Bogec care, kaj da ti velim ti si car :!: , sve o čemu pišeš stoji. Osobno mislim da su svi ozbiljniji stočari već odavno shvatili da hranidba iz vreće ne vodi nikamo. O postupnom povećanju stada također si u pravu, al moraš u obzir uzeti i mogućnost povećanja "preko noći" nabavom uvoznih junica i izgradnjom modernih objekata normalno iz kredita.
Ako sagledaš opću političku i ekonomsku situaciju kod nas i vani videl buš da se stanje za nas proizvođače mlijeka stalno mijenja, najava ukidanja kvota za mlijeko, povećana potražnja za mlijekom i mliječnim proizvodima i najnoviji operativni program za govedarstvo te poskupljenja, inflacija...
Svi proizvođači koji su se ozbiljno posvetili tom poslu teže jednog dana raditi u modernim štalama sa kravama vrhunske genetike, bilo uvozne ili vlastite, gdje uz dobru hranidbu, menađment stada, i veću produktivnost ljudskog rada mogu ostvariti pristojnu dobit i nakon podmirivanja troškova proizvodnje i rate kredita. Što se tiče izgradnje novih farmi držim da bi svatko ko ima interesa za ovaj posao trebao uzeti kalkulator i ponude od izvođača radova i sve to staviti na papir. Ako uzmete u obzir da su sad kapitalna za farme 50%, da uz tih 50% dobiješ i povrat pdv-a, da imaš mogućnost korištenja sredstava iz ruralnog razvoja za priključenje na vodu struju i sufinaciranje prilaznog puta do farme, nabavu elektroničke opreme za farme i troškove glavnog projekta mislim da je rasprava o isplativosti izgradnje takvih farmi nepotrebna. Nije mi namjera ovdje reklamirati vladu ili ministarstvo, ali navedeni uvjeti su trenutno na snazi i mislim da su najpovoljniji u povijesti poljoprivrede naše države i tko zna kad će i dali će ikad biti ovakvi. Još malo o isplativosti: iako je cijena nafte pala, cijena građevinskog materijala i dalje raste. Primjera radi čelik je u posljednih 6 mjeseci poskupio 3 kn/kg, u jednu štalu za 50 kom s čeličnom konstrukcijom ide ga oko 20 tona. Cement isto drži cijenu, itd.
Primijetio sam da se na forumu stvorio dojam da ljudi koji ulaze u višemilijunske investicije drže za nenormalne i da to rade iz nekog hira da bi se dičili svojim zdanjima, a da o proizvodnji nemaju pojma i da su lijeni. MIslim da je to totalno krivo. Istina da ima ljudi koji se preračunaju pa zapadnu u probleme, al to su pojedinačni slučajevi. Treba skinuti kapu svakome koji se odluči za takav podhvat.
Da zaključim treba iskoristiti povoljne uvjete koji su trenutno na raspolaganju, riskirati i napraviti moderne objekte u kojima je produktivnost ljudskog rada puno veća,a i uvjeti za životinje su bolji. U narednih par godina cijena građevinskog materijala će sigurno rasti, može opet i nafta poskupjeti, junice će sigurno, a i nitko nam ne jamči da će ovi biseri na vlasti imati novaca za se što su naumili. ukratko sad ili nikad.