• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Gruberi

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
3,126
Ja sam radil nazubljeni valjak e sad jel širok ko i gruber ili zeru širi nisam siguran

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
344
Ma budem dao na plazmi odrezati krugove i napravim ili cjevasti valjak ili stavim nazubljene flahove. Koliko bi trebao valjak biti širi od grubera, gruber je 2m onda je valjak nekih 2.2m ?
Zašto bi radio širi valjak? Širina valjka je radni zahvat grubera. Samo pripazi kada mjeriš radnu širinu radnih tijela, valjak bi trebao biti nešto širi od samih osi radnih tijela (svako pojedinačno tijelo ima neki zahvat), pa se računa zahvat: osi krajnjih radnih tijela plus širina jednog radnog tijela (zapravo po pola 'vanjske' radne širine tijela za svako krajnje radno tijelo).
Na primjer ja imam gruber sa deset radnih tijela po 30 cm zahvata svaki (međusobni razmak radnih tijela je 30 cm), ali kako je 10 radnih tijela to je 9 međusobnih razmaka plus dva puta po pola zahvata jednog radnog tijela za dva vanjska radna tijela. (Kada bi mjerio samo osi radnih tijela dobio bi zahvat 270 cm.) Ukupno daje 300 cm/3 M i toliko je širok valjak. U radu gledam da je krajnje radno tijelo ide na nekih 30 cm od prolaza krajnjeg radnog tijela iz prethodnog prolaza. (Zapravo gledam razmak prednje gume do već gruberiranog.)

Hass

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2019
Poruka
790
Koliko često podešavate dubinu na valjku? Sad radim nosače valjka i ne znam da za podešavanja stavim neke rupe u koje bi stavio klinove za štelanje dubine ili navojno vretene ili hidraulični cilindar ako je potrebno češće poštelavati?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,170
Iskreno, ne bi savjetoval postavljanje cilindara jer rama mora biti jako kruta da bi se oba pomicala jednako.
Mislim da je najbolje postaviti rupe i klinove, kak i mnogi imaju ili pak navojna vretena, ali treba paziti da se oba podjednako okreću pri štelanju dubine.

#Pajdaš

Aktivni član
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
166
Koliko često podešavate dubinu na valjku? Sad radim nosače valjka i ne znam da za podešavanja stavim neke rupe u koje bi stavio klinove za štelanje dubine ili navojno vretene ili hidraulični cilindar ako je potrebno češće poštelavati?
ove godine poprilično često, praktički svaku njivu sam mijenjao dubinu na valjku. Ako je suho i tvrdo onda moj savjet nikako navojno vreteno i cilindar. Najbolje i najjeftinije po meni klinovi i rupe za štelanje dubine..1-2min posla da se promjeni dubina valjka

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
344
ove godine poprilično često, praktički svaku njivu sam mijenjao dubinu na valjku. Ako je suho i tvrdo onda moj savjet nikako navojno vreteno i cilindar. Najbolje i najjeftinije po meni klinovi i rupe za štelanje dubine..1-2min posla da se promjeni dubina valjka
Boldano je točno samo ako je zakvačeno na način da su donje poluge paralelne sa gornjom polugom. Ako to nije paralelno (a u većini slučajeva nije) - onda za svaku promjenu dubine rada potrebno je podesiti gornju polugu tako da gruber bude (uzdužno) paralelan sa tlom kada su radna tijela u zemlji. Inače se mijenja kut između radnih tijela i tla (kao i radna dubina prednjih i zadnjih radnih tijela), a to opet može jako utjecati na potrebnu količinu snage za vuču. Promjeni radnu dubinu na valjku (i ne diraj gornju polugu), pa pogledaj agregat traktor-gruber malo iz daljeg - sve će biti jasno.

#Pajdaš

Aktivni član
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
166
Boldano je točno samo ako je zakvačeno na način da su donje poluge paralelne sa gornjom polugom. Ako to nije paralelno (a u većini slučajeva nije) - onda za svaku promjenu dubine rada potrebno je podesiti gornju polugu tako da gruber bude (uzdužno) paralelan sa tlom kada su radna tijela u zemlji. Inače se mijenja kut između radnih tijela i tla (kao i radna dubina prednjih i zadnjih radnih tijela), a to opet može jako utjecati na potrebnu količinu snage za vuču. Promjeni radnu dubinu na valjku (i ne diraj gornju polugu), pa pogledaj agregat traktor-gruber malo iz daljeg - sve će biti jasno.
to radim iz kabine (hidraulični topling) 🤷‍♂️ Mislio sam samo kolko traje zamjena i promjena klina u drugu rupu...

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
344
to radim iz kabine (hidraulični topling) 🤷‍♂️ Mislio sam samo kolko traje zamjena i promjena klina u drugu rupu...
To je OK, ali zanima me iz prakse da li uopće vidiš iz kabine da je gruber paralelan sa tlom? Ja imam obični toplink i to mi oduzima dosta vremena da se naštela gruber, ako mijenjam dubinu rada (jer zapravo se mora prvo malo podići da možeš preštelati valjak i onda poterati par metara da gruber zabrazdi i tek onda ponovno ići gledati van).

#Pajdaš

Aktivni član
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
166
bez problema...U početku kad je kupljen hidraulični nisam ni ja mogao poštelat bez izlaženja iz kabine i gledanja iz malo daljeg da li stoji pravilno kad je u zemlji al sad bez problema. Tako i plug isto, kad radim na kraju završni razor u njivi na uvratinama uvijek ga privučem max, završim i prebacujem se na sljedeću njivu postavim ga opet u pravilan položaj bez izlaženja iz kabine...npr prije dok sam imao obični toplink to privlačenje na kraju za razor u njivi sam radio ručno, nije mi oduzimalo puno vremena, nakon tolko puta zapamtiš kolko ga krugova trebaš zavrniti/odvrniti svaki put

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
344
bez problema...U početku kad je kupljen hidraulični nisam ni ja mogao poštelat bez izlaženja iz kabine i gledanja iz malo daljeg da li stoji pravilno kad je u zemlji al sad bez problema. Tako i plug isto, kad radim na kraju završni razor u njivi na uvratinama uvijek ga privučem max, završim i prebacujem se na sljedeću njivu postavim ga opet u pravilan položaj bez izlaženja iz kabine...npr prije dok sam imao obični toplink to privlačenje na kraju za razor u njivi sam radio ručno, nije mi oduzimalo puno vremena, nakon tolko puta zapamtiš kolko ga krugova trebaš zavrniti/odvrniti svaki put
Ma da kod toplinka na navoj jednostavno se zapamti koliko okretaja ide i to je praktično.... ako ne zaboraviš. Ali kod ovih hidrauličkih nikada mi nije bilo jasno kako to ljudi štelaju u radu jer zapravo i nema neke točne mjere, nego je sve fluidno i to u prilično velikom rasponu. Za hidraulični bilo bi praktično imati mogućnost podešavanja tog jednog izvoda hidraulike izvana kod prikapčanja/otkapčanja priključka....

Imt 542 De lux

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2010
Poruka
1,306
Na dosta traktora imaju tipke na blatobranu za jedan izvod a ako nema stavi se nekakav lančić na topling polugu koji povlači bolcni što drži kuglu i spusti se toplink te po potrebi produži ili skupi da sjedne na kuglu i onda se spusti lančić

Najnoviji postovi

Na vrh