• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

ssucur

Dobro znana faca
Tu od
2 Lis 2010
Poruka
1,644
Čuje se reduktor (zubčanici) specifično brujanje, to je normalno.:rolleyess:

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887
Evo nešto se radilo.:drinkers:
Dva sata se mučio i nisam ga naučio da sam digne plugove i uđe u drugu brazdu.:madmana:

A jesi ljenčina :mrgreen: pustijo si ga pa da sam radi.
A da ti uđe u drugu brazdu, he he :mrgreen:, trebaš mu stavit GPS. Znači izrada jednog izboljšanja.
A inače ore sa laknočom, sve poštelano kak treba. Zakači mu još jednu brazdu pa da se malo naradi jer mu je ovo godišnji odmor :mrgreen:.

ssucur

Dobro znana faca
Tu od
2 Lis 2010
Poruka
1,644
Nismo mi lijeni-Crnogorci su lijeni........:roll:
Pomjerio sam plug samo 5cm u lijevo otima se iz ruku.:p
Trokrilne sa lakoćom vuče.
20200456_z.jpg

Posljednje uređivanje:

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887
Deči, šta mislite, dal škodi ako se između konusnog i tanjurastog u zubima ima malo lufta, nije da ga ima puno ali malo se ga osjeti ako cimaš konusnog na kratko ljevo- desno.

Hvala za odgovore!

zverinicatv

Član
Tu od
30 Tra 2011
Poruka
42
Ručni mengele

Pozdrav forumaši
JOEKKI
Kod nas u Sloveniji tome kažemo( ročni primež) upotrebljava se ponajviše u metalnim radionicama , da ne oštetiš ruke kod obrade metala, gdje nemožeš sa rukama dovoljno hvatati materijal.

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282
Pozdrav forumaši
JOEKKI
Kod nas u Sloveniji tome kažemo( ročni primež) upotrebljava se ponajviše u metalnim radionicama , da ne oštetiš ruke kod obrade metala, gdje nemožeš sa rukama dovoljno hvatati materijal.

Vjerojatno je književni i zbirni naziv za takve alate 'stega'..:scratch

Petre, mislim da se po vrsti zupčanika može na internetu pronaći tolerancija za 'luft' između dva zupčanika.. Imaju ovi fakultetlije s strojarskog fakulteta kojekakve izračune za pojedine vrste prijenosa, pa tako i udaljenost i kuteve pod kojim zupci naliježu jedan na drugog.

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318
Deči, šta mislite, dal škodi ako se između konusnog i tanjurastog u zubima ima malo lufta, nije da ga ima puno ali malo se ga osjeti ako cimaš konusnog na kratko ljevo- desno.
Hvala za odgovore!
Kod mene kad sam radio 2008, bilo pomalo lufta na konusnom levo/desno oko 0,5mm al to nije mereno, nego neka moja procena odprilike koliko sam rukom mrdao osovinu, sećam se da je bilo lufta tek tek, i ja se zabrinuo da neće valjati!:scratch
Koliki je taj luft kod tebe? Jes pio nešto kad si mrdao osovinu?:lol:
A aksijalno nije bilo ništa, a sa lakoćom se okretao konusni,i okretale poluosovine.
Zimus sam skidao rukavce i nisam primetio neka oštećenja, sve je ok, prošlo oko 300 radih sati od opravke getribe!

Što se tiče dileme oko mengele?
Hehehe...hvala svima na informacijama.
Znači...mengele=škripac=primež!
Ja je od malena znam da se u našem kraju to zove "mengela", tako smo i u školi, i na praksi učili, i to je ostalo.
Svi je kod nas tako zovu.
Na google slike potražiti reč "mengele", samo ovaj švaba iskače!
Jedino "bravarske mengele", škripac, primež,i stega se uklapaju slikovito, tako da je to sve isto, i ja sad kontam i zahvaljujem na pouci!8)
pozzz joe!

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887
Ako konusnog vrtim- mrdam ljevo/desno onda ima malo lufta, znači zub od konusnog ima malo lufta između dva zuba od tanjurastog. Ma to je malo lufta, jedva se osjeti ali se osjeti. A mislim da je ipak bolje da ga ima naspram da su oni sastavljeni na tvrdo.

A jesi li probao dif, dal je imao aksialno prema rukavcu lufta? Ja ga tu nemam ništa.

PS
Pio nisam ništa ali malo bi mi trebalo da se ne ispitujem toliko, hehe.

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318
Probao sam i diferecijal mrdati, vizuelno se nije videlo ništa...ali se neko blago pomeranje rukom osećalo ipak! Koliko je to? hmmm nebih znao reći...

nvladeta

Član
Tu od
30 Stu 2011
Poruka
59

Hvala za odgovore!

Naravno, uvek treba da ima lufta. Nije dobro da je taj luft preveliki i isto tako nije dobro da ga nema! Kažu majstori da se stavi između zupčanika list hartije i našteluje tako da nema lufta a da list ostane čitav, ne probijen.

gvozdeni1

Član
Tu od
3 Tra 2010
Poruka
284
Ako konusnog vrtim- mrdam ljevo/desno onda ima malo lufta, znači zub od konusnog ima malo lufta između dva zuba od tanjurastog. Ma to je malo lufta, jedva se osjeti ali se osjeti. A mislim da je ipak bolje da ga ima naspram da su oni sastavljeni na tvrdo.

A jesi li probao dif, dal je imao aksialno prema rukavcu lufta? Ja ga tu nemam ništa.

PS
Pio nisam ništa ali malo bi mi trebalo da se ne ispitujem toliko, hehe.

Petre, malog lufta mora imati zbog sirenje materijala. Ne da klamca, nego jedva osetljiv, jer kod toplote se materijal siri malo a zamisli kad je knap... bilo bi stezanje i ostecenja lezajeva itd.
Toliko zasad od mene
Pozdrav!!!:gitarist:

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887
Uparvu si Gvozdeni, na to nisam pomislijo. Ok, onda nek ima malo lufta.
Hvala na odgovoru.

PS
Šta ti je to klemcanje?

ssucur

Dobro znana faca
Tu od
2 Lis 2010
Poruka
1,644
He he, luft, loker, klackanje.:madmana:

Posljednje uređivanje:

tomo522

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2012
Poruka
699
ha haa peter morat ćeš još da učiš i ove naše balkanske riječi......a ima ih :lol::lol:

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887
Pa učim ja stalno, ponešto i naučim. Pa dal se to ne primjeti? :shock:
He he :), Nema druge nego morat ču se učit cjeli život. A vas razumem skoro 99% ali još mi malo fali ;)

Dydy

Član
Tu od
6 Tra 2009
Poruka
306
Pa učim ja stalno, ponešto i naučim. Pa dal se to ne primjeti? :shock:
He he :), Nema druge nego morat ču se učit cjeli život. A vas razumem skoro 99% ali još mi malo fali ;)

Kolega ,najvaznije je da znas upitati sta znaci ono sto nisi razumio !

stefanmkd

Član
Tu od
8 Ruj 2010
Poruka
417
Što se tiče dileme oko mengele?
Hehehe...hvala svima na informacijama.
Znači...mengele=škripac=primež!
Ja je od malena znam da se u našem kraju to zove "mengela", tako smo i u školi, i na praksi učili, i to je ostalo.
Svi je kod nas tako zovu.
Na google slike potražiti reč "mengele", samo ovaj švaba iskače!
Jedino "bravarske mengele", škripac, primež,i stega se uklapaju slikovito, tako da je to sve isto, i ja sad kontam i zahvaljujem na pouci!8)
pozzz joe!

Kod nama je mengeme
nekako mi nema logike naziv mengele, mozda nego cuo al ne do cuo kao sto neki kazu ekter a pravilno je hektar...

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
Ovo se zove rad.:D samo da ima širu klupu, da se ne saginje previše.
[YT]http://www.youtube.com/watch?v=CTy6xowqMxA[/YT]
Špica ne smije biti viša od 10cm ako nećeš po nosu......

Koliko kw motor

Ima i ova varijanta.(Najsigurnija):drinkers:
[YT]http://www.youtube.com/watch?v=hhmKBDIAXd0&feature=related[/YT]

Onaj tko bi ovo mogao kupiti se ne griej na drva nego na klimu ili centralno

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh