• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Gruberi

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
806
25 cm sa 100 ks možeš samo sanjati.
Gruber s 11 radnih tijela i 2,5m širine nemoze u kukuruz ili veću masu. Imao sam takav gruber prije ovoga pa ti prenosim iskustva. To ti je gruber za ljuštenje strništa bez nekih većih zetvenih ostataka koji najbolje radi do max 15cm dubine.

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
3,006
Evo vam gruber 2.6 m 11 radnih tijela

Prilozi

• 20241207_135026.jpg
    20241207_135026.jpg
    101.4 KB · Pregleda: 29
  • 20241207_143410.jpg
    20241207_143410.jpg
    58.9 KB · Pregleda: 29
  • 20241207_135015.jpg
    20241207_135015.jpg
    104.2 KB · Pregleda: 29

Jourek

Aktivni član
Tu od
20 Lis 2014
Poruka
205
Ja sam upario poljski 2.2 m, 5 radnih tijela sa Same 85 KS. Al većinom ne idem preko 10-15 cm

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,941
A dobro, možda sam malo previše samouvjeren za tih 25 cm. Zato i pitam. Pročitao sam cijelu temu i opet neznam šta bi uzeo.
jlukaci7 i koliko to ide duboko ? Jel ide dosta za jesensku sjetvu ?

Axial

Član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
84
Da i ide do 20 25 cm u dva prohoda i što bolje suho jer se lovi na valjak
Kada se lovi na valjak onda je ionkao premokro za raditi - i bolje je (možda) ostati doma spavati taj dan, nego brljaviti po zemlji. A možda je i krivi izbor valjka. A ako je rešetkasti valjak onda se to relativno lako odštopa na polju..... ali to je neka druga priča.

Ja bi gledao neki s 5 tijela i 2.20-2.50 zahvat
I to mu je puna kapa.
View attachment 83640
Ja sam danas prvi put u strnjaku probao novi gruber. 7 tijela i 155 ks taman.
Osim ako imaš baš teško tlo - čini mi se da bi ta kombinacija trebala ići lagano. To je na papiru lagani overkill što se tiče snage traktora. Koliki je zahvat tog grubera?

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
3,216
Prilično sam siguran da se neću vratiti na plug, a i gruber ima dosta upitnu budućnost..... ali to je već neka druga priča.
Prosil bi ak može pojašnjenje ovog za gruber. Kaj ima i nekih loših strana ili se ide skroz na direktnu sjetvu?

Axial

Član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
84
A dobro, možda sam malo previše samouvjeren za tih 25 cm. Zato i pitam. Pročitao sam cijelu temu i opet neznam šta bi uzeo.
jlukaci7 i koliko to ide duboko ? Jel ide dosta za jesensku sjetvu ?
Ako je ikako moguće prije kupnje isprobaj gruber i radi u kombinaciji sa svojim traktorom, na svojim parcelama.
Prosil bi ak može pojašnjenje ovog za gruber. Kaj ima i nekih loših strana ili se ide skroz na direktnu sjetvu?
'Loša strana' grubera bila bi da sa njime ne možeš obrađivati one parcele koje nisu bile obrađivane prije, livade i sl. jer u toj prvoj obradi uvijek ispada previše grubo, meni je barem tako bilo. Ono što se obrađivalo prije (barem jednom) - radi se kasnije gruberom uglavnom normalno. Gruber je zamjena za plug 1/1. Malo je problem za manje traktore jer gruber bi trebao imati zahvat barem kao širina traktora (da kotači ne gaze ono što je već obrađeno) a to je teško postići kod slabijih traktora. Poslije grubera ostaje više biljnih ostataka na površini nego poslije pluga ali to uglavnom ovisi o izvedbi samog grubera (radna tijela u dva ili tri reda). Ionako se poslije grubera ide sa još obrade tako da su ti biljni ostaci minimlana smetnja kasnije.
Direktna sjetva nema veze sa gruberom, zapravo ako ideš sa gruberom onda direktna sjetva otpada kao opcija jer onda to se više ne može smatrati kao direktna sjetva. Za direktnu sjetvu potrebna je adekvatna sijačica (koja je sposobna usijati u neobrađeno tlo, direktno u strništa) i to je neka sasvim druga priča od grubera. Zaparavo ako/kada se odlučiš za direktnu sjetvu gruber bi dugoročno trebao ispasti iz igre (da se sa vremenom od biljnih ostataka akumulira humusni sloj na samoj površini tla, kada bi to jednom odradio sa gurberom to bi se izmješalo sa dubljim slojevima i morao bi ponovno godinama akumulirati to na površini ), eventualno išlo bi se nekim strip-tillom za kukuruz (koji se pokazao kao odlično riješenje za kukuruz). Ali kako sam pisao to je već neka druga priča i zaslužuje posebnu temu.

Najnoviji postovi

Na vrh