• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Gorivo ti ljuto ...

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,679
Je, je...i bonova i par-nepara i kave i praška za veš...svega je bilo...raj na zemlji...
To je bila luksuzna roba:ROFLMAO:,ali je svaki zaposlen,moga dići kredit za izgradnju kuće,i isplačivati ga sa kamatama..po cijeni kutije cigareta. Danas živimo u raju..a kredite će otplačivati naši unuci.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
32,073
Bilo je drugova, susjeda, ljudi, ruku koliko ti srce poželi.... smijeha i veselja.... tega danas nega.... i nikad više nebu, čak ni pri Lijeski kraj lagva.
Nafte bu ili nebu, alternativa postoji. a za gore navedeno nema alternative.

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
601
To je bila luksuzna roba:ROFLMAO:,ali je svaki zaposlen,moga dići kredit za izgradnju kuće,i isplačivati ga sa kamatama..po cijeni kutije cigareta. Danas živimo u raju..a kredite će otplačivati naši unuci.
Povoljnih kredita bilo je u jugi šezdesetih i sedamdesetih, osamdesetih je bilo kredita samo uz debelu šapgu - i više ne toliko povoljnih. Sedamdesetih se živjelo bogovski, a osamdesetih je sve to došlo na naplatu. Nešto slično događa se i danas: umjesto da lovu koju povlačimo iz EU koristimo za otvaranje novih radnih mjesta mi to ulažemo u beton i fasade - u boljem slučaju - a u lošijoj varijanti EU lova se pojede i popije odmah. Kako će EU lova prestati curiti u 2026. (još će dolaziti nešto za nedovršene i neisplaćene programe) država će krenuti u zaduživanje jer si ne mogu dozvoliti da se proračun smanji jer je proračun države bitna stavka u BDPu države.

• Like
Reactions: ZJ

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,099
@Axial budi sad malo iskren, koliko si kredita digao i otplatio da sve to precizno znaš?
Koja vrsta je kredita to bila?

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,942
Malo sam pogledal u svoju arhivu i evo nekoliko podataka.
  • Javni dug Hrvatske je oko 51,9 milijardi eura (2025–2026).
  • To je otprilike oko 57 % BDP-a.

Ako se podijeli po stanovniku (oko 3,8 mil. ljudi), to je približno:

• 13.000–14.000 € duga po stanovniku.

Bivša država je imala 24 milijuna stanovnika.

Pred raspad države:

• Vanjski dug oko 15–17 milijardi USD krajem 1989–1990.
  • To je bilo približno 20–30 % BDP-a države.
Po stanovniku zaduženje je bilo cca 620-700 dolara.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,099
"Vezano točno uz temu", ispred moje kuće, po danu i dobroj mi vidljivosti, u smjeru VŽ - KC protutnjao je đondir s prikolicom. Na prikolici je vozio 2 kom pvc spremnika po 1000 lit.
U spremnicima je bila tekučina plavičaste boje (pretpostavljam da nije bila složena modra galica).
Traktorista je max koncentrirano telefonirao na mobitel. Iza prikolice se u osobnom automobilu vozila ženska osoba i također je držala mobitel u ruci. Ne mogu tvrditi da su telefonirali u vožnji "međusobno", mogu nagađati da ga je pratila s autom iza prikolice kao "osigurač" iz njima znanih razloga.

Ovdje "tematski" pišete o nekakvim limitima za trenutnu kupnju plave nafte itd., đondir je vozio 2000 lit nečeg plavog u dvije posude.
Kako, zašto to Vi sami prosudite, a ja sam ih samo ispratio s pogledom, nisu mi neznanci...

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,942
To je normalno. Takav Johan troši puno više nego naša IMT groblja. Zato mu treba i pripasti veća količina, Nama 200, a njemu 2000. To je pravično. A možda čovjek ima velike gorice pa si je doma složil modru galicu jer vu goricama nema vodu. Ona iza mu je možda susjeda koja mu ide pomoći uključiti špricu. To bi bilo logično, barem sa moje strane gledišta. A ja nisam baš logičan i objektivan.

korisnik2508

Aktivni član
Tu od
24 Kol 2010
Poruka
153
Jadna nam je država u kojoj je sve stalo oko goriva u par dana.
A da, zaboravil sam da gorivo ima rok trajanja pa ga treba u čim kračem roku potrošiti.... valjda ga zato ne skladištimo i nemamo rezerve. To je samo TITO imal, njemu se nije kvarilo.....
Da je drug Tito živ on bi načestital narančastog. Ako je mogel Staljina onda bi i ovog TACO plašljivca.
Da je još malo poživio prošao bi kao njegov susjed Ceausescu.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,942
A tko bi to napravil? Oni koji su hodali u kuću cvijeća ili oni koji su ga počeli kritizirati 45 godina poslije njegove smrti i govoriti da to nije ništa valjalo? Lako je govoriti, teško je djelovati.

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
601
Da je još malo poživio prošao bi kao njegov susjed Ceausescu.
I da je poživio - Tito ne bi prošao kao Ceausescu jer je bio daleko sposobniji i dalekovidniji političar od njega. Tito se znao okrenuti, promijeniti politiku, promijeniti stranu i sve to uspješno prikazati raji kao pravi i jedini mogući put. Razina represije u jugi je bila daleko manja nego u Rumunjskoj. Velika je bila razlika između Rumunjske i Jugoslavije, rumunji još i danas osjećaju posljedice bivšeg režima.

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
601
@Axial budi sad malo iskren, koliko si kredita digao i otplatio da sve to precizno znaš?
Koja vrsta je kredita to bila?
Moji roditelji su digli kredit za izgradnju kuće šezdesetih, prva rata je bila kao cijela plaća od oca, zadnje rate ni spomena vrijedne. Evo ta kuća još i danas stoji i živi se u njoj. Sedamdesetih se već prilično dobro sjećam i živjelo se dobro. Osamdesetih se živjelo loše, zapravo kako-tko. Meni osobno je bilo sasvim OK i osamdesetih, jedino što sam proveo dobar dio tih godina van (one) države, ali to je već neka druga priča. Osamdesetih nisi jednostavno mogao dobiti kredit, osim ako nisi imao deviznu štednju (u određenom iznosu) oročenu u banci na x godina. Svi su jako žudili za devizama pa je devizna štednja otvarala čak i ta vrata. Međutim bio je mali problem: proijeklo deviza. Mogao si deponirati devize na račun - nema problema, ali onda te posjete dva milicionera i pozovu u milicijsku stanicu na razgovor, vezan uz porijeklo tih deviza (ja nisam bio na takvom razgovoru, ali moj stric je bio). Ako nisi imao dobar izgovor (tipa: radio sam vani, dobio sam u firmi devizne dnevnice jer sam putovao van, dao mi je brat koji radi vani itd. - sve je moralo biti provjerljivo) mogao si ostati bez tog novca, jer se smatralo da si došao do njega na nelegalan način. Pa ti digni kredit u takvim uvijetima. Ionako onima koji su imali toliko deviza u principu nije bio potreban kredit.
Što se tiče mojih kredita digao sam samo jedan kredit u banci - onda kada se mogao dobiti poticaj na nove strojeve samo ako si ih kupio na kredit (kratko je trajalo, srećom). Dođem u banku tražiti kredit - a u toj istoj banci imam na računu dovoljno love da kupim taj isti stroj svojim vlastitim novcem. I nije se to isplatilo, jer sav poticaj je otišao na kamatu, samo je trebalo računati.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,942
Sjećam se da smo morali sakrivati i kuće koje smo sagradili od radničke plaće, a tek kakve smo imali probleme sa vikend objektima po goricama i raznim grabama. Neki su se usudili graditi čak i vikendice na moru i to od te iste radničke plaće. Kakve su tek ti imali probleme? Na moju sreću ja se nisam usudio na taj potez. Oni manje poduzetni su bili kaj mali ftiči vu gnijezdu i samo čekali da im firme daju stanove. Neki su čak imali i kuće i stanove. Ti nisu mogli spavati od silnoga straha. Čačkalicama su si potpirali kapke da ih ne uhvate na spavanju i oduzmu im to.
Danas je to puno transparentnije i legalnije. Djeca znaju da kvadrat stana košta 2000-3000 eura. Uzmu cjeloživotni kredit i kupe stančić. Oni koji to neće zapale u Irsku i tamo ih čeka stan. I zato ono staro nije ništa vrijedilo. Popizdim na čisto gda se toga sjetim. Mješalice, lopate, cement, šoder, gemišti.....dobro je da smo i preživjeli.
Da, ima i onih kojima su roditelji, u velikom strahu, napravili kuće i sagradili imanja pa se danas ne moraju puno mučiti oko tih sitnica. Mogu mirne duše pljuvati po tome crnome vremenu straha i muke.

Posljednje uređivanje:

korisnik2508

Aktivni član
Tu od
24 Kol 2010
Poruka
153
I da je poživio - Tito ne bi prošao kao Ceausescu jer je bio daleko sposobniji i dalekovidniji političar od njega. Tito se znao okrenuti, promijeniti politiku, promijeniti stranu i sve to uspješno prikazati raji kao pravi i jedini mogući put. Razina represije u jugi je bila daleko manja nego u Rumunjskoj. Velika je bila razlika između Rumunjske i Jugoslavije, rumunji još i danas osjećaju posljedice bivšeg režima.

Što se tiče posljedica. Rumunjska je bolje prošla od nas. Prije svega nije imala rat.

Posljednje uređivanje od moderatora:

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
601
Rusi svoju naftu mogu izvoziti preko tri luke, dvije su na baltiku i jedna na crnom moru. To su glavni terminali gdje imaju infrastrukturu za utovariti naftu na velike brodove. I svi terminali su u dosegu ukrajinskih dronova. Osim toga točno se zna gdje idu naftovodi i gdje su pumpne stanice za naftu. Skladišta su im uništili već prije. Morati će Trump ponovno zvati Zelenskog na razgovor. A možda Putin sam shvati da je došlo vrijeme da 'pokaže dobru volju' i da se konačno pokupi iz Ukrajine.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,099
@Axial dobro jutro. Kratko. Vezano uz tvoj odgovor na kredite. Nisam imao problema s milicijom, a točno je da smo posuđivali i vrtjeli D Marke. Uzmeš kredit u jednoj banci 1:1, vratiš posuđene Marke, odeš u drugu banku uzmeš 1:3 pa nešto dalje radimo gradimo, tako više puta. Htjeli smo ja i supruga biti neovisni od roditelja, samostalni.
Posljedica je da se sad dok nam to najmanje treba "hebemo" s legalizacijama naslijeđenih roditeljskih kuća itd. Itd. Nama to ne treba, a to je sad kao HR cunami, zlo. Nebitno, budemo mi i to odradili, kao što smo sve naše kredite, bez milicije na vrata.

@lijeskakc u pravu si za naše seljačke radne akcije na mješalicama uz ceste. Imali smo kredite, nismo imali love, ali imali smo prijatelje koji su nam fizički pomagali i kako je god trebalo. To je danas nezamislivo.

Eto nisam mogao strpati u tri riječi, lijep dan želim svima iako je petak 13.

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
601
@lijeskakc u pravu si za naše seljačke radne akcije na mješalicama uz ceste. Imali smo kredite, nismo imali love, ali imali smo prijatelje koji su nam fizički pomagali i kako je god trebalo. To je danas nezamislivo.

Eto nisam mogao strpati u tri riječi, lijep dan želim svima iako je petak 13.
plus: sve si ovime rekao. Naročito boldano, ja bih samo dodao da je onda bilo onako - a danas je ovako (upravo zato kvadrat stana i košta koliko košta).
Čak i da se nekim čudom sakupi nekakva ekipa da se zaliju temelji ili neka ploča na nečijoj kući - to bi vjerovatno bilo protuzakonito po današnjim propisima. Ali to je već neka druga priča koja nam samo pokazuje koliko se država o nama 'brine' i dokle i gdje smo stigli.

Na vrh