Zašto bi radio širi valjak? Širina valjka je radni zahvat grubera. Samo pripazi kada mjeriš radnu širinu radnih tijela, valjak bi trebao biti nešto širi od samih osi radnih tijela (svako pojedinačno tijelo ima neki zahvat), pa se računa zahvat: osi krajnjih radnih tijela plus širina jednog radnog tijela (zapravo po pola 'vanjske' radne širine tijela za svako krajnje radno tijelo).Ma budem dao na plazmi odrezati krugove i napravim ili cjevasti valjak ili stavim nazubljene flahove. Koliko bi trebao valjak biti širi od grubera, gruber je 2m onda je valjak nekih 2.2m ?
ove godine poprilično često, praktički svaku njivu sam mijenjao dubinu na valjku. Ako je suho i tvrdo onda moj savjet nikako navojno vreteno i cilindar. Najbolje i najjeftinije po meni klinovi i rupe za štelanje dubine..1-2min posla da se promjeni dubina valjkaKoliko često podešavate dubinu na valjku? Sad radim nosače valjka i ne znam da za podešavanja stavim neke rupe u koje bi stavio klinove za štelanje dubine ili navojno vretene ili hidraulični cilindar ako je potrebno češće poštelavati?
Boldano je točno samo ako je zakvačeno na način da su donje poluge paralelne sa gornjom polugom. Ako to nije paralelno (a u većini slučajeva nije) - onda za svaku promjenu dubine rada potrebno je podesiti gornju polugu tako da gruber bude (uzdužno) paralelan sa tlom kada su radna tijela u zemlji. Inače se mijenja kut između radnih tijela i tla (kao i radna dubina prednjih i zadnjih radnih tijela), a to opet može jako utjecati na potrebnu količinu snage za vuču. Promjeni radnu dubinu na valjku (i ne diraj gornju polugu), pa pogledaj agregat traktor-gruber malo iz daljeg - sve će biti jasno.ove godine poprilično često, praktički svaku njivu sam mijenjao dubinu na valjku. Ako je suho i tvrdo onda moj savjet nikako navojno vreteno i cilindar. Najbolje i najjeftinije po meni klinovi i rupe za štelanje dubine..1-2min posla da se promjeni dubina valjka