mi je previše a 1.9 premalo , a i 18 ks je prilično malo za rotacionu kosačicu
Ako bi se ukazala prilika da se nabavi neki malo jači sa jednim mjenjačom (što je teško) moglo bi da se izvede
A koje brzine kretanja u rikverc imaju oni sa jednim mjenjačom i dva kardana? to je valjda serija 4xx

Kod TV-a serije 400/500/700 navodno "moguće" je okrenuti ceo diferencijal(naravno uz štelovanja uzubljenja,ako je potrebno), tj.da ti tanjirasti dođe sa druge strane!
Kad bi to odradio na prednjem i zadnjem trapu, imao bi 6 brzina u rikverc i 3 napred...bukvalno sve kontra, a to bi ti odgovaralo!

E sad problemi:
1. nebi ti radila blokada, ili koplikovano je izvesti unutar kućišta prednjeg trapa, jer treba i zamenuti mesta rukavaca na prednjem trapu...nije ni tako bitno
2.a što nisam siguran??? u zadnjem trapu dali ima mesta da se okrene dif. zbog osovine izlaznog vratila?...kod serija 800 nemože 100%, al kod ovih 400/500/700 osovina izlaznog vratilo je u sredini, tako da najverovatnije može!
Nisam 100% siguran, al sačekaj još koje mišljenje...

pozzz joe!

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,086
Neznam di da počnem...a da ne psujem...uglavnom iso sam kosit jedno mjesto i prvi put mi je proso sam dva puta i zajaho kamen...eehh kamen je bas bio ispod kumplunga i nisam mog ni nepred ni nazad kola su se vrtila u prazno...a nisam mogo prešaltat u rikverc...čak sam ga zagasio i ubacio u rikver i upalio ali opet je vrtio u prazno...i nije bilo druge neg po susjeda...i s njegovim smo ga na jedvite jade skinuli s kamena...nastavo sam ja kosit...kad najdenom kosa ne kosi a vrti ko da kosi...i stanema ja i vidim kosa pukla...pa jbt m....kad te ide bas te ide...i nije bilo druge neg doma to lijepo očistit i zavarit nije meni dosadno u životu?

I jos sam neke sitnice napravio...spustio sam trokut mali niže jer mi tu smeta...zavario one limove napred na haubi..i tak

G

GROF

Guest
., odgovor, daje se.-

Ispričavam se na kvaliteti, al em je slika mala, em nemam scanera....jel netko možda ima koju informaciju više o ovoj kosilci
img0136um.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

., lipo fala forumašu jeffy! za ovu izvornu sličicu - katalog traktorića tome vinkovića sa roto-kosilicom, ALI obrnute vožnje, oću pisat da sidiš na motoru., a na mestu sica je volan., jako interesantno.- ...
., ovakov kompletan katalog sam imal, posudil jednom poznaniku i nikako da mi vrati., jedva čekam da dojdem do materijala pa da pokeljimo.- ...

., ovi traktorićev napravljeno je jako puno, bili su dosta skupi, a njiova namjena bila je svedena samo na košnju sa roto kosilicom i ralicu za gurat snig po gradovim i trgovima širom bivše države., poslje se jako puno primjenjival za čistit štale, guranje pjeska po pjeskarama - šljunčarama., koristil se i za grabit - prevraćat seno - travu tek pokošenu, pogon agregata za struju, mješalice, mlina čekićara na farmama, mješalice stočne hrane na farmama, mješalicu i onu pumpu za osoku isto je znal gonit ovaj crv od traktora., čak sam dosta ti mali traktorićev vidjal po Belom Zagrebu gradu kako se sa njim režedu drva - imal je ugradjen cikular, ...

., aj Bog!, čitamo - pišemo se ...

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
Ova slika od jefia je upravo ono u kom pravcu razmišljam , tako da bi neka informacija puno pomogla ako neko ima
Nisam razmišljao o ''prevrtanju'' diferencijala ali ideja je dobra ako je izvodljivo

I položaj izlaznog vratila mi ne igra ulogu , ako moto kultivatori mogu da se prilagode rotacionoj kosilici pa valjda može i TV
Ovo bi bila idealna kombinacija ako bi uspjela da se ugura recimo rotaciona kosa od 135cm , tomica bi imao snage za nju , nebi mu bila ni preteška a poklapala bi gaz točkova :prayer:

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021
Pozdrav prijatelji..nisam se odavno javljao..
Citam ovako ponekad..nema se vremena...
Zainteresovala me savova ideja oko prerade tome u kosilicu...jako dobra ideja...
Da li se moze okrenuti sredina za 180 stepeni?? tako bi volan i papucice dosle kontra od normalnog...dakle sjediste..mjesto kontrolne table...volan do zadnjeg kucista..pedale prema vozacu..znaci sve kako treba...dobose prebaciti naprijed...na prednje rukavce....i to je to...ako bi to pasovalo...onda bi se lako preradilo bez puno prepravki....e jedino izbor brzina....je problematican...ali ako bi se lako mogao promjeniti smjer okretanja motor...sto bi opet po meni laske bilo nego..okretati kuciste diferencijala.. ;)
Kad bi se sve ovo izvelo...dobio bi se bas uoptrebljiva masina..onda bi bio upotrebljiv i u kosenju...i sakupljanju trave...neki mali viljuskar....ciscenje snijega...odlicna kombinacija po meni.. :)

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
Ostao sam dužan nekoliko odgovora

ovaj rikverc , drugi , on je prebrz iz razloga što bi se ta kosačica koristila u voćnjacima i na brdskom terenu , znači treba polako ići pored voćki a uz brdo nebi motor imao snage da iznese i mašinu a i da kosi jer je motor onako u knap

GLedao sam čovjeka koji kosi sa MTK i ROTOKOS100 i svaki put kada pokreće kosačicu mora pametno da pusti kvačilo inače se ugasi , radi se o motoru 14ks lombardini

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021
edosoko...
Govorim o sredini traktora...dakle zglob...kod tv 4xx serije...evo sikicirao sam nesto na slici..na datoj slici je sredina..ili zglob od tv 7xx serije..ali samo ilustracije radi..a doduse je to sve otprilike jedno te isto ;)
1zeywp2.jpg

dakle...ovaj zakoruzeni dio crvenim linijama..koji ja nazvima zglob...treba da se rotira za 180 stepeni....tj dio koji je obiljezen plavim pravouganikom se prisarafi na mjesto bijelog...a tako isto bijela na mjesto plavog..jel me sad razumijes...koliko ja mislim da se to moze izvesti...tako bi dobili inverziju...volan na pravom mjestu....pedale isto....dakle ako je to moguce..? Kao sto je recimo odradjeno okretanje zgloba na ovoj primi dole..
prima2010treimj079.jpg

A sto se tice promjene smjera okretanja motora...u to se bas i ne razumije..al sam slusao od majstora..da je moguce...pozz ;)

Posljednje uređivanje:

risolovac

Novi član
Tu od
18 Velj 2012
Poruka
17
pitanje

Pozdrav svim forumašima. Imam jedno pitanje pa vas molim za malu pomoć, tko zna. Trebao bi mijenjati dihtung glave na TV, jel to puno posla i jel se može to napraviti bez velikih problema ili je najbolje dati mehaničaru da to napravi, al da baš njemu nedam pare pa pitam. Malo sam gledao čini mi se da ima dosta posla al ne bi trebalo biti problema. Nisam to još radio pa pitam. Hvala:rolleyess:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
Pa sa ove slike od matrixa se jasno vidi da postoji predviđeno mjesto da se prebaci kompletno kućište volana prema nazad i tako dobije konra volan
Okretanje cijelog srednjeg dijela nebi ništa doprinijelo smijeru , odnosno kontra smijeru

Prijatelji, e tu ima jedan link za ideju :supz:

http://traktor.mojforum.si/traktor-about10247-0-asc-0.html

Ovaj čovjek je stvarno dao truda i novaca , za svaku pohvalu ali to prelazi moje mogućnosti
inače kod nas je TV jako na cijeni što opet pravi komplikacije

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,086
E sory sta upadam ovak usred teme ali zaš mi kad krećem vidrira sredina tj kardan od kardana...dali struže u onaj pogonski kardan ili?? ali to samo dok krećem kad krenem vise ne!

nilede

Član
Tu od
11 Svi 2012
Poruka
34
E sory sta upadam ovak usred teme ali zaš mi kad krećem vidrira sredina tj kardan od kardana...dali struže u onaj pogonski kardan ili?? ali to samo dok krećem kad krenem vise ne!

ili ti sredina ima lufta ili ti je koji križ kardana prošao

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021
edosoko..da uopravu si...nebi imao nosac...za pedale..al tu bi se nesto moglo prepraviti.....na kraju krajeva nemora se uopste okretati zglob..kao sto rece savo...samo prebaciti volan na one cetri rupe..vide se na slici gore..sponu ubaciti na drugu usicu na zglobu..koja predvidjena za hidruaulicni cilindar...kod serija sa hidro volanom..izvariti nove armateure za pedale i noge...tj da neduzimo..sve je objasnjeno na linku koji je izbacio fredo1 ;) poz....

teškar

Član
Tu od
12 Pro 2010
Poruka
948
Okretač sijena na PE 18

Budući da mi je TV 521 bio zauzet nekim drugim poslovima, montirao sam okretač sijena na PE 18, ali nije mi ga mogao hidraulikom podići. Ulja ima dovoljno, podigao ga je samo kad sam mu pomogao podižući okretač ručno otraga. Zanima me ako ima tko od vlasnika PE 18 okretač, da li je to normalno jer je okretač težak ili je to neki kvar na hidraulici?

G

GROF

Guest
., odgovor, mišljenje - daje se.-

Budući da mi je TV 521 bio zauzet nekim drugim poslovima, montirao sam okretač sijena na PE 18, ali nije mi ga mogao hidraulikom podići. Ulja ima dovoljno, podigao ga je samo kad sam mu pomogao podižući okretač ručno otraga. Zanima me ako ima tko od vlasnika PE 18 okretač, da li je to normalno jer je okretač težak ili je to neki kvar na hidraulici?

., NE, to ni normalno, i taj tvoj traktorić tv-pe 18 moral bi bez problema podignut grablje - okretač sena., napisal si da imaš ulja dosta., očito nevalja ulje - staro je, ili treba malo na komandi - ručici hidraulike pojačat moć - jačinu podizanja, ili negdi vuče zrak pa gubi snagu, ili je slabija pumpa hidraulike - znači reparatura iste.- ... :scratch ...

teškar

Član
Tu od
12 Pro 2010
Poruka
948
., NE, to ni normalno, i taj tvoj traktorić tv-pe 18 moral bi bez problema podignut grablje - okretač sena., napisal si da imaš ulja dosta., očito nevalja ulje - staro je, ili treba malo na komandi - ručici hidraulike pojačat moć - jačinu podizanja, ili negdi vuče zrak pa gubi snagu, ili je slabija pumpa hidraulike - znači reparatura iste.- ... :scratch ...

Pa kako staro ulje utječe na efikasnost podizanja? Da staviš običnu vodu on bi morao podići. Druga je stvar kako bi taj medij utjecao na sklopove pumpe. Nego, kako se na ručici pojačava moč?

tomo420

Član
Tu od
20 Sij 2011
Poruka
710
Pa kako staro ulje utječe na efikasnost podizanja? Da staviš običnu vodu on bi morao podići. Druga je stvar kako bi taj medij utjecao na sklopove pumpe. Nego, kako se na ručici pojačava moč?

to je isto kao kad bi netko rekao da kako staro ulje za kočnice ne utječe na rad kočnica kod auta:finga:

dbolfek1

Član
Tu od
15 Svi 2011
Poruka
31
ili ti sredina ima lufta ili ti je koji križ kardana prošao
Lamela ti se ne lagano klizno ne ukapča po onda trese cijelu sredinu i kardan.Kad kreneš više nema problema.Znači treba dati potokariti zvono i potisnu ploču te je problem riješen.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh