cabage kaže:
Pa ja mislim da bi trebalo u najgorem slučaju 12 godina. Probajte računati kako god hoćete, ali u tih 12 godina investicija to mora vratiti. Vidio sam takvih gluparija što ljudi rade, ljudi koji su digli farme za 2 miliona kuna.
Evo, neki dan sam bio kod jednoga, a on od sve hrane za 50 krava ima dva silosa kukuruzne silaže, koji po meni neće trajati dulje od ožujka - travnja, i nešto malo rolo bala sijena. Nikakve sjenaže ni sličnih pripravaka. Sama smjesa ispred krava.
Izađe on meni s rečenicom neće ti krave dati mlijeko, masnoću i bjelančevine bez smjesa, pa se ja sjetim našega bogeca. Što bi mu on sasuo da ga je čuo
Ja se samo okrenuo, jer mu se nisam mogao nasmijati drito u facu.
200 tkn za staju za dvadeset krava? Hm, vidjet ćemo...
uh taj bi mene čuo, sve bi se rogovi na krovu tresli :shock:
ja ne kupujem ni smjesu ni super pa krave doje ko lude :!:
a priprema hrane kod svih velikih je velika muka, svi se polakome, samo daj velebne zgrade, sjajne junice , a pred ustima pustoš, il ko što veli cabage samo smjesa, pa ljudi krava je preživač i osnova je voluminozna krma a ne koncentrirana krma :!:
postoji problem kod ljudi a to je lijenost, više nitko ne zna držat vile u rukama i počistit govna ispod krave, več sve je na dugmad, ok sve to ima prednosti, ali ovo se odnosi na one novopečene seljake koji nisu imali krave i odjednom štala za 3 milijuna il više, krave pate od neznanja ljudi, od nebrige za krave i naravno da su nakraju ljudi u govnima kad treba vračat kredit,pa je država kriva i ostali sa prefiksom mr., ali to banku ne zanima, ti si potpisao s njom a ona svoje hoče nazad
podržavam izgradnju velikih staja kod ljudi koji imaju več oformljenu proizvodnju i postoječe stado, tj da več u startu prije gradnje imaju za ratu kredita.
možda niste znali ali vrlo se lako nabave nacrti velikih staja, a svim mjerama, i nađete majstore, mixerice za beton, gotovinski kredit, i primjera radi original preslika staje za 50 komada je u susjednom selu , kosi pod, za sveukupno 700 000kn, a stado je imao , lovu skoro svu svoju, i to ja zovem stočarom i menađerom.
isto kod mene , za sad su objekti skromniji, il pašnjak, sve dok ne oformim proizvodnju koja če bit dostojna velike štale, a tek onda u gradnju
ali sam jednu stvar primjetio u svim velikim štalama, nema kvalitete rada, vi te krave morate pogledat kako se one ponašaju, šta rade, kako jedu, balegaju, kontrola mlječnosti, a toga nema , sve je to previše da bi se kvalitetno radilo.
ja dok skupim 25 krava moja proizvodnja mora bit u rangu večine štala sa 50 krava, a u konačnoj bilanci sa manje komada imam veči učinak :!: ali to je neka druga tema
velike staje da, ali ne svakom, zato što se bavi ko s čim hoče zato su i te velike staje postale problem u državi, ljudi misle okrenit lovu na brzinu, neče moći ove noći, sa kravama je posao jako spor i zahtjevan